Bookinton editörleri heybelerinden, kendilerine iyi gelen, onları iyileştiren, dönüştüren, baş ucu kitapları olmaya aday kitapları çıkardı. Tavsiye edilen kitapların kimi eğlenceli, fantastik ögelerle bezeli, kimi derin felsefi okumalara davet ediyor, kimi ise zamansız kitaplar. Buyrun birlikte bakalım, işte editörlerimizden iyi hissettiren kitap önerileri…
Z. Ceren Burak
Doğruluk Perisi
Yazar: Matt Haig
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Son zamanların en popüler yazarlarından biri olan Matt Haig, çocuklar için kaleme aldığı ancak bana göre büyüklerin de okuması ve içinden dersler çıkarması gereken Doğruluk Perisi ve Doğruluk Perisi Okula Gidiyor kitaplarında hayatın her zaman toz pembe olmadığını, sorunların olabileceğini ama bütün bunların geçici olduğunu belirtiyor ve ekliyor; hayat kötü şeyleri başımıza getirse de kötü şeyler hayattaki iyi şeyleri görmemizi sağlar. Bana göre bu kitap hayattan bunaldığınızda okuyup rahatlamanız için yazılmış. İkili set şeklinde de alabileceğiniz gibi tek tek de alabileceğiniz kitaplar Yapı Kredi Yayınları etiketiyle raflarda.
Kitabın incelemesini okumak için tıklayın.
Aslı Sabuncu / aslisabuncu01@gmail.com
Roman Gibi
Yazar: Daniel Pennac
Yayınevi: Metis
Neyi, nerede, nasıl yapacağımızın söylenmesinden hepimiz fazlasıyla bunaldık. Bu doz aşımı öyle bir noktada ki bazen bir konuda tavsiye alırken bile dikte ediliyor gibi yapılmasından rahatsız oluyoruz. Son yıllarda bir şeyi nasıl yapmamız gerektiğine dair bilgiler içeren kişisel gelişim kitaplarının öğretiyi bir kurgu içinde sunmasının sebebi de belki bu. Tam da bu duygu nedeniyle bana iyi gelen bir kitaptan bahsetmek istiyorum: Daniel Pennac- Roman Gibi.
Metis Yayınları’ndan çıkan Roman Gibi, kitaplara ve okumaya dair klişeleri yıkan ve okurlara haklarını teslim eden bir kitap. Nedir bu haklar? Kitabın arka kapağında da yer alan 10 maddeden oluşan “Kitap Okurunun Hakları”ndan bazıları şöyle: Okumama hakkı, sayfa atlama hakkı, kitabı bitirmeme hakkı, yüksek sesle okuma hakkı, canının istediğini okuma hakkı… vs. Müthiş değil mi?
Özellikle kitap okuma alışkanlığı edinmesini istediğimiz çocuklar ve gençlerin bu haklardan haberdar olması belki de hayat boyu bıkmayan okurlar olmalarını sağlayacak. İlle de klasik kitapları okumaları gerekmediğini biri gençlere haber vermeli! Bu kitabı işte bu yüzden çok sevdim. İlerlemeyen bir kurgu okurken bırakmak istediğimde ya da sabırsızlanıp diğer başlıklarını görmek istediğim kurgu dışı kitaplarda standardın dışına çıkmış gibi hissetmiyorum artık. Bir okur olarak dogmaları yok sayıp özgürce seçimler yapabilme haklarımı sunduğu için “İyi Gelen Kitaplar” seçkisinde aklıma ilk bu kitap geldi. Kısacık ömrümüzde daha çok kitapla tanışabilmek için tüm okurları haklarını öğrenmeye ve sahip çıkmaya davet ediyorum.
Başak Bingüler / basak@bookinton.com
Küçük Prens
Yazar: Antoine de Saint-Exupery
Yayınevi: Can Yayınları
Bir kitabın hem çocuk okurların hem de yetişkin okurların içini ısıtması nadir görülür. Antoine de Saint Exupery’in kaleme aldığı Küçük Prens işte o nadir eserlerden. Çocuklara hayata adım atarken asıl önemli değerleri öğreten bir hayat kılavuzu olurken, yetişkinlere ise yaşamlarının belli dönemlerinde unutup ıskaladıklarıyla yüzleşmeleri için kendilerine çevirebilecekleri bir ayna oluyor. O yüzden sevginin, arkadaşlığın, emeğin, umudun, fedakârlığın derinlikle işlendiği bu zamansız eseri herkese tavsiye ediyorum.
Begüm Saracel / saracelbegum@gmail.com
Kaybolma Kılavuzu
Yazar: Rebecca Solnit
Yayınevi: Minotor Kitap
Rebecca Solnit tarafından yazılan Kaybolma Kılavuzu, uzun zaman önce okumama rağmen, bende yer eden ve hâlâ zaman zaman alıp sayfalarını karıştırdığım bir kitap. Adının hakkını vererek önce kaybolmayı, sonra tam da bıraktığımız yerde kendimizi bulmayı vadediyor. Sokrates öncesi filozoflardan Meno’ya ait ve Solnit’in kendine kerteriz aldığı şu cümle kitabın kısa bir özeti gibi: “Doğası senin için gerçek bir bilinmez olan o şeyi aramaya nereden başlayacaksın?”
Solnit’in önemle üzerinde durduğu gibi yüzyıllardır doğada yolunu kaybeden insanları bulmak için türlü yöntemler geliştiren insanlık, iş kendini kaybetmeye gelince çok tereddütlü davranıyor. Bunda çıkmaya niyet edilen yolculuğun uzunluğu, korkularımız, yüzleşmek zorunda kalacaklarımız önemli rol oynuyor. Solnit bu kitabında kendi köklerine doğru başladığı yolculuğunda, Benjamin’in pasajlarını, Keats’in şiirlerini, Woolf’un günlüklerini ve hatta Hitchcock filmlerini rehber kılıyor bize ve umut dolu olduğu kadar düşündüren bir metin sunuyor. Her elime aldığımda bana iyi gelen Kaybolma Kılavuzu’nu herkese tavsiye ediyorum. Encore Kitap baskısından okuduğum bu kitabı bugünlerde Minotor Kitap basıyor.
Z. Ceren Burak / cerenburak@gmail.com
Kadınlar Rüyalar Ejderhalar
Yazar: Ursula K. Le Guin
Yayınevi: Metis
Kalbim sıkıştığında, aklım karıştığında, kendimi düşünce duvarlarının arasında hapsolmuş bulduğumda derin bir nefes alabilmek için en yakınımdaki resimli çocuk kitabına koşarım. Çocuk kitapları iyi geliyor elbette ama bazen insan bir konuşma arkadaşı arıyor.
Son zamanlarda bir kitap var ki benimle hem çocuksu bir ruhla hem de yetişkin bilgeliğiyle konuşuyor. Tanıştırayım: Ursula K. Le Guin’den Kadınlar, Rüyalar, Ejderhalar.
Hayatınızdaki bir otorite karakteri ile deniz seviyesine inip karşılıklı oturup kahve içtiğiniz, sohbet ettiğiniz bir kitap bu. Hayranı olduğum kadın bana tatlı tatlı anlatıyor, ben de içimden ona cevaplar veriyorum. Sevgili başucu kitabım her seferinde beni şaşırtmaya, bana ilham olmaya ve duvarlarımı yıkıp yeni pencereler açmaya devam ediyor.
Ursula anlatıyor, nelerden sıkıldığını, neleri gereksiz bulduğunu, neyin aslında ne anlama geldiğini… Ben kendi adıma bazen şaşırıyor bazen aydınlanıyor bazen de onaylanma ihtiyacımı tatmin ediyorum. Kitabı her kapattığımda kapaktaki yaşlı kadına bakıp mutlu mutlu gülümsüyorum.
Belki bu yazı sayesinde Kadınlar, Rüyalar ve Ejderhalar, sıkılan, sıkışan veya sadece yorulanlara da iyi gelir.
Çiğdem Yalman Kopan / cigdem.yalman@gmail.com
Yürümenin Felsefesi
Yazar: Frédéric Gros
Yayınevi: Kolektif Kitap
Frédéric Gros, Kolektif kitaptan çıkan Yürümenin Felsefesi ile bize yürüme eyleminin felsefi açıdan ele alındığında hayata bakışımızı nasıl şekillendirdiğini anlatıyor. Nietzsche, Thoreau, Rousseau, Kant, Rimbaud, Nerval’ın düşüncelerine, bakış açılarına, hayatlarına kattıklarını kendi düşündükleriyle harmanlayıp veriyor yazar. Gandi’nin üniversite yıllarında başlayan yürüyüşlerinin Tuz yürüyüşüyle bir direniş sembolü olmasını, hacıların tavafını, mültecileri ve göçebeleri okuyoruz.
“Özgürlük,” diyor başta Gros, “doğayla bir olma ve o koşturmacanın içinden çıkma hali.” Mesela, Thoreau’nun yazmaya, yürümek kadar zaman ayırdığını ve böylece kültürün ve kütüphanelerin tuzaklarından sıyrıldığını okuyoruz. “Çünkü öbür türlü, yazılan şey başkalarının yazılarıyla dolar.” Ne doğru! Bu kitabı kesinlikle tavsiye ediyorum, yürümek basit olduğu kadar etkili bir eylem ve yazarın bakış açısı çok çarpıcı.
Dilek Aygün / aygun.dilekk@gmail.com
Duveen Antikacıların Piri
Yazar: S.N. Behrman
Yayınevi: Doğan Kitap
Pek çok kitapta ana temayla birlikte birçok yan konu işlenir. Ancak S.N. Behrman’ın kaleme aldığı ve dünyaca ünlü antikacı ve sanat taciri Duveen’in entrikalı yaşamını anlattığı Antikacıların Piri kitabında pazarlama, satış, sanat, tarih, sanat tarihi, edebî lezzet, Yahudilerin ticari becerileri, ABD’nin ilk zenginlerinin nasıl sanat koleksiyoneri olduğu ve özellikle markalaşmanın ticareti ne kadar kârlı hâle getirdiğini anlatıyor. Bence bu kitapta herkese hitap edecek bir şeyler var. O yüzden gönül rahatlığı ile tavsiye edebiliyorum. Daha önce Portakal Yayınlarından çıkan bu kitabı şimdi Doğan Kitap basıyor.
Mürsel Çavuş / mursel@bookinton.com
Orada Bir Yerde
Yazar: Engin Türkgeldi
Yayınevi: Can Yayınları
Engin Türkgeldi, son derece yalın bir dille kurguladığı öykülerini, zamansız ve mekânsız olarak fantastik unsurlarla zenginleştirerek yazıya dökmüş. Hayal gücünü harekete geçiren görsel betimlemeler, kadim masalsı anlatımla pekişerek öykülerin etkisini artırmış. Hikâyeler arasındaki bağıntılar da kitabı çok daha akıcı ve keyifli hâle getiriyor. Can Yayınlarından çıkan kitap Engin Türkgeldi’nin ilk öykü kitabı.
Onur Yılmaz / onur.yilmaz@gmail.com
İnsanın Anlam Arayışı
Yazar: Viktor E. Frankl
Yayınevi: Okyanus Yayınevi
İnsanın anlam arayışı biter mi? Bitmez elbet. Varoluşumuzla kucaklaşabilmek, hatta onu benimsemek için, bize göre biricik olan o “anlamın” peşinde koşar dururuz, bir ömür. İkinci Dünya Savaşı’nda toplama kamplarında yıllarını geçiren, Holokost’dan kurtulan Viktor E. Frankl da bu yoldan geçenlerden. Psikiyatri eğitimi almış olan yazar, zor durumlarda mizahın nasıl kolaylaştırıcı bir etkisi olduğunu bildiğinden, bu zorlu süreçte hem kendisini hem de kamp insanlarını gözlemleyerek hayat kurtaran keşfine ulaşmış; “anlam”a ve onu oluşturan 3 önemli kaynağa: amaç, sevgi, cesaret!
Frankl, 1946 yılında yayımlanan anı kitabı İnsanın Anlam Arayışı’ nda her ne kadar Nazi kamplarını ve orada yaşananları oldukça ayrıntılı biçimde betimlediği için okurken ürpermemize sebep olsa da bu okuma süreci öğretici, ilham verici ve umut aşılayıcı olduğu kadar aynı zamanda bir “mucizeyi” de canlı-kanlı yaşatıyor. Bu nedenle kesinlikle “iyi hissettiren” kitaplar kategorimdedir. En son Okuya Us Yayınevinden çıkan 170 sayfalık kitabı tükenmeden edinin derim.
Özlem Gökbel / ozlemgokbel@gmail.com
B, Bira
Yazar: Tom Robbin
Yayınevi: Ayrıntı
İngiliz Edebiyatı’nın uçarı ve bilge yazarı Tom Robbins’in en sevdiğim eserlerinden biri B, Bira. Robbins okurları bilir, esprili bir tarzı vardır. Bu kısacık hikâye de bu esprili üslupla, bir çocuğun -Gracie’nin- bira merakını anlatıyor okura. Gracie, durmadan sorular soran sevimli bir çocuk ve bira hakkında da kafasında deli sorular var. Robbins eğlenceli üslubuyla Gracie’nin ve okurun merakını gideriyor. B, Bira, yetişkinler için çocuk, çocuklar için yetişkin kitabı.
Pınar Taşcı / tascipnr@gmail.com
Moskova’da Bir Beyefendi
Yazar: Amor Towles
Yayınevi: Hep Kitap
Bazen bir kitabı okurken bitmesini istemezsiniz, baş kahramanından ayrılmak zor gelir ya işte Moskova’da Bir Beyefendi de tam o kitaplardan. Hikâye, Bolşevik İhtilali’nin ardından gelen çalkantılı günlerde Kont Alexander Rostov’un, yazdığı bir şiirden dolayı Moskova’nın göbeğindeki döneminin en lüks oteli olan Metropol’de kalmak üzere ev hapsi cezasına çarptırılmasıyla başlıyor. Duvarların dışında ülke, insanlar, değerler değişirken 30 küsur sene boyunca orada unutulan kültürlü, rafine zevkleri olan Rostov’un beyefendiliğini kaybetmeden yaşama tutunması akıcı, yormayan ve mizahi bir dille anlatılıyor.
New York Times’ın çok satanlar listesinden uzun süre inmeyen Moskova’da Bir Beyefendi, Mehmet Gürsel’in çevirisi ile Hep Kitap tarafından 2018 yılında yayımlandı.
Sema Adalar Utkueri / sutkueri@gmail.com
Arayanlar İçin Açıklamalı Bilgelik
Yazar: Frederic Lenoir
Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Frederic Lenoir’in Arayanlar İçin Açıklamalı Bilgelik adlı ince kitabı erdemli ve mutlu bir insan olmak isteyen herkese rehber olacak. Kitapta soru cevap şeklinde ilerleyen ve toplamda on başlık altında derlenmiş kısa yazılar yer alıyor. Genel olarak hepsi, hayatın anlamını kavrama, kendini tanıma yolculuğunda farkındalığı arttıracak nitelikte.
Vicdanınızla bilginizi birleştirerek yaşamanın ne kadar değerli olduğunu ve bunun için nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğreten çok önemli satırlar var. Bazı bölümleri ile şaşırtırken, bazı bölümleri ile unuttuğunuz değerleri hatırlatacak ve sonuna geldiğiniz zaman içinizde derin bir huzur bırakacak. Bu tarz kitaplar genellikle çoğumuzun bildiği nasihatler ile dolu ve sıkıcıdır. Belki sizler de bu ön yargı ile kitaba hiç şans vermeyeceksiniz. Bu nedenle izninizle kısa bir alıntıyı yazımın sonuna eklemek istiyorum.
“Modern insan mutlu olmaya “lanetlenmiştir” ve eğer bunu başaramazsa kendinden başka suçlayacak kimsesi yoktur. Tarihte belki ilk defa insanlara mutlu olmamaktan ötürü sefil hissettiren toplumlar inşa ediyoruz.“
Tezer Beğenmiş / tezerbegenmis@gmail.com
Tanrı Daima Tebdil-i Kıyafet Gezer
Yazar: Lauren Gaunelle
Yayınevi: Pegasus Yayınları
Lauren Gaunelle’nin Tanrı Daima Tedbil-i Kıyafet Gezer romanı, kişisel gelişim kitaplarından pek de hazzetmeyen beni ters köşe yaptı diyebilirim. İsminin hakkını veren kitap, kılık değiştirmekte o kadar iyi ki kitapta kişisel gelişimin izlerini hissetmekle birlikte onu bir romandan ayıramıyorsunuz. Yazar, kişinin en iyi versiyonuna ulaşma yolculuğunu klasik, kişisel gelişim kitaplarından farklı olarak eğlenceli ve sürükleyici bir olay örgüsüyle işliyor. Hayır diyebilmenin önemi, korkularımız ve ön yargılarımız üzerine düşünmemizi sağlayan kitap Pegasus Yayınları aracılığıyla raflarda yerini buluyor.
Tuğba Gönderiç Akbaş / tgbgndrc85@gmail.com
Yazın Öyküleri
Yazar: Buket Uzuner
Yayınevi: Everest Yayınları
Buket Uzuner’in Yazın Öyküleri adlı kitabı okuyucunun kendini içinde bulacağı on beş öyküden oluşuyor. Yazarın daha önceki öykü ve romanlarını okuduysanız size tanıdık gelen başlıklarla karşılaşmanız olası. Güneş Yiyen Çingene, İçinden Deniz Geçen Şehir, bunlardan bazıları. Everest Yayınlarından cep kitap boyutuyla çıkan herkese hitap eden, şiirlerle bezenmiş sıcacık öykülerden biri belki sizi de can evinizden yakalar…
Zerrin Maral / zmaral@hotmail.com
Diğer kitap önerilerini incelemek için tıklayın.