Ülkemizde düzenlenen “Edebiyat Yarışmaları ve Ödüller” dosyamıza roman türü ile devam ediyoruz. Roman ödülleri de okurlar için kitap seçme kriterleri arasına girerken genç yazarların kendilerine yeni kapılar açmak için aradıkları güzel bir fırsata dönüşüyor.
Begüm Saracel, İmre Polat
Roman türünde verilen ödüller yeni yazarları edebiyatımıza kazandırmaya devam ediyor. Türk edebiyatına ve Türkçeye katkı sağlayan isimlerin anısına aileleri veya sevenleri tarafından düzenlenen ödüllerin yanı sıra kurumların düzenlediği yarışmalar da yeni yazarları okurlarıyla buluşturmayı hedefliyor.
Yazarların veya yazar adaylarının katılım sağlayabileceği roman türünde düzenlenen çeşitli yarışmalar başvuru ve teslim şekillerinde farklılık gösterdiği gibi konu açısından da farklı kriterlere sahip. Çoğu ödülde aranan ortak nokta ise daha önce basılmamış, Türkçe yazılmış özgün eserlerin başvurabilmesi oluyor.
Beşir Göğüş Türk Dilini ve Çocuk Edebiyatını Geliştirme Ödülü
Dil Derneği’nin kurucu üyesi, eğitimci, yazar Beşir Göğüş’ün dil devrimine, Türkçenin eğitim ve öğretimine verdiği emeği unutturmamak, kişiliğini ve düşüncelerini gelecek kuşaklara aktarmak için düzenleniyor. Ödül, dönüşümlü olarak Türkiye Türkçesiyle ilgili bir çalışmaya ya da bir çocuk yapıtına veriliyor.
Dil Derneği Beşir Göğüş Ödülü’nün, 2023‘te bir “çocuk romanı”na verileceği açıklandı.
Seçici Kurul: Prof. Dr. Ferhunde Öktem, Zekeriya Kaya, Mina Tansel, Seza Kutlar Aksoy ve Dilek Göğüş Ülgüray.
http://www.dildernegi.org.tr/TR,140/besir-gogus-turk-dilini-ve-cocuk-edebiyatini-gelistirme-.html
Orhan Kemal Roman Armağanı
Edebiyatımızın toplumcu gerçekçi yazarlarından biri olan Orhan Kemal’in anısına düzenlenen Armağan, 1972 yılından beri Kemal ailesi ve Everest Yayınları iş birliğiyle, toplumun ve bireyin sorunlarına çağdaş bir dille ışık tutan roman türündeki eserlere veriliyor.
Seçici Kurul: Nazım K. Öğütçü, M. Nuri Gültekin, Çimen Günay Erkol, Tahir Şilkan, Seray Şahiner, Gürsel Korat ve Mazlum Vesek.
Katılım şartlarını öğrenmek için buraya tıklayın.
Duygu Asena “Kadının Hâlâ Adı Yok” Roman Ödülü
2007 yılından beri Doğan Kitap tarafından düzenlenen ödül, kadının toplumdaki yerini ve karşılaştığı zorlukları konu alarak yazılmış roman türündeki eserlere, kadının toplumdaki yerine ve sorunlarına ışık tutarak kadın hakları konusunu gündeme getirmiş olan Duygu Asena’nın anısını ve fikirlerini yaşatmak amacıyla veriliyor.
Seçici Kurul: Asuman Kafaoğlu Büke, Filiz Aygündüz, İhsan Yılmaz, Sibel Oral, Elif Tanrıyar ve bir önceki yılın kazanan yazarı Nermin Yıldırım.
Katılım şartlarını öğrenmek için buraya tıklayın.
Everest Yayınları İlk Roman Yarışması
Everest Yayınları tarafından düzenlenen yarışma daha önce romanı yayımlanmamış yazarlara ve yazar adaylarına roman dosyalarını kitap hâline dönüştürme fırsatı sunuyor.
Seçici Kurul: Asuman Kafaoğlu -Büke, Bahriye Çeri, Gülfem Pamuk, Irmak Zileli ve Zekiye Antakyalıoğlu’dan oluşuyor. Ayrıca Cemil Kavukçu’da hem birinci seçilen kitabın editörlük hem de ön eleme ekibinin başkanlık görevini yürütüyor.
Katılım şartlarını öğrenmek için buraya tıklayın.
Turgut Özakman İlk Roman Yarışması
Edebiyatımıza yeni yazarlar kazandırmak amacıyla Bilgi Yayınevi tarafından 2020 yılında Turgut Özakman’ın anısına düzenlenmeye başlanan yarışmaya daha önce hiçbir mecrada romanı yayımlanmamış yazarlar, Turgut Özakman’ın sanat ve edebiyat görüşüyle çelişmeyen, özgün roman dosyalarıyla katılabilir.
Seçici Kurul: Çimen Günay-Erkol, Hidayet Karakuş, Hürer Ebeoğlu, Mesut Örs ve Şule Tüzül.
Katılım şartlarını öğrenmek için buraya tıklayın.
Emine Işınsu Roman Ödülü
Ödül, roman türünde yazılmış bir esere verilmek üzere, 2021 yılında hayata veda eden Türk edebiyatının değerli yazarı Emine Işınsu anısına, sevenleri tarafından düzenleniyor.
Seçici Kurul: Alev Alatlı, Bilge Ercilasun, Prof. Dr. Belkıs Altuniş Gürsoy, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. A. Yağmur Tunalı.
Katılım şartlarını öğrenmek için buraya tıklayın.
İlk Gençlik Roman Ödülü
Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyat Vakfı tarafından düzenlenen Ödül, nitelikli çocuk ve gençlik eserlerini yaygınlaştırmak ve Türkçeyi doğru kullanan yazarların yetişmesine katkı sağlamak amacıyla 12 yaş üstü okurlara yönelik yazılmış “İlk Gençlik Roman” dosyalarından birine veriliyor.
Seçici Kurul: Prof. Dr. Sedat Sever, Prof. Dr. Selahattin Dilidüzgün, Doç. Dr. Tuğba Çelik Korat, Ayla Çınaroğlu ve Ömür Kurt.
Katılım şartlarını öğrenmek için buraya tıklayın.
Türkiye’de Edebiyat Yarışmaları ve Ödüller – 1 dosyasını okumak için tıklayın.
Diğer dosya konularını okumak için tıklayın.