Bookinton

Mete Yurtsever’in (15 Ocak) 2021 yılında kurduğu Değer Yaratmanın Formülü (DYF) Kitap Kulübü her ayın son çarşambası saat 21.00’de zoom üzerinden toplanıyor. 90 dakika süren toplantılarda kulüp üyelerinin bir önceki ay seçtiği kitap hakkında değerlendirmelere, eleştirilere ve alıntılara yer veriliyor. Yurtsever daha sonra bu bilgileri yine DYF adlı podcastinde yayımlıyor. 

Mürsel Çavuş

Moderatör (el kaldırma fonksiyonu ile) söz almak isteyen katılımcıların mikrofonlarını açarak söz veriyor. Herkesin eşit süreyle ve sırayla konuşmasına imkân vermek için konuşma süresi 3 dakika ile sınırlandırılıyor. Konuşma iki dakika olduğunda yeşil, iki buçuk dakika olduğunda sarı, üç dakika olduğunda ise kırmızı arka plan ile konuşma süresi söz alan kişiye bildiriliyor. 

Mete Yurtsever, “İnsan odaklılık ile değer yaratmak, bunun için davranış psikolojisi, ekonomisi gibi bilim dallarından destek almak isteyen, pazarlamayla uğraşan, bir girişim fikri olan veya bu konularda kendisini geliştirmek isteyen herkes bu kitap kulübüne katılabilir,” diyor. 

Toplantı bitiminde Mentimeter uygulaması üzerinden katılımcıların kitap hakkında akıllarında kalan kelimeler ve sıfatlardan bir bulut oluşturuluyor ve kitabı ne ölçüde beğendiklerine dair bir puanlama yapılıyor.

Okunacak kitap için üyeler e-posta veya whatsapp yoluyla kitap önerilerini iletiyorlar. Mete Yurtsever’in belirlediği 5 kitap toplantı sonunda (yine Mentimeter üzerinde) oylanıyor, birinci bir sonraki ay okumak için seçilirken, ikinci ve üçüncü (bir şans daha vermek için) iki yeni kitabın yanında bir sonraki oylamaya dahil ediliyor. 

Kulübün son toplantısında kitapları her ay yerine, yılda 3 kere oylamaya karar verildi. Böylece her ay kitabı tedarik etmek için zaman kaybedilmez çevre etkisini de azaltılmış olur. Ayrıca seçkide dört kitaptan birinin kurgusal bir eser seçilmesine karar verildi.

Toplantılar şu an çevrimiçi devam etse de ileride yüz yüze devam edebilir. 

Kitap kulübünde şimdiye kadar, Mindfulness (HBR), Blink (Malcome Gladwell), Alışkanlıkların Gücü (Charles Duhigg), Karar Fabrikası (Richard Shotton), Pür Dikkat (Cal Newport), Çok Yönlü (David Epstein), Sıfırdan Bire (Peter Thiel), Prekarya (Guy Standing), Yaratıcı Özgüven (Tom Kelley & David Kelley), Orijinaller (Adam Grant), Akış – Mutluluk Bilimi (Mihaly Csikszentmihalyi), Liderlik Akış ve Anlam Yaratma (Mihaly Csikszentmihalyi) ve Öz (Ken Robinson) kitapları okundu. 

Şu ana kadar DYF kitap kulübüne katılanlar hangi yorumlarda bulunmuş diye merak ediyorsanız birkaç tanesine burada yer verdik: 

“Vaktimi değerli kullandığımı düşünüyorum.”

“Ortak okuduğumuz kitabı, birlikte konuşmak, farklı bakış açılarını dinlemek ve kitapta anlatılanları içselleştirmek açısından faydalı oldu. Ay içerisinde kendime hediye ettiğim 2 saat olarak düşünüyorum.”

“Düşünce atölyesi gibi, farklı düşüncelerle zenginleşiyoruz.”

“Farklı düşüncelerin aynı kitap etrafında nasıl şekillendiğini görmek tarifsiz bir duygu. Bu şekilde sektörlerin insanların algısı ve ifade etme biçimleri üzerindeki etkilerini görerek iş hayatına örneklem yapabiliyorum.”

“Bir kitap okuduğumda; şu kitabı okudum, bana şöyle katkıları oldu diye paylaşabileceğim bir mecra. Aynı zamanda diğer kişilerin benden farklı olarak, farklı bakış açılarını görebileceğim bir mecra. Aynı zamanda yeni insanlar tanımak güzel. Gerçi birkaç kişi dışında, kim kimdir, nerede yaşar, ne iş yapar bilmiyorum ama zaman içinde kişileri tanıyarak, isimlerini de bilir ve hatırlarım diye düşünüyorum.”

“Okuduğum kitaplar hakkında konuşmak, paylaşımlarda bulunmak hem okuduklarımı içselleştirmemi sağlıyor hem de hatırlamamı kolaylaştırıyor. Farklı perspektifleri, düşünceleri dinleme şansı buluyoruz. Önerilen ek kaynaklar ve kitaplar da ek kazanımlar ?”

Adı: DYF Kitap Kulübü
Buluşma Sıklığı: Ayda bir (Ayın son çarşambası Saat: 21.00’de) 
Hangi Türde Okuyorlar: Kurgu dışı ve 4 ayda bir kurgu
Platform: Zoom (Varsa buluşma yeri-Online veya offline)
Kimler Katılabilir: Herkese açık 
Katılımcı Sayısı: (Zoom nedeniyle katılım 100 kişi ile sınırlıdır.)  
Kurucu: Mete Yurtsever (Veya kurum) 

DYF Kitap Kulübü’ne üye olmak için tıklayın.

Diğer Kitap Kulüpleri için tıklayın.

1 Yorum

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.