Bookinton

Başarsoft, Kahramanmaraş depreminde kullanılmak üzere “Depremde Yardım İhtiyaçları Haritalandırma Portalı” kurdu. Depremde yollar ve binaların yıkıldığı, adres tabelalarının kaybolduğu durumlarda koordinata dayalı ulaşım sağlıyor ve yardım ekiplerinin enkazlara ulaşmasını sağlıyor. 

Mürsel Çavuş

Başarsoft, deprem olur olmaz adrese dayalı yardım çağrılarından yola çıkarak “Depremde Yardım İhtiyaçları Haritalandırma Portalı” için harekete geçti. Binalar yıkıldığından bazı yerlerde yollar kapalı ve sosyal medyadan yapılan adres paylaşımlarında verilen adresler bazen bulunamayabiliyor. Bu nedenle Başarsoft Ankara ekibinden 40 kişi Twitter’a düşmüş yardım taleplerini tarayıp adresleri ve talep detaylarını ayıklayarak sınıflandırıyor, ardından koordinatlandırıp portala giriyor. Böylece adrese gerek kalmadan bu yere ulaşım sağlanabiliyor.   

Herkes giriş yapabilir

Portala herkes giriş yapabilir. Yeni talepleri düzgün şekilde girebilmek için portala basit bir “+” butonu eklenmiş. Bu “+” butonuna bastığınızda veri giriş ekranına ulaşıyorsunuz. Bu veri giriş ekranından kişinin ismi, bulunduğu adres, en son hangi tarihte haber alındığı, battaniye ve yiyecek ihtiyacı gibi bilgiler sisteme kaydedilebiliyor. 

Uygulama cep telefonlarından ve yüksek internet kapasitesi gerektirmeden çalışabilmesi için basit bir web arayüzü olarak planlanmış. Bu sayede herhangi bir uygulama indirmek, yüklemek, kaydolmak gibi sınırlayıcı adımlar yok. Burada toplanan veriler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının tüm kamu kurumlarına harita tabanlı bilgiler sunan CBS Genel Müdürlüğüne ve AFAD’ın AYDES uygulamasına aktarılıyor.

Başarsoft CEO’su Alim Küçükpehlivan, “Belli bir yükün üstünde bilgi görüntülemek için hem web uygulamasına geçmek hem de yüksek talebi yönetebilmek adına bulut üzerinde konumlamak gerekiyordu. Amazon depremin ertesi günü bize ulaştı ve ücretsiz yardım önerdiler. Uygulama geliştiren ekibimiz, Amazon Türkiye ekibiyle birlikte çalıştı ve 7 Şubat gecesi Amazon sunucularında portalı yayına aldık,” dedi. 

Yardım noktaları yükleniyor

Bu portalın hedefi çözümlenmiş, geçerliliğini yitirmiş verileri ileride kaldırmak ama şimdilik tarih ve saat ekleyerek güncelliği korumaya çalışıyorlar.

Bu portal yakında bölgedeki depremzede ve yardım ekiplerinin kullanabilmesi için mevcut, açık ve çalışan eczaneleri, yardım dağıtım noktalarını, geceyi sıcak ve güvenli bir ortamda geçirebilecekleri toplanma alanlarını yayına almayı da hedefliyor. 

Portalın benzer uygulamalardan farkı manuel olarak gerçekten yardım isteyen ve detaylı bilgi veren talepleri eklemesi ve koordinat hassasiyetinin yüksek olması… 

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.