Bookinton

Sinemaseverler olarak heyecanla beklediğimiz, ülkemizde ilk gösterimi bu etkinlikle olacak bol ödüllü, önemli filmlerle dolu Filmekimi zamanı geldi çattı. İKSV’nin katkılarıyla 13-22 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek Filmekimi’nde kitaplardan uyarlanan filmlere kısaca göz attık. 

Dilek Aygün

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) tarafından gerçekleştirilen Filmekimi 13-22 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da; 20-22 Ekim tarihleri arasında İzmir’de birbirinden değerli yönetmenlerin filmlerine ve Cannes, Venedik gibi önemli festivallerde gösterilen ödüllü filmlere ev sahipliği yapıyor2023 yılının önemli filmlerinin ülkemizde ilk gösterimlerinin de yapılacağı festivalin bu yılki seçkisi birbirinden çarpıcı filmlerle dolu. Filmekimi programında gördüğümüz kitap uyarlaması beş filmden iki tanesi beni çok heyecanlandırdı. Onlardan kısaca bahsedeceğim. 

Etkinlik genelinde gideceğim ilk beş filmi de altta görebilirsiniz. Bunun dışında 15 filmlik uzun bir listem de var. Seçim yapmakta hiç bu yılki kadar zorlandığımı hatırlamıyorum. 

İlk beş filmim şöyle:

  • Poor Things / Zavallılar – Yorgos Lanthimos
  • The Zone of Interest Jonathan Glazer
  • Anatomy of a Fall / Bir Düşüşün Anatomisi – Justin Triet
  • Fallen Leaves / Sararmış Yapraklar – Aki Kaurismaki
  • The Teachers’ Lounge / Öğretmenler Odası – İlker Çatak

Festivalde gösterilen her film vizyona girmiyor. O yüzden seyretmek istedikleriniz için 7 Ekim’den itibaren satışta olan biletlerden bulursanız kaçırmamanızı öneririm.

Programın tamamına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz. 

Filmekimi’nde mutlaka görmek istediğim ilk iki filmin edebiyatla bağlantılı olması çok sevindirici.

Kitaplardan uyarlanan filmlerin tamamı ise şöyle:

Poor Things / Zavallılar

Yönetmen: Yorgos Lanthimos
Yazar: Alasdair Gray 
Ödüller: 2023 Venedik Film Festivali En İyi Film dalında Altın Aslan, Unimed Ödülü.

Kapanış filmi olan Poor Things aynı zamanda Filmekimi’nin en iddialı filmlerinden biri. 2019 yılında kaybettiğimiz İskoç edebiyatının önemli yazarlarından Alasdair Gray’in 1992’de aynı isimle yayımlanmış romanı yazara Whitbread Roman Ödülü ve Guardian Kurgu Ödülü kazandırmıştı. Poor Things, Tony McNamara’nın senaryosuyla Yorgos Lanthimos yönetmenliğinde 80. Venedik Film Festivali’nde En İyi Film dalında Altın Aslan aldı. Frankenstein temasını farklı, çarpıcı şekilde işleyen kitap 2012 yılında da Sel Yayınları’ndan Zavallılar adıyla basılmıştı. 

2023 ABD, İngiltere, İrlanda ortak yapımı 141 dakikalık filmin oyuncu kadrosunda Emma Stone, Mark Ruffalo, William Dafoe, Ramy Youssef gibi yıldız isimler var.

Filmin detayları için buraya tıklayabilirsiniz.

The Zone of Interest

Yönetmen: Jonathan Glazer
Yazar: Martin Amis
Ödüller: 76. Cannes Film Festivali Büyük Ödül, FIPRESCI ödülü, Soundtrack, Teknik Sanatçı

2015 yılında Jonathan Cape yayınevi tarafından basılan kitaptan uyarlanan The Zone of Interest filminin Mayıs 2023 Cannes prömiyerinin yapıldığı gün İngiliz yazarı Martin Amis vefat etti. Yazarın Auschwitz’in tüyler ürpertici ortamında bir Nazi kumandanının ailesiyle tren rayları ile gaz odaları arasındaki muhteşem evininde geçen sıradan hikâyesini anlattığı kitap dilimize henüz çevrilmedi.

Cannes Film Festivali’nde büyük ödülü kazanan film için Jonathan Glazer’ın Cannes’da aldığı geri dönüşler bu çalışmanın etkisini ve başarısını gösteriyor. The Zone of Interest aynı zamanda İngiltere’nin Oscar adayı.

2023 İngiltere, Polonya, ABD ortak yapımı 106 dakikalık filmin oyuncu kadrosunda Sandra Hüller, Christian Friedel, Ralp Herfoth bulunuyor.

Filmin detayları için buraya tıklayabilirsiniz.

Priscilla 

Yönetmen: Sofia Coppola
Yazar: Priscilla Presley 
Ödüller: 80. Venedik Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu

Festivalin açılış filmi olan Priscilla, Venedik Film Festivalinde Altın Aslan için yarıştı ve Cailee Spainey’e En İyi Kadın Oyuncu Ödülünü kazandırdı. Priscilla Presley’in 1985 yılında yazdığı Elvis ve Ben (Elvis and Me) isimli anı kitabından uyarlanan bu filme konu olan kitap dilimize henüz çevrilmedi. Film çok genç yaşta bir partide Elvis Presley’le tanışan Priscilla Beaulieu’nun hikayesini ve Rock’n Roll kralı Elvis’i, bugüne kadar gördüklerimizden farklı bir bakış açısıyla bize yansıtıyor. Kitabı Sofia Coppola, Sandra Harmon, Priscilla Presley birlikte senaryolaştırdı. Priscilla Presley aynı zamanda filmin yapımcısı da.

2023 ABD, İtalya ortak yapımı 113 dakikalık filmin oyuncu kadrosunda Cailee Spainey, Jacob Elordi gibi isimler var.

Filmin detayları için buraya tıklayabilirsiniz.

The Beast / Yaratık

Yönetmen: Bertrand Bonello
Yazar: Henry James

İlk gösterimini Venedik Film Festivali’nde yapan Yaratık, 1910’dan 2014 ve 2044’e seyahat eden romantik bir bilim kurgu. 1916 yılında ölen Amerikan asıllı İngiliz yazar Henry James’in 1915’te Ormandaki Canavar adıyla yayımlanmış öyküsü Bertrand Bonello, Guillauma Breaud ve Benjamin Charbit senaryosuyla filme uyarlandı.

İnsanların duygularının tehdit olarak algılandığı yakın gelecekte geçen Ormandaki Canavar, bizde 2015 yılında Altın Bilek Yayınları’ndan Aslı Sena Özarpacı çevirisi ile basıldı.

2023 Fransa, Kanada ortak yapımı 146 dakikalık filmin oyuncu kadrosunda Lea Seydoux, George MacCay, Guslagie Malanda gibi isimler var.

Filmin detayları için buraya tıklayabilirsiniz.

Just the Two of Us / Narsistle Aşk

Yönetmen: Valerie Donzelli
Yazar: Eric Reinhardt 

2023 Cannes Film Festivali prömiyer bölümünde ilk kez seyirci karşısına çıkan Narsistle Aşk, 1965 doğumlu Fransız Yazar Eric Reinhardt’ın 2016 yılında PetitLitteraire.fr tarafından yayımlanan l’amour et les forets isimli kitabından uyarlandı. Bu kitap Türkçeye henüz çevrilmedi. Film Blanche ve Gregory’nin ilişkisini, zamanla çiftlerden birinin, Gregory’nin göründüğü gibi olmadığını ve içinde yatan hasta ruhlu karanlık canavarı anlatıyor. 

Aynı zamanda Annie Ernaux’nun L’Evenement isimli otobiyografik romanından uyarlanan Kürtaj filminin yönetmeni Audrey Diwan’ı bu kez Narsistle Aşk kitabında Valerie Donzelli ve Eric Reinhardt’la birlikte senarist koltuğunda görüyoruz.

2023 Fransa yapımı 105 dakikalık filmin oyuncu kadrosunda Virginie Efira, Melvil Poupaudi, Dominique Reymond gibi isimler var.

Filmin detayları için buraya tıklayabilirsiniz.

Bu arada, Filmekimi’nde tek bir filme gidecek olsaydım kesinlikle The Zone of Interest olurdu. 

Diğer kitap öneri listelerini okumak için tıklayın.

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.