ABD’de Yazar Olmak Geçinmeye Yeter mi?

Authors Guild (ABD Yazarlar Birliği) tarafından yapılan ankette, ABD’de yazar gelirlerinde, tam zamanlı ile yarı zamanlı yazarlar arasında 10 kata varan fark dikkat çekerken en çok kazanan grup romantik/gerilim türünün yazarları oldu.

Yasemin Kaya-Utku Özer

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en eski ve en büyük yazar organizasyonlarından biri olan Authors Guild (ABD Yazarlar Birliği) yazarların gelirlerini araştırmak için düzenli aralıklarla anketler yapıyor. Daha önce Bookinton’da yayımlanan ABD’de Yazarlar Ne Kadar Kazanıyor? yazımızda anketin 2018 sonuçlarını derlemiştik.  Şimdi de vakit Birliğin 2023 yılında yayımlanan ve 2022 verilerine dayanan The Authors Guild’s Author Income Survey anketini değerlendirme vakti.


ABD Yazarlar Birliği’nin anketine 5.699 yazar katılmış. Ankete tüm gelir rakamları medyan değer olarak verilmiş. Medyan (ortanca değer) ne ola ki diye merak ettiniz, hemen açıklayalım. Bir bakıma gelirler sıralamasındaki ortanca kardeş. Yani en fakirden en zengine yazarlarımızı dizip tam ortadakinin gelirini alıyoruz. Ortanca kardeşi anladıysak devam ediyoruz😊

Telif gelirlerinde dikkat çeken düşme eğilimi
Ankete göre, kendini tam zamanlı yazar olarak tanımlayan yazarların yalnızca kitaplarından elde ettikleri telif gelirleri yıllık 10.000 dolar. Kitap dışı yayıncılık faaliyetlerinden (editörlük, blog yazarlığı, öğretmenlik, konuşmacı, yazar koçluğu, metin yazarlığı ve gazetecilik gibi) elde edilen gelirler de dahil edildiğinde bu rakam 20.000 dolara ulaşıyor. Ancak bu miktar, birçok eyaletteki asgari ücretin bile altında kalıyor. (ABD’de asgari ücret federal düzeyde saatlik belirleniyor ve 2024’te yıllık yaklaşık 15 bin dolar. Ancak eyaletler, yaşam maliyetlerine göre bu rakamın üzerine çıkabiliyor; 30 bin dolarları aşan rakamlar var. Bizde de asgari ücretin böyle bir esneklikle ele alınması güzel olmaz mı diyip, güncel ekonomiye de ufak bir selam çakalım kapat parantez :)) Söz konusu yazarların yıllık gelirinin son 10 yıldır fazla değişmediğini görüyoruz. Ankete katılan tüm yazarların için telif gelirlerinde ise dikkat çekici düşme eğilimi devam ediyor.

2022 anketinde kendini tam zamanlı veya profesyonel yazar olarak tanımlayanlar ile kendini yarı zamanlı veya amatör yazar olarak tanımlayanların hem yazdıkları kitaplardan elde ettikleri telif gelirleri hem de toplam yayıncılık gelirleri arasında 10 kat fark olması oldukça dikkat çekici.

Akademik ve eğitim dışı kitap yazan yazarların (Ankette “ticari pazarlarda okunan yazarlar” denmiş genel okuyucu kitlesine yönelik yazarlar desek tam karşılar mı bilemedik) gelirleri daha yüksek. Bu yazarlardan bir yayınevi ile çalışanlarının yıllık telif gelirleri 15.000 dolar ve toplam yayıncılık faaliyetlerinden elde ettikleri gelirleri ise 25.000 dolar. Kitaplarını geleneksel kanal olarak görülen bir yayıneviyle çalışmadan kendi basan yazarların telif gelirleri yıllık 12.800 dolar iken toplam yayıncılık faaliyetlerinden elde ettikleri gelirleri 15.000 dolar. Bu istatistik yayıneviyle çalışan yazarların telif dışı yayıncılık faaliyetlerinden gelir elde etme imkanlarının daha fazla olduğuna işaret ediyor. Bunda yayınevinin düzenlediği imza günü, söyleşi gibi tanıtım faaliyetleri, sosyal medya paylaşımları ve bir yayınevine bağlı çalışmanın getirdiği network avantajları etkili olabilir diye düşünüyoruz.

En çok hangi türün yazarları kazanıyor?

Ankette bir diğer dikkat çekici sonuç da romantik ve romantik/gerilim türünde yazan tam zamanlı yazarların en yüksek gelir elde eden grup olması. Bu yazarların toplam yayıncılık geliri 37.000 dolar iken, bunun %86’sını telif gelirleri oluşturuyor. Yani romantizmin gerilimle ile birleştiği yerde cüzdanlar da doluyor😊 Grafik romanlar son yılların yükselen kategorisi. Bu türün yazarları 25.000 dolarlık toplam gelirle ikinci sırada yer alırken polisiye-gerilim yazarları 15.000 dolarla üçüncü olmuş. Edebi kurgu yazarları (ankette derinlikli anlatıma sahip, karakter ve tematik unsurları ön planda tutan eser yazarları şeklinde tanımlanıyor) ise yalnızca 13.500 dolarlık toplamla en düşük gelire sahip grup. Anlaşılan, yüksek sanat ABD’de de faturaları ödemiyor😊

Ankette yazarların çeşitliliklerine göre de sorular sorulmuş. Tam zamanlı yazarlar arasında Asya kökenli Amerikalı yazarlar, 37.000 dolarlık kitap telif geliri ile en yüksek kazanç sağlayan grup olmuş. Latin Amerika kökenli yazarlar, 16.500 dolar, LGBTQ+ yazarlar ise 12.500 dolarlık gelirle üst sıralarda yer alıyor. Özellikle Gabriel García Márquez ve Julio Cortázar gibi yazarların eserlerinin İngilizceye çevrilmesi, bu eserlerin Kuzey Amerika’da geniş bir okuyucu kitlesine ulaşmasını sağladı ve bu durum, onları takip eden Latin Amerikalı yazarların yolunu açtı demek çok da yanlış olmaz gibi. Beyaz, engelli, Amerikan yerlisi ve siyahi yazarlar gelir seviyeleri daha düşük gruplar olarak sıralanıyor.

Kim, hangi dijital pazarlama stratejisini uyguluyor?

Anket, tam zamanlı yazarların kişisel pazarlama harcamalarına dair belirgin farklılıkları da ortaya koyuyor. Beyaz yazarlar, ortalama 7.658 dolar ile en yüksek pazarlama bütçesine sahipken, Amerikan yerlisi yazarlar 3.129 dolar, siyahi yazarlar ise 3.182 dolar ile en düşük pazarlama harcaması yapan gruplar arasında yer almış. Kendilerini LGBTQ+ olarak tanımlayan yazarlar ortalama 5.376 dolar, Latin Amerikalı yazarlar ise 4.903 dolar tutarında kişisel pazarlama faaliyetinde bulunmuş.

Kim hangi dijital pazarlama stratejisini uyguluyor?
Anketin dijital pazarlama stratejilerine ilişkin bulguları oldukça çarpıcı. En etkili yöntemlerden biri olarak öne çıkan Amazon’un abonelik hizmeti Kindle Unlimited, özellikle kendi kitabını yayımlayan yazarlar tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Bunun yanı sıra e-kitap indirimleri ve e-posta bültenleri, yayınevine bağlı çalışmayan yazarlar için geniş kitlelere ulaşmanın etkili araçları arasında yer alıyor. Sosyal medya ve blog yazarlığı genellikle en az etkili yöntemler arasında görülse de romantik kurgu ve Afrikalı Amerikalı edebiyatı gibi türlerde yazan yazarların TikTok platformunu başarıyla kullandığı dikkat çekiyor.
Öte yandan, sesli kitap formatı yazarlar arasında hâlâ yeterince yaygın değil. Hem yayınevine bağlı çalışan hem de bağımsız yazarların önemli bir kısmı (%55’in üzerinde), eserlerini sesli kitap formatında yayımlamıyor.

Anket sonuçları, yazarlığın ABD’de bile geçinmek için yeterli olmayabileceğini gözler önüne seriyor. Ancak yazmak, sadece bir gelir kapısı değil; aynı zamanda bir ihtiyaçtır; tıpkı Sait Faik’in hikayelerindeki gibi yazmasanız deli olacak gibi hissedebilirsiniz ya da bir varoluş biçimidir; yaşamak ile yazmak arasında bir ayrım yapamayan Necip Mahfuz’un kurduğu bağ gibi. Belki de okuyucusuna “ben buradayım sevgili okuyucum, sen neredesin acaba?” diye seslenen Oğuz Atay’ın o cevapsız sorusunda gizlidir yazmanın özü.

Kitapla kalın🎈
 

Bir Yorum Bırakın

Your email address will not be published.