Türkiye’de cinselliği kitaplardan öğrenebilir miyiz? En iyi cinsellik kitapları hangileri? Bu alanda yayıncılara düşen görevler ne? Aile danışmanlığı, çift terapileri, cinsel terapiler üzerine çalışan Psikolog Melike Ömeroğlu yanıtladı.
Arzu Sarı
Türkiye’de cinsellik hâlâ tabu mu, yoksa toplum olarak değişen dünyada cinsellikle ilgili algı ve bakış açımız da değişiyor mu?
Türkiye’de oldukça kapalı kutu olarak görülen bu konu, pek çok kişinin çalışmak istediği ancak kalıp yargılardan ötürü fazlasıyla zorlandığı bir alan. Cinselliği çoğu kez toplumumuz kapatmaya çalışıyor, üzerinde pek durmuyor gibi davranıyor ama insanlar sorunların farkındalar. Özellikle son dönemlerde sosyal medyanın da etkisiyle sıkça gündeme geliyor. İnsanlar, bu konudaki problemin farkında olmasına rağmen hâlâ yardım almakta, bu yardımın içeriği ve tedavi biçimleri hususunda kapalılar. Bu nedenle cinsellikle ilgili bilgilendirici içerikler paylaşarak insanların farkındalığını arttırmaya çalışıyorum.
Türkiye’de cinsellik konusunda yapılan yayınları yeterli bulmuyor musunuz?
Yolun çok başında olduğumuzu düşünüyorum. Akademik araştırmalar var elbette fakat yeterli olduğunu düşünmüyorum. Cinsel sorunları olan bir kişinin ilk arama yapacağı kaynaklar yeterli değil, bireyler doğru kaynaklara ulaşmakta zorlanıyor. Anlaşılır dile sahip yayın sayısı az. Bu da kişilerin uzmana başvurmak yerine tamamen süreçten uzaklaşıp duygularını bastırmasına neden oluyor.
Ülkemizdeki cinsellik temalı kitaplar orgazm, vajinismus ve erkekte iktidarsızlığa yoğunlaşıyor. Sizce bu temalarda yayınların olmasının nedeni nedir?
Temel olarak bunlar sorun olarak görülüyor. Dolayısıyla çoğunluğa hitap eden yayınlar fazla. Ancak cinselliği başta kişilerin zihninde eksiklikler ya da soru işaretleri kalmayacak şekilde doğru öğreten, bir problem hâlinde bunun çözülebilir olduğu ve süreçte takip edilecek noktaların ele alındığı yayınlar aydınlatıcı olacak çünkü pek çok danışanım öncelikle artan kaygı ve sürecin ilerlemesiyle baş edememenin verdiği tahammülsüzlükle kapımı çalıyor.
Aksi hâlde bu kişiler kulaktan dolma bilgilerle ya da süreci yaşayan insanların kendileri için çıkarımlar yapmasıyla çözüme ulaşmaya çalıyor. Bu da terapi sürecine gelindiğinde direnç olarak karşımıza çıkıyor. Önceden öğrenilen yanlış bilgilerin neden yanlış olduklarıyla ilgili çalışmak, danışanı zorlayabiliyor.
Yurt dışı ve ülkemizde cinsellik konulu kaynaklar bakımından farklılıklar neler?
Yurt dışı kaynakları daha geniş bir yelpazeye sahip. Konu bazında farklı yayınlara ulaşarak bu kaynaklarla çözüme daha sağlıklı gidebiliyor okurlar.
Okurlara önerebileceğiniz cinsellikle ilgili en iyi kitaplar hangileri?
- Cinsel Hayatınıza Renk Katacak Yöntemler – Linda De Villers
- Dünyanın Kökeni Vajina Jelto Drenth
- Cinsellik ve Cinsel Sapmalar – Aydın Arıtan, Erich Fromm
- Boşalma Orgazm ve Cinsel Doyum – Cem Keçe Pusula Yayınevi
- Resimli Cinsel Terapi Elkitabı – Helen Singer Kaplan CK Yayınevi
- Cinsel Terapi İlkeleri ve Uygulamaları – Sandra R. Leiblum CK Yayınevi
- Vajina Kitabı – Dr. Jen Gunter Martı Yayınları
- Dünyanın Kökeni: Vajina – Jelto Drenth Agora Kitaplığı
- Erken Boşalma ve Tedavisi – Cebrail Kısa CK Yayınevi
- Türkiye’de Cinsellik – Op. Dr. Akif Poroy Alfa Yayınları
- Erken Boşalmanın Üstesinden Gelmek – Helen Singer Kaplan-CK Yayınevi
Cinsellik konusunda yayıncılara neler önerirsiniz?
Cinsellikle ilgili yayınlarda, sorun odaklı, çözüm basamaklarını doğru takip eden yayınların artması okurların daha net bilgiye ulaşmasını sağlar. Cinsel problemleri için çalıştığımız danışanlarımdan sıkça gelen soruların ve sorunların başında bilgi eksikliği geliyor. Genellikle nasıl çözümleneceğine dair bilgileri olmadığı için kaygı ve endişe duyuyorlar. Çözüm içerikli yayınlar cinsellik konusunda sorun ya da merak yaşayan kişilerin doğru bilgiye ulaşmasını sağlar.
Melike Ömeroğlu kimdir?
Psikolog Melike Ömeroğlu, 1991 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. 2014 yılında İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümünü bitirdi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Yüksek Lisans Programı ile birlikte 2016 yılında Uzman Psikolog oldu. 0-6 yaş çocuklarla çalıştı, yetişkin psikoterapileri yaptı. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Şizofreni Kliniği’nde Balıklı Rum Hastanesi Bağımlılık Polikliniği ve İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Nöropsikoloji Bölümü’nde staj yaptı. Çeşitli danışmanlık merkezlerinde yüz yüze ve çevrim içi platformlarda, yurt içi ve yurt dışı psikoterapilere devam ediyor. Daha çok bireysel psikoterapiler (panik bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete problemleri, OKB, fobiler, özgüven problemleri, depresyon vs.), aile danışmanlığı, çift terapileri, cinsel terapiler üzerine çalışıyor.
Diğer uzman görüşü röportajlarını okumak için tıklayın.