Bookinton

2016 yılında verilmeye başlanan Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri’nin, Roman Ödülü, Şiir Ödülü ve İlk Roman Vakıf Özel Teşvik Ödülü kazanları belli oldu. Ödül her yıl Attilâ İlhan Bilim, Sanat ve Kültür Vakfı tarafından Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları desteği ile veriliyor. 

Zeynep Ceren Burak 

2022 Attilâ İlhan Roman Ödülü 

Bu yıl roman ödülü, Yalnız adlı romanı ile yazar ve oyuncu Zeynep Kaçar’ın oldu. Yazarın 2019’da yayımlanan Kabuk adlı romanın yanında çok sayıda ödüllü tiyatro oyunu da bulunuyor.

2021 yılında Doğan Kitap tarafından yayımlanan kitabı Yalnız’da bir kadın kahramanın; Feray’ın hikâyesi anlatılıyor. Seçici Kurul, “Güncel bir konuyu, toplumsal kaygıları da gözeterek umutsuzluğun, çaresizliğin umuda dönüşebileceğini akıcı, sürükleyici bir dil ve kurgu ile anlatması” nedeniyle ödüle layık bulduğunu açıkladı.

Kitabın arka kapağından:

Bir ev hayvanıydım. Perdenin kıvrımıydım. Halının püskülü, banyonun sabunu, en çok mutfağın çaydanlığıydım. Hep senin bir şeyindim ben, hangi odadaysam, o odanın süsüydüm. Öldüğünde ardından hikayesi anlatılmayacak, adı anılmayacak, sesi duyulmayacaktım. Bir ev hayvanıydım. Senin hayvanın. Şahsi malın. Ne yapsan canım acımazdı benim, türlü türlü numaralarım vardı. Havada uçabilen, suda yüzebilen, halıda sürünebilendim.

2022 Attilâ İlhan Şiir Ödülü

Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri’nde şiir kategorisinin kazananı ise Everest Yayınları’ndan çıkan Güneş Kalır Bir Başına kitabı ile Ömer Erdem oldu. Kurul ödülün “gelenekle moderni kaynaştıran bütüncül bakışı, titiz dize işçiliği, kendine özgü dili ve hayatla örtüşen canlı imgeleri göz önüne alınarak” verildiğini açıkladı.

Pas, Kör, Evvel, Kireç, Ömer Erdem’in diğer kitaplarından bazıları.

Arka Kapaktan:

Gençlik bir gökkaldıran portakalı
dalıp gidip turuncusuna
yollar dürerdin aşkla sen bir zaman
akdenizden ığdır ovasına değin
karlı dağ titreyişi sıcakta
sarıp sarmalardı kar çiçeği sözcüklerini senin

2022 Attilâ İlhan İlk Roman Vakıf Özel Teşvik Ödülü

Attilâ İlhan Ödülleri kapsamında ilk roman ve ilk şiir kitabı alanlarında verilmek üzere iki vakıf özel teşvik ödülü de bulunuyor. Bu sene İlk Roman Vakıf Özel Teşvik Ödülü’nü Kanat Koparmaca adlı romanı ile Zekiye Yaldız’a verildi. Kitap 2021 yılında Pankuş Yayınları’ndan yayımlandı.

Arka Kapaktan:

Zaman dostum, zaman insanı allak bullak eden kızıllığını soyunup ışıltılı karanlığını sırtına geçiriyor ve mor saten çarşaflara uzanıp insana şöyle gülümsüyor: Seçiyorsun. Eşini, işini, bakla sofa evini, bir kere bile başını çevirip şu mor çarşaflar serilmiş gökyüzüne bakmadan oturacağın koltuklarını, o koltuklarda oturup izleyerek yaşlanacağın TV dizilerini seçiyorsun. Bu seçim Alev’in seçimiydi. Bense salkım saçak göz kırpan yıldızları birlikte izleyebileceğim ve bana o yıldızların altında Attila İlhan’dan, Didem Madak’tan şiirler okuyanı seçmiştim.

İlk Şiir Kitabı Vakıf Özel Teşvik Ödülü kategorisinde ise bu yıl ödüle lâyık eser bulunamadığı açıklandı.

Kazanan şair ve yazarlara ödülleri, 21 Kasım 2022 tarihinde Caddebostan Kültür Merkezi’nde düzenlenecek tören ile verilecek.

Diğer haberleri incelemek için tıklayın. 

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.