Bookinton

Mürsel Çavuş ve ben Filiz Çiçek, uzun yıllar editörlük yaparak edindiğimiz bilgi ve deneyimleri, editör adaylarıyla paylaşmaya devam ediyoruz. Ocak ayında BAUSEM ve İstanbul Institute tarafından düzenlenen Temel Editörlük, İleri Editörlük ve Çocuk ve Gençlik Kitapları Editörlüğü Eğitim Programları’na başlıyoruz.  

Filiz Çiçek

Cuma akşamıydı, arkadaşları her zamanki kafede buluşmuşlardı. Zaman zaman ona, mekânın ve kendilerinin fotoğraflarını gönderip mesajlar atıyorlardı. O ise gözlüğünü düzeltip gözlerini kısarak ekrana bakmaya devam etti, okuduğu metne odaklanmaya çalıştı. 

Son günlerde âdeta bilgisayarına yapışık yaşıyordu, kahvaltısını bile masada, klavyenin üstünde yapmıştı. Telefon konuşmaları, uyku ve yemek saatleri iyice kısalmıştı artık. Bu kitap dosyasıyla uykuya dalıyor, sabah onunla gözlerini açıyordu çünkü ona göre yaptığı şey, sadece bir “iş” değildi. 

Her kitap metni ilgi bekleyen, özen isteyen, sorumluluğunu taşıdığı, ona emanet edilmiş bir çocuk gibiydi onun için. Bir metni daha, kitaba dönüştürüyordu, her şey tam, hatasız ve ilgi çekici olmalıydı. Bu kitabı yıllar boyunca, binlerce insan okuyacak, ondan keyif alacak, yeni şeyler öğrenecek, onunla hayal dünyasını genişletecekti. Yaptığı “iş”in çok önemli ve özel olduğunu biliyordu. 

Künyeyi kontrol ettim mi?
Kitabın kapağı, raflarda diğerlerinin arasında hemen fark edilmeli. İllüstratörle tekrar konuşayım.
Yarın sabah ISBN’ini alayım.
Arka kapak yazısını daha ilgi çekici yazmalıyım, potansiyel okurları yakalamalı.
Sonunda yorgunluktan bitkin düşüp başını yastığa koyduğunda bile aklında, işiyle ilgili onlarca düşünce vardı…

Hâlâ editör olmak istiyor musunuz? 

Çoğu editörün yaşamından kısa bir kesit aktarmaya çalıştım. Yorucu, yıpratıcı görünüyor değil mi? Evet, öyledir ama bir o kadar da güzeldir editörlük. 

Bir metnin üzerinde çalışmak, onu yayıma hazırlamak ve sonunda ilgi çekici, zevkle okunan bir kitaba dönüştürmek harika bir duygudur. O kitap uzun yıllar boyunca binlerce insan tarafından okunur, onların hayal dünyasında ve aklında yer eder, onlara yeni duygular, yeni fikirler katar. 

“Bu kitabın editörüyüm. Yayıma ben hazırladım,” diyebilmek gurur vericidir. 

Kitap okumayı, kitaplar ve yazarlar hakkında konuşmayı seviyorsanız; okurken cümlelerin altını çizip sayfaların kenarlarına notlar alıyor, kalpler, yıldızlar çiziyorsanız; özel günlerde sevdiklerinize kitap hediye ediyorsanız, yani kitaplar yaşamınızda önemli bir yere sahipse ve onlarsız olamıyorsanız tavsiye ederim, bu “iş” size göre.

Okuduğunuz kitapta imla yanlışları bulup söyleniyorsanız hatta söylenmekle kalmayıp yayınevini arıyor ya da e-posta gönderip şikâyetinizi dile getiriyorsanız editör olma yolunda ilk adımızı atmışsınız demektir.

Editörlük zenginlik değil ama kitaplarla, yazarlarla ve edebiyat dünyasıyla iç içe bir yaşam sunar size. Eğitim, bilgi birikimi, azim ve hevesle, elbette bu güzel dünyanın kapısından içeri girebilir, çok başarılı olabilirsiniz. 

Türkiye’de editörlüğü öğrenmenin en iyi yollarından biri

BAUSEM ve İstanbul Institute tarafından düzenlenen Editörlük Eğitim Programları, Türkiye’de bu konuda önemli bir ihtiyacı karşılıyor. 

2021 yılından beri bu programlarda Mürsel Çavuş ve ben Filiz Çiçek, bilgi ve tecrübelerimizi (ki ikimizin sektördeki geçmişinin toplamı 50 yılı buluyor) birleştirerek editörlüğe başlamak isteyenlerle paylaşıyoruz. Derslerimizi canlı sınıf olarak ve uzaktan eğitimle yapıyoruz. Bu sayede iki yıla yakın bir süredir yüzlerce mezun verdik, yurt dışından, İstanbul’dan, Türkiye’nin her yerinden meslektaşlar, arkadaşlar, dostlar edindik.

Editör olmak için hangi program size uygun?

Editörlük Eğitim Programı: Dersler 14 Ocak 2023’te başlıyor. Programın sonunda katılımcılar, Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü, BAUSEM Müdürü ile İstanbul Institute yetkilisinin imzasının bulunduğu başarı sertifikasını ya da katılım belgesini almaya hak kazanıyorlar. Daha önce editörlük deneyimi bulunmayan ya da eğitim almamış olanlar için ideal. 42 saat – 4 hafta süren dersleri, Mürsel Çavuş ve ben Filiz Çiçek birlikte veriyoruz.
Eğitimin detaylarını incelemek ve başvurmak için tıklayın.

İleri Editörlük Eğitim Programı: Dersler 12 Ocak 2023’te başlıyor. Daha önce bir editörlük eğitimine katılmış olma koşulu aranıyor ve uygulama ağırlıklı çalışmalar yapılıyor. Programın sonunda katılımcı belgesi veriliyor. Dersler hafta arası Perşembe akşamları saat 20.00-22.00 saatleri arasında ve 16 saat (8 gün) sürüyor. Dersleri yine Mürsel Çavuş ve ben Filiz Çiçek birlikte veriyoruz.  
Eğitimin detaylarını incelemek ve başvurmak için tıklayın.

Çocuk ve Gençlik Kitapları Editörlüğü: Editörlüğün bu özel alanında uzmanlaşmak isteyenler için hazırlanan programın eğitim programı ise 21 Şubat 2023’te başlıyor. Programın sonunda, katılımcı belgesi veriliyor. Dersler hafta arası Salı akşamları saat 20.00-22.00 saatleri arasında ve 16 saat (8 gün) sürüyor. Dersler benim tarafımdan veriliyor.
Eğitimin detaylarını incelemek ve başvurmak için tıklayın.

2 Yorum

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.