Bookinton

Uluslararası Yunan sanatçı Andreas Georgiadis’in edebiyat dünyasının kilometre taşlarından Yunan şair Konstantinos Kavafis’e (C.P. Cavafy) ithaf ettiği Geri Dön / Come Back isimli sergisi Istanbul Concept Gallery’de açıldı. Yunanistan ile İstanbul arasında özel bir sanat köprüsü oluşturan bu özel sergi 12 Şubat’a kadar izlenebilecek.

Düzenleyen: Özlem Gökbel      

Yine gel, hep gel, ele geçir beni, gece
ten ve dudaklar hatırlarken.

Konstantinos Kavafis (1912)
(Çeviri: Ümit Ünal) 

Resim ve şiirin İstanbul buluşması 

Zengin bir yerel ve uluslararası sanatçı-tasarımcı portföyüne sahip Istanbul Concept; bünyesindeki sanatçılardan beynelmilel bilinirliğe sahip ve dünyanın dört bir köşesinden koleksiyonerleri olan Andreas Georgiadis’i ağırlıyor. Çok yönlü sanatçı Georgiadis’in edebiyat dünyasının kilometre taşlarından şair Kavafis’e ithaf ettiği “Geri Dön / Come Back” sergisinin dünya prömiyeri geçtiğimiz yaz Istanbul Concept kurucusu Işık Gençoğlu ve Türkiye’den koleksiyonerlerinin de katılımıyla Atina’da, çok özel ve önemli bir müze olan Gennadius Kütüphanesi’nde yapılmış ve 17 Ocak’ta İstanbul’da buluşmak üzere sözleşilmişti. Her iki sanatçının da yollarının İstanbul topraklarından geçmiş ve ressam Georgiadis’in eserleri ile ölümünden neredeyse bir asır sonra şair Kavafis’e âdeta bir saygı duruşunda bulunuyor olması, Yunanistan ile İstanbul arasında özel bir sanat köprüsü oluşturan bu sergiyi daha da anlamlı kılıyor. Resim sanatı ile edebiyatın en dokunaklı parçası şiirin buluşması ve usta bir şairin yaşamından kesitlerin tuvallerde canlanması sanatseverler için heyecan uyandırıyor. 

Geri Dön / Come Back

Tüm eserlerin kâğıt üzerine mürekkeple Konstantinos Kavafis’in evreninden göndermelerle üretildiği sergi ismini usta şairin Come Back isimli şiirinden alıyor. Andreas Georgiadis’in fırçalarıyla bizi Kavafis’in ayak izlerini takip edercesine İskenderiye’ye götürdüğü sergideki eserler, şair ve hayatı ile olduğu kadar Kavafis’in yapıtlarının önde gelen isimleriyle de diyalog kurmaya çalışıyor. Georgiadis, tamamen kişisel bir tarzda, yarı saydam ve ton geçişleriyle zengin, genellikle metafiziksel bir ışık yaratıyor; yoğun ve katı gölgenin sanatsal macerasının sakin sularına nüfuz etmesine, bu macerayı sembolizm ve belirsizlikle rahatsız etmesine izin veriyor. Kavafis’in yaşamının mekânları ve yolları, yokluk ve telkinin şiirsel atmosferler ve metaforik sembolizmler oluşturduğu, aynı öykülerin farklı yorumlarını öneren bir hatırlama coğrafyası yaratıyor. 

Andreas Georgiadis’in Geri Dön Sergisi Nerede? 

Andreas Georgiadis’in Yunan şair Konstantinos Kavafis’e saygı duruşu niteliğindeki sergisi Geri Dön / Come Back, 12 Şubat’a kadar pazartesi hariç her gün saat 12:30-19:00 arası Tomtom Mahallesi Nur-u Ziya Sokak’taki Istanbul Concept Gallery’de izlenebilir.


Sanatçı Andreas Georgiadis Kimdir? 

1972’de Selanik’te doğan Andreas Georgiadis, George Rorris’ten resim, Atina’daki Grafik Sanatlar ve Sanatsal Çalışmalar Okulu’nda grafik tasarım ve Fransa, Orleans’da illüstrasyon eğitimi aldı.

Yunanistan’da ve denizaşırı ülkelerde 13 kişisel sanat sergisi açtı ve önemli ödüller kazandı. Eserleri müzeler, kamu ve özel koleksiyonlar tarafından satın alınan sanatçının resimli kitapları ve plak kapağı tasarımları da mevcut. Bir set tasarımcısı olarak, B. ve E. Goulandris Vakfı’nın yanı sıra Gennadius Kütüphanesi, Kiklad Sanatı Müzesi, Benaki Müzesi ve başka yerlerdeki birçok serginin tasarımına yardımcı oldu. Ayrıca tiyatroda set ve kostüm tasarımcısı olarak çalışmaktadır. Mikri Arktos yayınlarının sanat ekibinin başındadır. Sanatçı yaşamını ve çalışmalarını Atina’da sürdürüyor.

Şair Konstantinos Kavafis Kimdir? 

(17 Nisan 1863- 29 Nisan 1933)

Çağdaş Yunan edebiyatında kendine özgü bir şiir dili yaratan şair Konstantinos Kavafis 70 yaşında doğduğu şehir İskenderiye’de hayata veda etti. Ailesiyle bir süre İngiltere’de yaşayan şair eğitimini de burada aldı. Babadan kalan şirketin 1876 buhranı sonrasında batmasıyla İskenderiye`ye geri döndü. Bu kez burada patlak veren İngiliz-Mısır Savaşı nedeniyle bir zamanlar babasının yaşadığı İstanbul’a geçmiştir. İstanbul’da bulunduğu 1882-1885 yıllarında, Bizans ve Helen tarihini inceledi. İskenderiye’ye döndükten sonra gazetecilik, kâtiplik, borsa simsarlığı gibi işler yapmış, bir yandan da şiir yazmaya devam etti. Uzunca bir süre şiirlerini geniş sayfalar hâlinde ve sadece yakın arkadaşları için yayımladı, ilk beğenileri İskenderiye’deki Yunan topluluğu içinden aldı. Şiirlerinin ilk yayımlanışı 1903’te Yunanistan’da oldu. Üslubu o zamanki ana akım Yunan şiirinden önemli ölçüde farklı olduğu için o dönem pek tanınmasa da yine de bir yıl sonra 14 şiirden oluşan ilk kitabını çıkardı. 1910’da birinci kitabını 12 şiir ekleyerek yeniden yayımladı. 1911’den ölümüne dek şiirleri dergilerde yer aldı. En önemli şiirlerini 40 yaşından sonra yayımladığı için kendisini “yaşlılığın şairi” olarak nitelendiren Kavafis’in 154 şiiri toplu olarak 1935’te, bütün şiirleri ise 1963’te kamuya sunuldu. 

Helen kültürü ile beslenmiş; buhranlar, savaşlar, ekonomik sıkıntılarla iç içe yaşamış şairin eserlerinde tarihe, aşka, politikaya, toplumsal yanlışlara göndermeler olduğu gibi aşk, tutku ve ilham arayışını da görmemek mümkün değil. 

Istanbul Concept Gallery hakkında

Istanbul Concept (IC), Türkiye ve yurt dışından sanatçı ve tasarımcıları İstanbullularla buluşturan, multidisipliner, dinamik ve yenilikçi bir kurum. IC, sergiler ve çeşitli proje bazlı etkinlikler aracılığıyla kültür ve estetiği teşvik ederek, evrensel bir yaklaşımı benimseyerek benzersiz hikâyeler yaratmayı ve anlatmayı hedefliyor. Zengin bir yerel ve uluslararası sanatçı ve tasarımcı portföyüne sahip olan IC, tüm etkinliklerinde trendleri, teknolojik yenilikleri ve kültürel yayın ve danışmanlık alanlarına yeni bakış açılarını bir araya getiriyor. IC, “samimiyet ve insana değer verme” ilkesinin rehberliğinde, felsefesiyle uyumlu, sosyal açıdan ilgili projeleri destekleyerek sorumluluk alıyor.

Diğer haberleri okumak için tıklayın. 

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.