Bookinton

Okurlar, Akıllı Kitap Projesi ile dünyada ilk kez tüm akıllı cihazlar ve VR gözlükler ile yapay zekâ ile konuşan tarihi yazarları yakından görüyor, hayatlarının önemli an ve yerlerini dolaşıyor, hem sesli hem de e-kitap okuyabiliyor. Ayrıca “Akıllı Kitaplar” ile ücretsiz eğitim almak ve dünyaca meşhur resimleri bire bir içindeymişçesine görebilmek mümkün.

Düzenleyen: Özlem Gökbel      

Dünyada ilk kez yerli yazılımcı ve yayıncılar tarafından geliştirilen Akıllı Kitap Projesi sayesinde artık okurlar, dijital dünyanın getirdiği pek çok harika özelliği bir arada deneyimleyebiliyor. Setyay Bilişim tarafından hayata geçirilen bu proje ile akıllı cihaz ve VR gözlük kullanan okurlar, yazarları yakından görüyor, sesli e-kitap okuyor, 6 dilde hizmet alabiliyor ve yapay zekâ ile birçok başka seçeneği kullanabiliyor. Akıllı Kitaplar ile kullanıcılar belediyelerden veya kütüphanelerden aldıkları dijital üyelikleri sayesinde tarihi yazarları karşısında görüyor, onlarla konuşuyor, hayatlarını yakından inceleyebiliyor. Bu tür akıllı kitaplarda yazarların kitaplarını okuma, sesli olarak dinleme dışında ”Metaverse Kültür Merkezi” sayesinde toplamda 20 saati geçen Satranç, Osmanlıca, Beden Dili ve Diksiyon Eğitimi de ücretsiz olarak alınabiliyor. Sistemin bir diğer önemli özelliği olan  “Metaverse Resim Galerisi” sayesinde dünyanın en meşhur tablolarını yapay zekâ sayesinde tablonun içerisindeymiş gibi görebiliyorsunuz.

Yalnızca kamu kurum ve kuruluşlarına hizmet veren Akıllı Kitap Projesi ile gençler belediye veya kütüphanelerden aldıkları bir referans kodu sayesinde sistemin tüm eğitici ve yenilikçi özelliklerini sınırsız kullanabiliyor. Telefon doğrulaması ve kişiye özel üyelikle çalışan sistem aynı zamanda kurumlara raporlama yaparak istatistikleri ilgili birimler ile paylaşıyor.

Hedef: Sayısı Milyonu Bulan Dünya Kütüphanelerine Hizmet Vermek

Akıllı Kitap Teknolojisi’nin modelleme, çeviri, editörlük, yazılım gibi süreçleri 3 yıllık bir AR-GE çalışması ile meydana geldiğini vurgulayan Setyay Bilişim firmasının kurucusu Mehmet Gaygusuz konu hakkında şunları söylüyor: “Şu anda VR gözlüklerde ve Metaverse ortamında kitap okunabilen, yazarları görebildiğiniz, çeşitli eğitimler aldığınız ve bunu sanatla birleştirebildiğiniz bir uygulama Amerika veya İngiltere’de bulunmuyor. Projemizi geliştirirken kütüphaneler, Kültür Bakanlığı, Gençlik Merkezleri ile istişarelerde bulunup fikirlerini aldık. Özellikle gençlere edebiyatı, kültür-sanatı daha cazip kılmak ve kullanışlı bir sistem oluşturmak istedik. Projemizi çeşitli halkkütüphanelerinde, üniversite ve akademilerde ön kullanıma açarak tüm süreçte okurların, gençlerin fikirlerini aldık. Türkiye’de 1.000’den fazla belediye ve halk kütüphanesi bulunuyor. Amacımız teknolojimizi uygun bir fiyatlandırma politikası ile tüm Türkiye’nin hizmetine sunmak ve Dünya’da bu alanda öncü olmak. Yapılan araştırmalar dünyadaki kütüphane sayısının 1.000.000’dan fazla olduğunu gösteriyor. Sistemimiz şu anda 6 yabancı dili destekliyor. Eğer ülkemizde projemiz başarılı olursa hedefimiz tüm dünya kütüphanelerini Akıllı Kitap Teknolojisi ile buluşturarak bu alanda ülkemizin bayrağını en iyi şekilde dalgalandırmak ve ülkemizi metaverse dünyasında başarılı bir şekilde temsil edebilmek.” 

Yazarlar, Yazılımcılar, Çevirmenler ve Psikologlar ile 3 Yıl Süren Bir Ar-Ge Süreci

Akıllı Kitap Projesi ilk kez edebiyatı, tarihi yazarları, onların hayatlarını Metaverse ortamında kişiye özel olarak sunuyor. Sistemde kitap okunup dinlenebilmesinin yanı sıra yapay zekâ çeviri sistemi ile çeşitli eğitimler alınabiliyor ve dünyaca ünlü resimlerin yer aldığı galeri gezilebiliyor. Sistem tüm akıllı telefonlardan, bilgisayarlardan da erişebilmesi nedeni ile VR gözlüğü olmayan kullanıcıların da erişebileceği şekilde tasarlandı. Kullanıcılar uygulamasız bir şekilde sadece referans kodları ile www.setyay.com adresinden kayıt olabiliyor ve tüm sistemi buradan hızlıca kullanabiliyor. Sitede kullanım kılavuzu da yer alıyor. 


Setyay Bilişim ve Yayıncılık Kurucusu Mehmet Gaygusuz Kimdir?

Alanında uzman yazılımcı, editör ve psikologlardan oluşan proje ekibi ile birlikte Setyay, 2015 tarihinden bu yana yayıncılık alanında faaliyet gösteriyor. Kurucuları Mehmet Gaygusuz, Türkiye’nin En Genç Yayınevi Kurucusu ilan edildi. Gaygusuz kendi yazdığı roman ve şiir kitaplarını otostop ile şehirleri dolaşarak satmaya başladı. Son romanı İngilizceye çevrilerek Between Madness And Genius Muhittin ismi ile ABD, Kanada gibi ülkelerde satışa sunuldu. 

Diğer haberleri okumak için tıklayın.

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.