Bookinton

İlkokul ve ortaokul öğrencisi kitapsever çocukların katılımcı oldukları Çocuklar Okuyor Kitap Kulübü bir kulüpten çok daha fazlası. Kulüp sayesinde çocuklar hem eğleniyor hem öğreniyor hem de sosyalleşiyorlar.

Pınar Taşcı

Okuma alışkanlığı ve sevgisinin çocuk yaşta edinilmesini hepimiz önemsiyoruz. Çocuk kitap kulüpleri, çocuklara sosyalleşme ve eğlenirken öğrenme imkânı sağlıyor. Çocuklar Okuyor Kitap Kulübü de o kulüplerden biri. Etkili kitap okuma konusunda ilk ve ortaokul seviyesindeki çocuklara rehberlik yapan kulüp, pandemi dönemindeki karantina süreçlerinde çocuklara okuma anlamında destek olmak amacıyla başladığı faaliyetlerine büyüyerek devam ediyor.

Kitap Seçimleri Nasıl Yapılıyor ve Toplantıların Akışı Nasıl?

Okunacak kitapların seçimini kulübün kurucusu ve aynı zamanda Türkçe öğretmeni olan Faruk Yıldız yapıyor. Veli ve öğrenciler de zaman zaman kitap seçiminde Faruk Bey’i yönlendiriyor. Ayrıca kulübün çalışmalarını takip eden yayınevleri ve yazarlar kulübe eserler göndererek katkı sağlıyor.

Çocuklar Okuyor Kitap Kulübü’nde yaş gruplarına göre dört ayrı ekip var. Her ekibin toplantı saati önceden belirleniyor. Zaman zaman yazar davetlerinde ufak değişiklikler olsa da toplantılara katılımın düzenli olmasını sağlamak amacıyla haftalık gün ve saatler mümkün olduğunca sabit tutulmaya çalışılıyor. Bu toplantılarda tüm öğrenciler okudukları kitap hakkında yorum ve değerlendirmelerini kulüple paylaşıyor.

Çocuklar Okuyor Kitap Kulübü’nün Diğer Kitap Kulüplerinden Farkı Nedir?

İlk olarak, okunacak kitapların temini ve dağıtımının kulüp tarafından yapılması en dikkat çekici özellikleri olsa gerek. Türkiye’nin neresinde olursa olsun, o ay okunacak kitaplar, isme özel hediye ve küçük bir mektupla öğrencilere ulaştırılıyor. Bu yöntem çocukların düzenli katılımını sağlamak açısından oldukça etkili oluyor. Haftada bir kitap tahlili yapılıyor ve bu durum iki yıldır düzenli olarak devam ediyor.

Kulüpte şimdiye kadar okunan kitaplardan bazıları şöyle:

  • Merkür’de Karşılaşma
  • Rüzgar ve Bulut 
  • Robi Çıldırdı
  • Başarısızlar Kulübü
  • Portakal Çiçekleri
  • Çetin Ceviz ve Sıra Dışı Bir Ödev Macerası
  • Son Ayı
  • Hayati Kopya
  • Ejderhalar Kitabı
  • Aura
  • Çiçek Ekspresi
  • Bir Tür Kıvılcım
  • Kayıp İsimler Krallığı
  • Acar Dedektif Eda

Kulüp, gelecek dönemlerde güncel ve yerel yazarlar ağırlıklı olsa da arada klasik eserlere de yer vererek okumalarına devam etmeyi planlıyor.

Katılımcı Profili Nasıl?

Katılımcı çocuklar genel olarak kitap okumayı çok seven ve düzenli okuyan çocuklar. Bu düzeni sağlamakla birlikte aynı kitaplar üzerinden etkileşimde bulunmak da çocukların kulübe katılma sebeplerinden. Kulüpte, farklı şehir ve kültürlerden 3, 4, 5 ve 6. sınıf öğrencileri yer alıyor.

Katılımcıların Kulüp Hakkındaki Görüşleri:

  • Çocuklar Okuyor Kitap Kulübü’ne katıldığımdan beri ilk günkü heyecanla tüm toplantılara katıldım. Kitaplarla kimi zaman dünya turu yaptık ve oradaki insanların kalbine dokunduk kimi zaman geleceğe gidip düşüncelere daldık, geçmişe gidip eski dönemin güzelliğinde kalakaldık. Faruk hocamızın emeğine, ilgisine, sevgisine, sabrına çok teşekkür ediyoruz. İyi ki hayatımıza dokundu. – Beren Nisa Öztürk
  • Çocuklar Okuyor Kitap Kulübü, kitaplara farklı açıdan bakmayı, farklı türden kitap okuma alışkanlığını çocuklarımıza kazandırdı. Kızımın eğitim hayatını olumlu yönden etkilerken sosyal hayatına da katkı sağladı. Faruk hocamıza bu zor dönemde çocuklarımıza böyle bir imkân sağladığı için teşekkür ederiz. –Sevgi Öztürk (Veli)
  • Kızım kitap okumayı çok seviyor. Okuduğu kitaplar hakkında fikir alışverişi yapmak, yazarlarla tanışmak onun için okumayı daha da keyifli bir hâle getirdi. Ben ve kızım, Faruk Yıldız’a bu güzel kulüp için ne kadar teşekkür etsek azdır. Buluşmaları heyecanla bekliyor ve eğleniyoruz. – Ece Babalı (Veli)
  • Dâhil olduğumuz program kitap okumayı sevmek, alışkanlık hâline getirmenin çok ötesinde. Etkin dinleme, odaklanma, odaklanma süresini artırma, kendini ifade edebilme gibi farklı ve çok kıymetli kazanımlar sağlamakta. Bu kazanımlar için Faruk hocama teşekkürü borç bilirim. – Yunus Emre (Veli)
  • Kızım okumayı seviyor, kulüp sayesinde okuduğu kitabı yaşıtlarıyla değerlendirme fırsatı buldu. Yazar buluşmaları da onun için bulunmaz bir fırsat. Emek verenlere çok teşekkür ederiz çünkü bu kulüpte beklediğimizden de fazlasını bulduk. – Bilge Tufan (Veli)

Kulüp Adı: Çocuklar Okuyor Kitap Kulübü 
Buluşma Sıklığı: Haftada bir, çevrim içi.
Hangi Türde Okuyorlar?: Çocuk ve gençlik edebiyatının güncel eserleri.
Platform: Zoom
Kimler Katılabilir?: 3, 4, 5 ve 6. sınıf öğrencileri.
Katılımcı Sayısı: 85 (Ortalama yirmişer kişilik 4 ayrı ekip)
Kurucular: Faruk Yıldız, Nurdan Yıldız
Başvurmak için tıklayın.
Instagram: @cocuklar_okuyor_kul

Diğer kitap kulüplerini incelemek için tıklayın.

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.