Antik Çağ Ekonomisi – Moses I. Finley

Yazan: Deniz Aydıner

Büşra Tangal

Yunan ve Roma dünyasının ekonomik sistemleri ve krizleri bugünün ekonomi kavramlarının oluşmasını hazırlamıştır. Tarım toplumu olan eski toplumların sadece tarımsal üretim ve getirileriyle imparatorlukları kuramayacağı açıktır. O hâlde eski dünyanın imparatorlukları nasıl var oldular? Arkeoloji ve Sanat Yayınları tarafından yayımlanan Antik Çağ Ekonomisi kitabı geçmiş döneme ışık tutuyor. 

Sitede Yayınlanma Tarihi: 1 Mayıs 2023

Orjinal Adı: The Ancient Economy

Ülke: Amerika Birleşik Devletleri

Türü: Ekonomi, Tarih

Okur Yaşı: 15 yaş ve üzeri okurlar.

Hedef Kitle: Ekonomi, tarih ve sosyoloji meraklıları.

Sayfa Sayısı: 200 sayfa

Çevirmen: Hatice Palaz Erdemir

Çeviri: ☺️

İmla: ☺️

Ebat: 15 x 21 cm

Kategoriler:

İnceleme

Moses Israel Finley, öne sürdüğü bilgiler bakımından, neredeyse ince bir ansiklopedi kaleme almış. Antik Çağ Ekonomisi, Türkçede bulunan birkaç antik dönem ekonomi tarih eserinden biri. Okuyucuya aktardığı en temel konu ise antik dünyada ekonomik sistemin tarım üzerine kurulmasına rağmen tarımın ekonominin tamamını oluşturmadığıdır.

Finley ekonominin toplum ile olan ilgisini çok iyi bilen bir uzmandı. Bu bakış açısı merkezinde tespit ettiği ekonomik durumları geliştirerek toplumsal boyutlarını incelemeye özellikle özen gösterdi. Nitekim toplum içindeki sınıfsal ayrımların ekonomiyle ve diğer etmenlerle bağlantısı, özellikle üstünde durduğu bir konu.

Antik dünya içine çekilen okur

1973 yılında Kaliforniya Üniversitesi tarafından basılan Antik Çağ Ekonomisi, içerdiği bilgiler ve önerdiği yaklaşımlar açısından hâlâ geçerliliğini koruyor ve tartışmalar yaratmaya devam ediyor. Finley bir sosyolog bakışıyla incelediği Antik Çağ toplumunun ekonomiye yaklaşımını anlamaya çalışmış. Bu çabası sayesinde okurlar bir sayfada kendilerini atölyede çalışan bir köle, başka bir sayfada ise Atina pazarında bir tüccar olarak görecekler. Bu açıdan hem akademik alanda çalışanlar hem de antik dünyada olmayı merak edenler için oldukça dikkat çekici bir kitap.

Benim açımdan Antik Çağ Ekonomisi’nin en kıymetli yanı, birden çok yapıyı tek bir kitapta incelemiş olmasıdır. Yedi bölümden oluşan eserin içinde Antik Çağ toplumlarının ekonomiyi nasıl anlamlandırdıkları, ekonominin antik toplumlara etkileri, şehir ve taşranın farkları, devletin ekonomiyle olan ilişkileri ve siyaset gibi birçok konu bölümler hâlinde ele alınmış ve çeşitli açılardan değerlendirilmiş. Okur her bölümde Antik dünyayı tanıyacak, aynı zamanda bugünün toplumları üzerine yeni düşünceler şekillendirecek.

Antik dünya ve ekonomi

1929 Buhranı dediğimiz zaman yakın tarihli bu vakanın etkilerini hemen her reklam panosunda görebiliyoruz ya da 2008 Krizi denildiği zaman herkesin hâlâ hissedebildiği bir durgunluk olmalı. Peki sizce Antik dünyada toplumlar ekonomik krizlerle nasıl başa çıkıyorlardı? Finley, geniş çaplı bir ekonomik krizi ifade ederken ilginç bir yaklaşım gösteriyor: “…her kriz dönemi, daha önceden belirli bir mülke sahip zengin şahısların, öncekine göre daha fazla mülke sahip olmasını ve daha da fazla zenginleşmesini sağlamıştır.” Peki kriz sadece Antik Çağ’da mı zengin olanları zenginleştirmiş yoksa günümüzde de durum benzer bir hâlde mi? Uyarmalıyım ki okur, aldığı cevaplar karşısında zihninde beliren yüzlerce soruyla baş başa kalacak.

Ekonomiden bahsederken mutlaka cevabını bilmemiz gereken bazı sorular var: Dönüşümde olan para nasıl bir dağılım gösterir? Zenginlik ve fakirlik, toplumsal konumu nasıl etkiler? “Zenginliğe” ulaşmak için neler gerekli? “Zenginlik” dünya tarihinin her döneminde farklılık arz eden bir kavram. Bugünün “fakir” konumunda olan kişinin sahip oldukları, belki başka bir dönemin en zenginiyle aynı seviyede. Finley’nin alıntı yaptığı Trimalchio ise zenginliğin üç temelden oluştuğunu söylüyor: “toprak, kısa süreli-faizli borç para vermek ve sağlam bir para kutusuna sahip olmak.”

Peki siz Antik Çağ Ekonomisi kitabını okudunuz mu? En çok dikkatinizi çeken neydi? Yorumlarda paylaşır mısınız?

Moses Israel Finley kimdir?

Moses Israel Finley 1912 yılında New York, Amerika Birleşik Devletleri’nde doğdu. Siracusa Üniversitesi ve Kolombiya Üniversitesinde eğitim gördü. Psikoloji bölümünden magna cum laude (yüksek onur) ile mezun oldu ve Sosyal Bilimler alanlarından Kamu Hukuku üzerinde yüksek lisans yaptı. Birçok çalışmasında Antik dünya tarihi üzerine incelemelerde bulundu.

1950’lere dek Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan Finley, bu dönemde İç Güvenlik Komitesi tarafından kovuşturmaya uğradı ve Kolombiya Üniversitesinden atıldı. 1955 yılında İngiltere’ye yerleşti. Ardından Cambridge Üniversitesi, Jesus Koleji ve Darwin Koleji’nde görevler aldı.

Türkçeye farklı yayınevlerinden çıkan iki eseri daha çevrildi: Verdiği bazı konferansların derlenmesinden oluşan Antik ve Modern Demokrasi ile Homeros’un anlatılarından yola çıkarak antik yaşantıları ve toplumların incelendiği eseri Odysseus’un Dünyası.

Diğer kitap incelemelerini okumak için tıklayın.

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “Antik Çağ Ekonomisi – Moses I. Finley”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More Products