Bütün dünya için bir yıkım hâline dönüşen ekolojik felaketlerin; felsefi, siyasi, kültürel nedenlerini irdelemek, bunların tarihsel köklerini ve eğitimle ilgili bağlarını açığa çıkarmak için bir ayna görevi yapma hedefiyle yola çıkan Yeni İnsan Yayınevi’ni gelin yakından tanıyalım. Yeni İnsan Yayınevi editörü Osman Keçeli sorularımızı yanıtladı.
2007 yılında yayın hayatına başlayan bir yayınevisiniz. Yeni İnsan hangi amaçlarla yola çıktı?
Yeni İnsan Yayınevi, ekoloji mücadelesine teorik bir zeminden destek vermek maksadıyla kuruldu. Bu yüzden Yeni İnsan için “niyetli topluluk” demek doğru olur.
Kitaplar, fikir üretmek ve paylaşmak için oldukça uygun araçlar. İklim krizinin etkilerini yaşıyoruz. İleride bunları daha yoğun hissedeceğiz. Ekolojik felaketleri önlemek için insanların dönüşmesi gerekiyor. Yayıncılık sahası, insanları iyi yönde dönüştürmek için verimli bir alan. İnsanlar okudukça yeni kitaplara yönelir, yeni bilgiler aramaya başlar. Okudukları her metin bir parça değişmelerine ve dönüşmelerine yardımcı olur. Bu da toplumu dönüştürür elbette.
Zamanla yayın çizginizde bir değişim oldu mu? Yeni başlıklar açıldı mı?
Yeni İnsan’ın yayın politikası köklü değişimlere uğramadı. Elbette okur ihtiyaçlarına göre revizeler oluyor. Fakat genel itibarıyla kitaplar ekolojik bir duyarlılıkla hazırlanıyor.
Yeni İnsan’ın ekoloji serisinden başka; tarih, edebiyat, fide ve eğitim serilerinde de kitapları var. Hatta edebiyat serisinde de en az ekoloji serisinde olduğu kadar kitap var. Belki edebiyat için çok keskin bir yayın çizgisinden bahsedemem. Edebiyat; karmaşık, akışkan ve özgür bir alan. Fakat diğer serilerimizde, bir parça da olsa dünyayı daha iyi bir yer hâline getirme kaygısından bahsedebilirim.
Yeni İnsan Yayınevi deyince bizim aklımıza tabii ki ekoloji kitapları geliyor. Neden ekoloji? Ekoloji kitapları yelpazenizde hangi konu başlıklarında kitaplar var?
Yeni İnsan’ın ekolojiyle akla gelmesi çok normal. Son yıllarda ekoloji hakkındaki yayınlar artsa da Yeni İnsan uzun süredir ekolojik kitaplar hazırlıyor. Yayınevinin deneyimli ve idmanlı olduğu bir alan ekoloji.
Ekoloji deyince insanların aklına çoğunlukla çevre veya doğa geliyor. Fakat ekoloji bundan ibaret değil, aslında ekoloji bütün bir yaşam demek. Yeni İnsan’ın ekoloji kitapları da bu bağlamda düşünülmeli.
Ekoloji serisine dahil olan kitaplar arasında; ekoköyler hakkındaki kitapları ve yeşil politika kitaplarını sayabilirim.
Mutlaka okunmalı dediğiniz 5 kitabınız hangileri?
Birinci sıraya hiç düşünmeden Vegan Olmak İçin Bahaneler’i koyarım. Bu kitabı okuduktan sonra vegan olmaya karar vermiştim. Bu yüzden benim için çok kıymetli.
Tamera Ekoköyü’nün Daveti son derece ilgi çekici. Ekoköyler serisine ait bir kitap. Yaklaşık 40 sene önce Portekiz’de kurulan bir ekoköyün hikâyesi anlatılıyor. Orada insanlar doğayla barışık, adil, sürdürülebilir ve şenlikli bir komün hâlinde yaşıyorlar. Böyle bir ekoköyün Türkiye’de olmasını isterdim. ?
Yeni çıkan ve benim de editörlüğünü üstlendiğim Yılanın Ağzındaki Kuş Gibi kitabını da mutlaka öneririm. Aslında bir öykü kitabı, fakat ekoloji mücadelesinden öyküler anlatılıyor. Ülkenin dört bir yanına kurulmak istenen madenlere karşı direnen insan öyküleri yer alıyor kitapta. Bunların hepsi yaşanmış hikâyeler.
Bitki Devrimi beni son derece etkilemişti. Bitkilerin geleceğimizi nasıl tasarlayabileceği anlatılıyor. Meşhur botanikçi Stefano Mancuso’nun kitabı.
Bir de baş ucu kitabı önereyim: Bir Ekolojistin Not Defteri. Sadece kendilerinin değil, çevresindeki insanların da dönüşmesini isteyenler bu kitaptan faydalanabilir.
Yayınevi mutfağınızda hangi kitaplar hazırlanıyor şu an?
Şu anda son okumasını yaptığım bir dosya var. Henüz başlığına karar vermedik ama eğitimde toplumsal cinsiyet ve sınıf ilişkileri hakkında bir kitap.
Çalışma arkadaşım Bitki Eskizleri başlıklı harikulade bir kitabın okumasını bitirdi. O da yakında raflarda olacak. Özgün, rengârenk, çok keyifli çizimler var.
Çocuklar için de güzel haberler var. Evrenin Koruyucu Balıkları ve Küçük Goril isimli iki çocuk kitabı yakında fide serisine eklenecek.
Kâğıt ve döviz krizi yayıncılık anlayışınızı etkiledi mi? Nasıl?
Elbette etkiledi.
Yeni İnsan bağımsız bir yayınevi. Bağımsız yayınevleri yayımlamak istedikleri kitapları hazırlar. Kâğıt krizinden önce, Yeni İnsan’da basılacak bir kitaba karar verirken kitabın ne kadar okunacağını daha az düşünüyorduk. Eğer bir kitabın Türkçede olması gerektiğini düşünüyorsak, o kitabı yayımlıyorduk.
Şimdi işin satış kısmını daha çok düşünüyoruz. Okunacağını düşündüğümüz kitapları baskıya gönderirken bile tereddüt ediyoruz çünkü bir kitap bastırmanın maliyeti çok arttı.
Okurlarınıza iletmek istediğiniz mesaj nedir?
Dünyaya verdiğimiz hasarın ağır sonuçlarıyla karşı karşıyayız. Geri dönülemez bir noktada mıyız? Bilmiyorum. Eğer son vapuru kaçırmışsak bile, yine de yeryüzünü rahat bırakmalıyız. Ellerimizi hayvanlardan, ormanlardan ve denizlerden çekmek zorundayız.
Diğer Yayınevi Mutfağı içeriklerini okumak için tıklayın.