Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca – Yaşar Kemal

Editör: Aslı Sabuncu
Webmaster

“Umutsuzluk ölmekte dedi yaşlı karınca. Öldüreceğimize kendimizi savaşa savaşa ölürüz.” Filler sultanı umutsuzluk vermekteydi tüm karıncalara. Peki karıncalar umutsuzluğa kapılıp ölecek mi yoksa umutları için savaşacaklar mı?

Sitede Yayınlanma Tarihi: 26 Nisan 2022

Ülke: Türkiye

Türü: Kurgu- Çocuk Edebiyatı

Okur Yaşı: 12 yaş ve üzeri okurlar

Hedef Kitle: Genç okur kitlesi- Genel okur kitlesi

Sayfa Sayısı: 208 sayfa

İmla: ☺️

Ebat: 13.5 x 21 cm

Kategoriler:

İnceleme

“Teyze, en son okuduğum kitap Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca. Bir Yaşar Kemal kitabı. Kesin okumalısın. Çok seversin.” dedi yeğenim. Yaşar Kemal’in bu isimde kitabını ilk kez duydum. Sonra baktım kapağına gerçekten de onun kitabıydı. Ne değişik bir kitap ismi dedim içimden. Yeğenim daha on dört yaşında ve Yaşar Kemal okuyor. Ne kadar etkileyici ve güzel. Açıkçası ben onun yaşında iken kafayı cinayet romanlarına takmıştım.

Kitabın kahramanları filler ve karıncalar. Fili çok severim. Heybetlidir, gösterişlidir hem de birçok kültürde ve inanışta bereket, zenginlik ve kısmet demektir. Karınca da keza çalışkan, kendi ağırlığının 3-4 katını bile taşıyıp her işi kolaylıkla kotarabilen küçük mucizevi hayvan. Bu ikisi nasıl buluşacaktı bu kitapta? Birbirlerini gerçekten görebiliyorlar mıydı? Usta yazar bu eserinde cüsse olarak birbirinin tamamen zıttı bu iki hayvanla ile ilgili neler anlatmıştı acaba?

Hayvan Çiftliği tadında bir roman

Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca, Yaşar Kemal’in 1977 yılında yayımlanan bir çocuk romanı ama içeriği kesinlikle sadece çocuklara hitap etmiyor. Hatta Yaşar Kemal’in en iyi romanlarından biri diyebilirim. Kitap, tüm dünyada insanların en büyük sorunlarını tek tek ele almış ve hicvederek eleştirmiş: asimilasyon, emperyalizm, işçi sınıfı oluşturma, modern kölelik, koyun gibi yaşayan halklar, dilini unutan ülkeler vb. Kitapta o kadar yerinde eleştiriler var ki kanaatimce herkes tarafından okunmalı. Okurken sanki George Orwell’in 1945 yılında yayımlanan Hayvan Çiftliği’nin tadını alıyorsunuz. Bu yüzden bu roman için Yaşar Kemal’in hayvanlar âlemi üstünden yaptığı bir çeşit toplum/sınıf eleştirisi denebilir.

Filler ile karıncalar karşı karşıya

Filler Sultanı, karıncaların çalışkan olduklarını Hüdhüd kuşundan duyar. Bu çalışkan karıncaları kendi boyunduruğu altına almak ister ve onlara savaş açar. Filler devasa cüsseleriyle bir seferde milyonlarca karıncayı öldürür. Bu olaya şahit olan diğer karıncalar Filler Sultanı’na biat eder. Ancak aralarında bir tanesi karşı çıkar bu boyun eğmeye. Karıncaların ulu önderi demirciler ustası kırmızı sakallı topal karıncadır o. Filler Sultanı’na yaptıklarından dolayı o kadar sinirlenir ki, teslim olmayarak kırmızı karıncaları toplayıp karıncalar diyarını terk eder. Asla sessiz kalmayacaktır. Geri dönüp filler sultanını yenmek için planlar yapar.

Filler Sultanı ara ara isyan etmek isteyen karıncaları susturmak ve tam anlamıyla esir almak için çeşitli yollara başvurur.

“O kadar ağır işler yükleyeceğiz ki onlara, düşünecek bir anlık zamanları olmayacak. Bu karıncalara hiçbir zaman başlarını bile kaşıyacak bir süre tanımayacağız. Hep iş, hep çalışma, hep açlık, hep yoksulluk, hep gelecek korkusu içinde olacaklar. Bu korkular onları kör, sağır, sersem, beyinlerini işlemez yapacak. İnsan filler, insan karıncalara hep bunu yaparlar.”

Fakat çalışmaktan bıkmış ve bitap düşmüş karıncalar işe dönmez. Filler Sultanı ise yine karıncaları katleder. Ana karıncalar katledilen her karınca için binlerce karınca daha doğurur. Yeni doğan karıncaların tek görevi ise Filler Sultanı’na hizmet etmektir. Peki bu fillerle karıncaları nasıl bir son beklemektedir?

“Kıssadan hisse, yeryüzünün bütün karıncaları birleşince…”

Siz bu kitabı okudunuz mu? En çok dikkatinizi çeken mesaj neydi? Yorumlarda paylaşır mısınız?

Yaşar Kemal kimdir?

Asıl adı, Kemal Sadık Gökçeli olan Yaşar Kemal, 1923 yılında Kadirli, Osmaniye’de dünyaya geldi. Ortaokul son sınıftayken, okulu bırakıp çeşitli işlerde çalıştı ve aynı zamanda halk masallarına yönelip halk edebiyatı derlemelerinde bulundu. 1951 yılında Cumhuriyet Gazetesi fıkra ve röportaj servisinde çalışmaya başladı ve yazılarını Yaşar Kemal ismi ile yazdı. Eserleri, kırktan fazla dile çevrildi. Dünya çapında birçok ödüle layık görüldü. Bu ödüllerden bazıları şöyle: Uluslararası Cino del Duca ödülü, Légion d’Honneur nişanı Commandeur payesi, Fransız Kültür Bakanlığı Commandeur des Arts et des Lettres nişanı, Premi Internacional Catalunya, Fransa Cumhuriyeti tarafından Légion d’Honneur Grand Officier rütbesi, Alman Kitapçılar Birliği Frankfurt Kitap Fuarı Barış Ödülü… Yaşar Kemal ikisi yurt dışında beşi Türkiye’de toplam yedi adet fahri doktorluk unvanı aldı. Nobel’e aday gösterilen ilk Türk yazar olan Kemal (1973), pek çok kez aday gösterilmesine rağmen Nobel Edebiyat ödülünü alamadı.

İnsan ruhunun derinliklerini kavrayan, Anadolu insanının zenginliklerini ortaya koyan hikâyeler kaleme aldı. Dünya edebiyatının önde gelen kalemlerinden olan Yaşar Kemal, 2015 yılında aramızdan ayrıldı.

Diğer kitap incelemelerini okumak için tıklayın. 

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca – Yaşar Kemal”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More Products