Türkiye Yayıncılar ve Yayın Dağıtımcıları Birliği Derneğinin 25.Olağan Genel Kurulu 25 Mayıs 2023 tarihinde toplandı. Kurul Çalışma Raporu’nda öne çıkan başlıkları sizler için derledik.
Türkiye Yayıncılar Birliği’nin 25 Mayıs 2023 tarihinde Yapı Kredi Kültür ve Sanat Merkezi’nde üyelerin ve davetlilerin katılımıyla gerçekleştirdiği 25. Olağan Genel Kurulu Raporunda öne çıkan maddeler özetle şu şekilde:
3 Ekim 2021-25 Mayıs 2023 arasında Türkiye Yayıncılar ve Yayın Dağıtımcıları Derneğine 53 yeni üyenin katılımı, 1 yayınevinin üyelikten çıkarılması, 10 yayınevi istifasıyla toplam üye sayısı 469 oldu.
Yayıncılık sektörünün sorunları
Çeşitli platformlarda yayıncılık sektörünün öncelikli sorunları dile getirilerek kamuoyunun dikkatini bu konulara çekmeye yönelik iletişim, kampanya ve araştırmalar titizlikle sürdürülüyor. Bu kapsamda Ocak 2022’de sektörün tüm acil sorunlarına dikkat çekmek üzere 17 maddeden oluşan “Yayıncılık Dünyamız Acil Çağrı” metni yayımlandı.
2022 yılının sonunda giderek artan sansür ve otosansür karşısındaki tehlikeye dikkat çekmek, düşünce ve ifade özgürlüğünün savunucusu pozisyonunu vurgulamak üzere “Kitabıma Dokunma” kampanyası başlatıldı.
Yayıncılık sektörünün sorunları ve çözüm önerilerinin yer aldığı Sektör Sorunları Raporu, içinde sektör paydaşlarına açılan soruşturma ve davalar, kitap toplatma ve yasaklama kararları, yayınlara uygulanan fiili sansürler; yayına hazırlık, dağıtım, tanıtım gibi süreçlerde yapılan engellemeler; yayınlara erişimin, okuma ve yazmanın engellenmesi; basın ve internet üzerindeki baskılar; konuyla ilgili mevzuat değişiklikleri, Anayasa Mahkemesi kararları ve uluslararası gelişmelere yer verildiği Yayınlama Özgürlüğü 2021 ve 2022 Yılı Raporları ile ülkemizin yayıncılık sektörü verilerini derleyerek sektörün detaylı bir resmini ortaya koyduğu Kitap Pazarı 2021 ve 2022 Yılı Raporları hazırlandı.
Kitap Pazarı 2022’ye göre; 2022 yılında yayımlanan kitapların %19,4’ünü yetişkin araştırma, inceleme kitapları, yaklaşık %9’unu yetişkin edebiyat sanat kitapları, %12,1’ini çocuk ve gençlik kitapları, yaklaşık %8,7’sini inanç kitapları, yaklaşık %1,4’ünü akademik yayınlar, %1,5’ini ithal yayınlar ve %47,9’unu eğitim alanındaki kitaplar oluşturdu. 2022 yılında Türkiye yayıncılık perakende pazarının büyüklüğü bir önceki yıla göre %83,68 artarak 17.742 milyon TL oldu. Söz konusu dönemde yayıncılık perakende pazarının büyüklüğünde döviz bazında %17,57’lik bir gerileme yaşandı.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu UNESCO tarafından her yıl bir şehre verilen Dünya Kitap Başkenti unvanının 2024 yılı programı için İstanbul adına adaylık başvurusu, konuyla ilgili tüm tarafların görüşü de alınarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürütüldü ve başvuru dosyası UNESCO Milli Komisyonu’na ve Genel Merkezine iletildi.
Mesleki Eğitimler
Türkiye Yayıncılar Birliği hem kurumsal sorumluluğu hem alandaki liderliğinin gerekliliği ile sektörün ihtiyacı olan nitelikli iş gücünün yetişmesi yönünde 2012 yılından beri sürdürmekte olduğu mesleki yayıncılık eğitimlerine pandemi döneminde dijital platformlar aracılığıyla devam etti. Dernek, kuruluşunun kırkıncı yılına doğru kurumsallaşma adına önemli bir adım atarak Türkiye Yayıncılar Birliği Yayıncılık Akademisi’ni hayata geçirmeye hazırlanıyor.
Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri
1995 yılından beri verilen Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri 2021 ve 2022 gerçekleştirildi. 2021 Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödüllerinde yayınevi kategorisinde İthaki Yayın Grubu, yazar kategorisinde Gülşen İşeri ödül alırken, Kitabevi Emek Ödülü 25 yıldır Adana’da hizmet veren Karahan Kitabevi’ne, özel ödül ise Avukat Mehmet Ümit Erdem’e verildi. 2022 Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri’nde yayınevi kategorisinde Günışığı Kitaplığı, yazar kategorisinde Türkiye Yazarlar Sendikası ve PEN Türkiye, kitabevi emek ödülünü ise Malatya’da faaliyet gösteren Fidan Kitabevi aldı. Dernek ayrıca Yayınlama Özgürlüğü Raporlarını Türkçe ve İngilizce olarak yayımladı.
Türkiye’deki Kitap Fuarları
Pandeminin etkilerinin azalmasıyla birlikte 2022 yılından itibaren kitap fuarları yeniden okuyucuyla buluştu. Bu kapsamda; Şubat 2022’de Çukurova 14. Kitap Fuarı ve Mart 2022’de Bursa 19. Kitap Fuarı’na toplamda 600 bin ziyaretçi katıldı. Ekim 2022’de Samsun’da 7. Karadeniz Kitap Fuarı gerçekleşirken iki yıllık aranın ardından 3-11 Aralık 2022 tarihleri arasında yapılan 39. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarını 462 bin 753 okur ziyaret etti. Türkiye Yayıncılar Birliği ve TÜYAP Adana Fuarcılık tarafından Ocak 2023’de de 225 bin okurun ziyaret ettiği 15. Çukurova Kitap Fuarı gerçekleştirildi.
Diğer Faaliyetler
Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından iki yılda bir düzenlenen Türkiye Yayıncılık Kurultayı’nın onuncusu 15-16 Haziran 2022 tarihlerinde çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Kurultay’da pandemi sonrasında yayıncılık alanındaki değişim ve dönüşümlerin izlenmesi, yayıncılık alanındaki sorunları tartışmak üzere tarihi kriz koşulları, dijitalleşme, yasal düzenlemeler, düşünce, ifade ve yayınlama özgürlüğü, eğitim yayıncılığının geleceği, yeni pazarlama araçları, trendler, kitap fuarları ve okuma kültürü gibi önemli başlıklar tartışıldı.
Ülkemizde 6 Şubat 2023’de Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem felaketlerinin ardından kitabın iyileştirici gücüne inanan Türkiye Yayıncılar Birliği ve TÜYAP Fuarcılık Grubu tarafından 11-19 Mart 2023 tarihleri arasında düzenlenen 25. İzmir Kitap Fuarı’nda kitap bağışı kampanyası “Askıda Kitap” organize edildi.
Derneğin bu süredeki faaliyetleri arasında önemli yer tutan Yazılı Kültürün Korunması Kanun Teklifi Taslağı üzerinde ilgili bakanlıklarla görüşmeler sürdürülüyor.
Diğer haberleri okumak için tıklayın.