Sırtlan Kitap ve Sırtlan Kitapevi’nin kurucusu, genel yayın yönetmeni ve aynı zamanda çevirmeni olan Emre Yavuz, tek kişilik dev kadro olarak hepsine nasıl yetişiyor? Çizgi roman dünyasında neler oluyor ve tabii Bookinton okurları için sürprizi ne?
Bilgen Ülgen
İstanbul’da Kasım 2013’te kurulan Sırtlan Kitap’ı çizgi roman seven biriyseniz duymuşsunuzdur. Bilenlere yayınevinin mutfağından bilgiler vermek, bilmeyenler içinse yayınevini tanıtmak için kurucusu Emre Yavuz’a mikrofonumuzu uzattık.
O söylemekten bıkmıştır diye, adının neden Sırtlan olduğunu web sitesinden alıntılayarak aktaralım, “Sırtlan ismine karar vermemiz uzun sürdü. Sırtlan, bize hep “kötü” olarak sunulmuş bir hayvan olduğu için, neden bu ismi seçtiğimize dair çeşitli sorularla karşılaştık. Biz bu hayvanı seviyoruz. Çünkü doğada karşısına çıkabilecek bütün zorluklara kafa tutabilecek kadar gözü kara ve cesur, takım çalışmasını çok iyi beceriyor, dayanıklılığı ve istediğini alana kadar pes etmeyecek kadar inatçı olması da cabası.”
Yayınevi yayım politikası olarak, çizgi roman başta olmak üzere birçok görsel/kültürel esere yer veriyor. Tabii çocuk kitaplarına da…
Biraz seni tanımak isteriz. Neler yapıyorsun?
Sırtlan Kitap’ın sahibi ve genel yayın yönetmeniyim. Bir yandan bu ekonomik şartlarda yayınevini ayakta tutmaya çalışırken bir yandan da yeni açtığımız Sırtlan Kitap adlı çizgi roman dükkânıyla ilgileniyorum. Bunun yanı sıra çeşitli yayınevlerine serbest çevirmenlik yapıyorum.
Çizgi roman ile ne zaman tanıştın?
Çizgi romanla bağım çocuk yaşta başladı. Okuma yazmayı Gırgır, Milliyet Çocuk ve Çitlembik dergileriyle öğrendim desem yeridir. Çizgi roman olarak ilk okuduklarım Conan, Kızılmaske, Zembla, Zagor gibi serilerdi. O yaştan beri de önüme çıkan her şeyi, tür ayırt etmeksizin, okumaya devam ediyorum. Bu aralar çoğunlukla grafik roman, manga ve Marvel serilerini takip ediyorum. Hatta şu ara Yalınayak Gen ve İkigami serilerini çok severek okuduğumu söyleyebilirim.
Gelelim kurduğun yayınevine. Sırtlan Kitap’ı kurmanın nedeni nedir ve ne zaman kurdun?
Yayınevi kurmadan önce uzun yıllar sektörün her kademesinde çalışmıştım. Gerekli Şeyler ile başladım, Gon Çizgi Roman’ın kuruluşunda yer aldım. Uykusuz Dergisi bünyesinde kitap editörlüğü yaptım. Marmara Çizgi’de çevirmenlik, editörlük ve Genel Yayın Yönetmenliği yaptım. En sonunda kendi işimin patronu olmak istedim ve 2013 yılında iki arkadaşımla birlikte Sırtlan Kitap’ı kurduk. 1-2 sene bu şekilde devam ettikten sonra tüm işi tek başıma devralıp sürdürmeye karar verdim. Hâlâ da bütün işi tek başıma yapıyorum.
Ne tarz kitaplar basıyorsun Sırtlan’da?
Sırtlan Kitap çizgi roman yayınevi olarak başladı, sonra bir Bologna Kitap Fuarı gezisi sonrası eşimin de teşvik etmesi ve öngörüsüyle Sırtlan Çocuk altında, çoğunlukla okul öncesi kitaplara yer veren bir alt marka oluşturduk. Bu iki koldan devam ediyoruz.
Basmak istediğin, basmayı hayal ettiğin kitaplar neler?
Bastığım kitapların hemen hemen hepsi, sevdiğim eserlerden oluşuyor. Çok seçici davranıyorum. Bu şekilde de butik bir yayınevi olarak devam etmeyi planlıyorum. Yani yayımlama hayali kurduğum bir sürü kitap var ama şimdiden isim vermek işin ruhuna aykırı olur.
Sırtlan’da hem yerli hem yabancı kitaplara yer veriyorsun. Şu ana kadar kaç kitap bastın? Kaç adet yerli çizgi roman, kaç adet yabancı çizgi roman katıldı bünyenize?
Yerli çizgi roman olarak Selçuk Ören’in yazıp çizdiği Şehzade Yangını ve Kasap adlı çizgi roman serilerini yayımlıyoruz. Ayrıca Erman Çağlar/Ender Yıldızhan ikilisinin yaptığı Yıllık İzin adlı grafik romanı bastık. Celal Koç’un Vamp #0 adlı fasikülünü yayımladık. J. Hakan Dedeoğlu ve Sadi Güran’ın yazıp çizdiği Tırnova: Rumeli Kâbusu adlı novellamız var.
Bunların dışında genelde Avrupa’dan, özellikle Almanya’dan Reinhard Kleist’ın yazıp çizdiği grafik romanları yayımlamaya devam ediyoruz. Amerika’dan da Scott McCloud’un Çizgi Romanı Anlamak ve Çizgi Romanın Yeninden Keşfi adında iki önemli eserinin haklarını alıp yayımladık. Bunlar, ülkemizdeki saygın üniversitelerde, güzel sanatlar fakültelerinde ders kitabı olarak okutuluyor. Çocuk kitaplarıyla birlikte toplamda 40’tan fazla kitap yayımlamışız.
Bu sene neler okuyacağız Sırtlan’dan?
Keşke bunun cevabını ben de bilsem. Mevcut ekonomik şartlar, teliflerin ve baskı maliyetlerinin dövize endeksli olması elimizi kolumuzu biraz bağladı. Kesin olan tek kitap, yine Scott McCloud’un, Çizgi Roman Yapmak (serinin üçüncü ve son kitabı) adlı kitabı. Haklarını aldık, yayıma hazırlama sürecine girdik.
Yakın zamanda bir de kitapçı açtın. Son dönemlerde kitapçılar kapanırken kitapçı açmanın nedeni ne? Sırtlan Kitapevine geldiğimde ne tarz kitaplar bulabiliriz?
Bir B planımız olması gerektiğini düşündüm. Eskiden de hâkim olduğum bir konuydu çizgi roman dükkânı işletme işi. Bu sefer kendi dükkânım olsun istedim. Genel olarak çizgi roman ağırlıklı, piyasada basılı olan hemen hemen her kitabı bulabileceğiniz bir yer.
Trend olarak çizgi roman hakkında bilgi verir misin? Türkiye’de neler okunuyordu? Son dönemlerde neler rağbet görüyor ?
Trend sürekli değişiyor. Bunda sinema ve dijital platformların etkisi çok büyük. Dönemine göre DC Comics, Star Wars veya Marvel çizgi romanları revaçtayken şu ara en çok manga satılıyor. Platformlarda çokça anime yayımlanmasının da bunda etkisi büyük. Dünya genelinde de genç nüfus giderek daha fazla manga okumaya başladı.
Son olarak bir top beş listesi almak isterim. Mutlaka okuyun diyeceğin beş adet çizgi roman söyler misin?
1- Watchmen-İthaki
2- Akira-Gerekli Şeyler
3- Sıradan Zaferler – Kara Karga
4- Çizgi Romanı Anlamak – Sırtlan Kitap
5- Yalnız Kurt ve Yavrusu- Marmara Çizgi
Daha bir sürü şey var mutlaka okunmalı dediğim ama ilk aklıma gelen beş tanesi bunlar oldu. Herhangi bir değer sırası gözetmeksizin, aklıma geliş sırasına göre yazdım. Her biri birbirinden değerli eserler.
Son olarak ne ilave etmek istersin?
Sırtlan olarak, Bookinton okuyucularına bir de sürprizimiz olsun. Bookinton Instagram hesabını takip eden bir kişiye, hazır tekrar konsere geleceği de açıklanmışken, Nick Cave’in yazdığı Kusmuk Torbası Şarkısı adlı kitabı hediye etmek istiyoruz.