Bookinton

Adını, Neil Gaiman’ın Yokyer romanından alan Yokyer Kitap Kulübü, kamu çalışanları, doktor, mühendis ve öğretmenlerden oluşuyor. Yeni katılımcılara da açık olan bu kitap kulübünü yakından tanıyalım. 

Pınar Taşcı

2017 yılında, İzmir’de katılabilecekleri bir kitap kulübü bulamayan Seçil Canay ve Ahmet Canay, Yokyer Kitap Kulübü’nü kurmaya karar verdi. Farklı türlerde kitaplar okuyarak yorumlamak, ortak ilgi alanlarına sahip sosyal bir çevreye sahip olmak ve kitap okuma sevgilerini paylaşmak üzere girdikleri bu yolda ilk toplantılarını 7 Ocak 2018 tarihinde yaptılar. Toplantılar pandemi sürecinde sekteye uğradı fakat ayda bir kez yüz yüze toplanmaya devam ettiler.

Yokyer Kitap Kulübü, kuruluşunun ilk yıllarında, okuyacakları kitabı anket yöntemi ile belirledi. Fakat son birkaç aydır kitap seçimlerinde “Ölmeden Önce Okunması Gereken 1001 Kitap Listesi’ni baz alıyorlar. O ay okunacak kitabı en çok hangi katılımcı istediyse toplantıyı o yönetiyor ve ara ara diğer katılımcılara soru soruyor. Yazarın dili, hayatı, kitabın yazıldığı dönemin özellikleri ve kurgusu tartışılıyor. Tüm üyelerin eşit söz alma hakkına sahip olduğu kulüpte kararlar da ortak alınıyor.

Bugüne kadar 50 kitabı okunanlar listesine ekleyen Yokyer Kitap Kulübü, çoğunlukla Dünya edebiyatını tercih etse de listelerinde Türk edebiyatının seçkin eserleri de var. Kulüpte ilk okunan kitap Neil Gaiman’ın Yokyer adlı romanı. Sonrasında okudukları kitaplardan bazıları ise şunlar:

  • José Saramago – Körlük
  • Oscar Wilde – Dorian Gray’in Portresi
  • Ahmet Hamdi Tanpınar – Saatleri Ayarlama Enstitüsü
  • Paulo Coelho – Simyacı
  • Leyla Navaro – Bir Cadı Masalı
  • Margaret Atwood – Damızlık Kızın Öyküsü
  • Halid Ziya Uşaklıgil – Mai ve Siyah
  • Haruki Murakami – Sahilde Kafka
  • Julian Barnes – Flaubert’in Papağanı
  • Vedat Türkali – Bir Gün Tek Başına

Yokyer Kitap Kulübü, önümüzdeki aylarda Bernhard Schlink’in Okuyucu kitabı ile Tayeb Salih’in Kuzeye Göç Mevsimi’ni okuyacak.

Katılımcıların Kulüp Hakkındaki Yorumları

“2017 yılı sonlarında kendime bir “kitap kulübü” arıyordum. Facebook’ta Yokyer Kitap Kulübü’nü önerilenlerde gördüm. Bu şekilde rastladığım bu gruba katılalı sanırım 4 yılı geçti. Yokyer Kitap Kulübü’nde sayesinde, elime alıp hiç okumayacağım kitaplarla tanıştım. Bazen okuduğumuz kitapları herkesten farklı yorumlayıp “Acaba ben bu kitabı anlamadım mı?” diye kendimden şüpheye düştüm bazen hiç düşünmediğim yorumlarla farklı görüşlerin ne kadar çeşitli olabileceğini gördüm. Her açıdan geliştim. Zaman zaman sayımız artıp azalsa da yıllar içinde kemik kitlemiz belirginleşti. Şimdi, kitap zevkleri birbirinden farklı olsa da karşısındakinin görüşünü, yorumunu dinlemeye hevesli bir grup insan olarak her ay toplantıları iple çekiyoruz.” Gökçe

“Çoğu kitapsever okuduğu kitaplar hakkında fikirlerini çevreyle paylaşma konusunda bir eksiklik hisseder. Hem bu ihtiyacımı karşılamak hem de sosyalleşmek için yıllar önce katıldığım bu kitap kulübü, zamanla çok sevdiğim bir arkadaş grubuna dönüştü. Bana en büyük faydası kitap seçimleri konusunda konfor alanımın dışına çıkarak ufkumun gelişmesi oldu.” Belma

Adı: Yokyer Kitap Kulübü – İzmir

Buluşma Sıklığı: Ayda 1 kere, pazar günü.

Hangi Türde Okuyorlar: Dünya edebiyatı ve Türk edebiyatından kurgu eserler.

Platform: Yüz yüze

Kimler Katılabilir: Düzenli bir şekilde toplantılara katılabilecek ve kitap okumaya hevesli herkes katılabilir.

Katılımcı Sayısı: Genellikle 10-15 kişi.

Kurucular: Seçil Canal, Ahmet Canal.

Başvuru Linki:  https://www.instagram.com/yokyerkitapkulubu/

https://www.yokyerkitapkulubu.com/izmir-yokyer-kitap-kulubu/

Diğer kitap kulüplerini incelemek için tıklayın.

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.