Özgürlük Yazarları Günlüğü – Erin Gruwell

(1 Yorum)

Yazan: Serbun Behçet

Webmaster
Erin Gruwell “öteki Amerika’da” bir lisede göreve başlayan bir öğretmen. Çete, uyuşturucu, göçmenlik sorunlarıyla boğuşan “başarısız” öğrencilerini okumaya ve yazmaya teşvik ederek onlara farklı bir dünyanın kapılarını aralıyor ve günlükleri yayımlandığında New York Times çoksatanlar arasına giriyor. Gruwell’i neden bastığını yayıncısı Serbun Behçet anlattı.
Sitede Yayınlanma Tarihi: 24 Ocak 2022

Türü: Kurgu dışı

Okur Yaşı: Genel okur kitlesi

Hedef Kitle: Okuma ve yazma kültürü, eleştirel düşünme, eğitim ve toplumsal sorunlarla ilgilenenler

Sayfa Sayısı: 416

Çevirmen: Pınar Dinçkurt

Çeviri: ☺️

İmla: ☺️

Ebat: 13,5 x 21 cm

İnceleme

Özgürlük Yazarları Günlüğü, dünya genelinde eğitim sistemlerinin yaşadığı krize rağmen bir öğretmenin neler yapabileceğinin yalın bir dışavurumu. “Böyle gelmiş böyle gider.” diyenlere inat, her bireyin bir hikâyesi olduğunun farkına varıp o hikâyelerin peşine düşen gerçek bir öğretmenin öncülüğünde neler başarılabildiğini gösteren bir umut ışığı.

Öğretmenlik denince okul duvarlarının ardında, resmî olarak atanmış ve devletin müfredatına sadık kalarak ders işleyen bir devlet memuru anlaşılır genelde. Bu anlayış Prusya okul sisteminin mirasıdır. Hatta biraz uğraşsanız köklerini manastırlardaki, medreselerdeki dinî eğitime kadar götürebilirsiniz. Oysa öğretme etkinliği öğretmenlikten çok daha kapsamlıdır. Arkadaşına bir oyunun kurallarını öğreten çocuk da, torunlarına saymayı ve harfleri öğreten bir dede de bir anlamda öğretmendir. Öğretmek, kurumsal olarak tanınmış bir öğretmen kimliğinden bağımsız bir etkinliktir; hayatın her alanında, her an akıp giden bir süreçtir.

Resmî öğretmenliğe baktığımızda bazen kutsanan bazen yerden yere vurulan öğretmen figürünün toplumsal işlevinin temelinde hakikatin, gerçeğin, değişken durumların vb. peşinde koşan bir bireyin bilme arzusunu körüklemek değil makbul vatandaşlığı öğretme amacı yattığı görülüyor. Öyle ki ideoloji, yüzyıl, ülke, dil, kültür fark etmeden bütün resmî eğitim kurumlarının ortak ilkesinin bu olduğunu söyleyebiliriz.

Ülkemizde durum ne?

Ülkemizde yaşananlara bakalım. Yeterli sayıda ve nitelikte eğitim fakültesi açmayıp farklı mesleklerden bireyleri kısa bir eğitimin ardından öğretmen atayan mantıkla ülkenin her köşesine, planlama yapmadan eğitim fakültesi açıp mezunları KPSS kurslarına mahkûm eden mantık arasında bir çelişki yoktur. Ülkenin dümenindekilerin ekonomik ve siyasi beklentileri eğitim sistemini de, onun ürünü olan öğrencileri de belirlemektedir. Değişmeyen ilke öğretmenle öğrenci arasında organik bir ilişki kurulmasının değil, sistemin gereksinim duyduğu iş gücünün üretilmesinin amaçlanmasıdır.

Günümüzde eğitim krizi yaşanan pek çok ülkede de sistemin tıkanıklığının gelip dayandığı yer budur diyebiliriz. Öğretmeyi karşısındaki bireyle diyalektik bir etkileşim süreci olarak görmeyen, kasabın kuzuya baktığı gibi, öğrencisini maaş kaynağı olarak gören bir öğretmen tipi.

Öğretmenler eğitim krizinin çözümü olabilir

Özgürlük Yazarları Günlüğü, dünya genelinde eğitim sistemlerinin yaşadığı krize rağmen bir öğretmenin neler yapabileceğinin yalın bir dışavurumu. “Böyle gelmiş böyle gider.” diyenlere inat, her bireyin bir hikâyesi olduğunun farkına varıp o hikâyelerin peşine düşen gerçek bir öğretmenin öncülüğünde neler başarılabildiğini gösteren bir umut ışığı. Aile içi şiddete, çete şiddetine, tacize, tecavüze, haksızlığa uğrayan gencecik insanların bütün bu haksızlıklara yine şiddetle karşılık vermek yerine kaleme sarılmasının ürünü.

Erin Gruwell öğrencilerine basit şeyler öğretiyor: Stereotipleri, ön yargıları, bir yana bırakıp günlük tutmak ve okumak; başkalarını dinlemeyi öğrenmek; başkalarının hikâyelerinde kendini ve hayatı yeniden keşfetmek; bir hikâye anlattığında yargılamadan kendisini dinleyen dostlarla dolu bir sınıfta olduğunu hissetmek… Anne Frank’in, Zlata Filipoviç’in hikâyeleri de Gruwell’in öğrencilerinin ilham kaynağı oluyor.

Sonra bu hikâyeler derleniyor ve Özgürlük Yazarları Günlüğü’ne dönüşüyor. Okurken bazen isyan etmekten kendinizi alamayacağınız o hikâyeler gerçek bir öğretmenin ne anlama geldiğini de görmemizi sağlıyor. Öğrencilerinin hikâyelerinde kendini bulan, onları kalıplara sokmaya çalışmayan, kendi seslerini bulmalarına yardımcı olan bir öğretmenin…

Siz bu kitabı okudunuz mu? En çok dikkatinizi çeken mesaj neydi? Yorumlarda paylaşır mısınız?

Erin Gruwell kimdir?

Erin Gruwell, 15 Ağustos 1969’da doğdu. Diğer öğretmenlerin aksine Gruwell sıra dışı bir öğretim tekniğiyle, ırkçı, çetelerle dolu bir dünyada, yepyeni bir değişim hareketi başlattı.

1998’de, öğrencilerinin mezun olması üzerine, Wilson Lisesi’nden ayrıldı ve Long Beach’de California State University’e öğretmen olarak geçti. Gruwell, bir süre sonra Freedom Writers Foundation’ı kurdu ve sıra dışı eğitim metodunu çevredeki okullara yaymak üzere çalışmalara başladı.

Erin Gruwell Ve Özgürlük Yazarları hâlen hikâye­lerini kâr amacı gütmeyen Özgürlük Yazarları Vakfı aracılığıyla bütün dünyadan öğrenciler ve öğretmenlerle paylaşmaya devam ediyor. 2019’da bir Devlet Televizyon Kanalı’nda gösterilen Free­dom Writers: Stories from the Heart (Özgürlük Yazarları: Kalpten Gelen Hikâyeler) isimli belgesele, 2007’de yapılan Hilary Swank’ın başrolünde yer aldığı uzun metrajlı Freedom Writers (Özgürlük Yazarları) filmine konu oldular. Gruwell Long Beach’te köpeği Beau ile birlikte yaşıyor.

Daha fazla kitap inceleme yazısı için tıklayın. 

 

Yorumlar (1)

Özgürlük Yazarları Günlüğü – Erin Gruwell için 1 değerlendirme.

  1. Enemigo

    Filmi defalarca izledim, kitabın Türkçe çıkmasını bekledim ama nasıl olduysa hiç görmedim çıktığını. Bu site sayesinde kitaptan haberim var. En kısa zamanda alıp kütüphaneme dahil etmeyi düşünüyorum.

Ortalama Puan

5.00

1 Yorum
5 Yıldız
100%
4 Yıldız
0%
3 Yıldız
0%
2 Yıldız
0%
1 Yıldız
0%
Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More Products