Kötülük Miti – Phillip Cole

Düzenleyen: Begüm Saracel

Kötülük kavramını birçok boyuttan ele alan çok katmanlı bir eser olarak Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle raflardaki yerini alan Phillip Cole’un Kötülük Miti kitabı okurlarını özel bir korku türüyle baş başa bırakıyor.

Sitede Yayınlanma Tarihi: 12 Aralık 2022
Kategoriler:

İnceleme

Eser, kötülüğün etik ve teolojik boyutlarından daha çok politik ve mitolojik boyutlarını irdeliyor. Bununla birlikte geçmişten günümüze birçok tarihi ve edebî olaya dayalı zengin bir okuma sunuyor.

Cole, tarih boyunca insanlara anlatılan kalıplaşmış kötülük kavramlarının dışına çıkarak şeytanlaştırmanın modern hâlini okurların gözleri önüne sererken hem okurların kendilerini sorgulamalarına hem de toplumlar üzerindeki rolü üzerine düşünmelerine neden oluyor.

Asıl şeytan kim? Farklı olmaktan çekinmeyip kendi olan mı yoksa farklı olduğu halde toplum tarafından kabul gören gibi davranan; yani “bizdenmiş” gibi görünen mi?

Arka Kapaktan

Kötülük fikrinin insan davranışını anlama, eleştirme veya ıslah etmedeki yararına kuşkuyla yaklaşan Phillip Cole, kötülüğü dini veya ahlaki değil mitolojik bir kavram olarak düşünmeyi öneriyor. Kitabı Mukaddes’teki Şeytan’dan popüler film ve romanlardaki “şeytani” karakterlere, cadı mahkemelerinden 18. yüzyılın “vampir salgınına” kadar çok çeşitli felsefi, tarihi ve edebi temayı ele alan yazar, metafizik kötülük problemiyle uğraşırken bir yandan da kötülüğün politik felsefesini yapmayı amaçlıyor. Kötülük Miti çok yönlü ve katmanlı bir kitap: Tarih boyunca en büyük kötülük timsalinin “içimizdeki düşman” olduğunu, en çok, bizim gibi görünüp konuşanların tekinsizliğinden korktuğumuzu savunan Cole, bu özel korku türünün politik toplulukların kimlik inşasında oynadığı merkezi rolü tartışıyor. Şeytanlaştırmanın, günümüzün moda tabiriyle “ötekileştirmenin” politik bir taktik olarak kullanımını sorgulamayı da ihmal etmiyor.

Phillip Cole kimdir?

Galler Üniversitesi’nde Uygulamalı Felsefe bölümünde profesör olarak görevine devam eden Phillip Cole, ülkemizde Kötülük Miti kitabıyla tanınırken Philosophies of Exclusion: Liberal Political Theory and Immigrationve The Free, the Unfree and the Exclused: A Treatise on the Conditions of Liberty adlı ingilizce kitaplarının da yazarıdır.

Künye
Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Kitap Adı: Kötülük Miti
Kitabın Orijinal Adı: The Myth Of Evil
Yazar: Phillip Cole
Çevirmen: Reha Kuldaşlı
Orijinal Dil: İngilizce
Dizi: İnceleme Araştırma
Tür: Felsefe
Basım Tarihi: 2022
Sayfa Sayısı: 312 sayfa
Ebat: 15,5 x 23 cm

Diğer yeni çıkan kitap tanıtımlarını okumak için tıklayın.

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “Kötülük Miti – Phillip Cole”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir