Ejderhayı Sakın Uyandırma – Bianca Schulze & Samara Hardy

(1 Yorum)
Editör: Çiğdem Yalman Kopan
Büşra Tangal

Şşşt! Çok sessiz olun. Oğlum Ardıç uyudu ve ben bu yazıyı parmak uçlarıma basarak yazıyorum. Gecenin sessizliğinde kapak resmine baktıkça uykumu getiren bu şahane kitabı size anlatıp minik ejderhamın yanına gideceğim. Sessizce kelimelerimi takip edin, Beyaz Balina Yayınları’ndan bildiriyorum: Ejderhayı Sakın Uyandırma.

Sitede Yayınlanma Tarihi: 5 Ocak 2023

Orjinal Adı: Don’t Wake The Dragon

Ülke: ABD

Türü: Resimli Çocuk Kitabı

Okur Yaşı: 3 yaş ve üzeri okurlar.

Hedef Kitle: Ebeveyn, bakım verenler, uyku ile ilgili kitap arayanlar.

Sayfa Sayısı: 34 sayfa

Çevirmen: Nurten Hatırnaz

Çeviri: ?

İmla: ?

Ebat: 24,5 x 24,5 cm

Kategoriler:

İnceleme

Kapakta kukuletasıyla mışıl mışıl uyuyan kırmızı ejderhayı süzdüm. Kitabın ismini okumaya çalıştım: “Ssst, de draak slaapt!”

Ejderha uyuyor,” diyor, o kadar Hollandaca biliyorum. Ama hikâyenin tamamını anlayamadım, “Keşke Türkçesi de olsa…” dedim içimden. Birkaç hafta sonra Beyaz Balina Yayınları müjdeyi verdi: Ejderhayı Sakın Uyandırma, tüm kitapçılarda!

Organik Kitap severler toplansın! Beyaz Balina’dan uyku saati için yeni hikâyeler geldi. Bol renkli, biraz şamatalı, herkesin güya sessiz olmaya çalıştığı, son zamanların en eğlenceli kitabıyla tanışın. Okul öncesi dönemin en sevdiğim özelliğidir okuruyla konuşan kitaplar. Bianca Schulze, “Sayfaları dikkatle çevir, hadi kitabı biraz sallayalım, ejderhayı pışpışlayalım,” diyerek interaktif bir okuma sağlıyor. Samara Hardy’nin capcanlı ve rengârenk çizimleri, eğlenceli yazı fontu ve yansıma kelimeleri kitaba şahane bir görsellik katmış. Sizin evde de önünden geçerken parmak ucuyla yürüdüğünüz bir oda varsa, bu kitaba mutlaka göz atmalısınız.

Şşt! Sessiz olun. Ejderha uykuya daldı. Aman çıt çıkmasın, derken…

KÜÜT! Tangır Tungur! TIK TIK TIK! BAM BAM BOOM!

Oh, onca sese rağmen uyanmadı neyse ki. Ucuz atlattık, derken…

Gözleri kocaman açılmış, burnundan duman çıkan bir ejderha ile karşılaşıyoruz sayfada.

“Olamaz. Peki şimdi onu nasıl uyutmalı? Kitabı sallasak? Biraz daha pışpışlasak? Ninni sever mi?” Sayfalar boyunca şato ahalisiyle birlikte, dev kırmızı ejderhayı yeniden uyutmaya var mısınız? Bakarsınız bu sırada bir başkası daha uykuya dalar. Belli mi olur?

Kitapların uyku kavramı ile eşleşmesini pek sevmesem de biliyorum ki uykuya dalarken kocaman resimlere bakıp eğlendiren veya ilham veren birkaç cümle duymak herkese iyi gelir. Bu yüzden uyku konulu kitapları özenle seçiyorum. Beyaz Balina Yayınlarının Organik Kitap serisi ise bu konuda beni hiçbir zaman şaşırtmıyor. Bu etiketi gördüğüm her kitabı gözüm kapalı alır, bayıla bayıla okurum. İşte bu yüzden kütüphanede Hollandacasını görüp beğendiğim kitabın Türkçe çevirisi haberi beni ayrıca heyecanlandırdı. Çeviriyi yapan Nurten Hatırnaz, kitabın eğlenceli dilini aynen korumuş.

Uyur uyanık bir hikâye

Bir kitabın en güzel özelliği insanın o sayfalarda kendinden izler bulmasıdır. Bu durum sadece okuduğunuz yetişkin kurgu kitaplarında mı geçerli sanıyordunuz? Çocuk kitapları da çocuklarımızın hâllerini yansıtır. Çocuklarımızın ve biz ebeveynlerin şaşkın, komik hâllerini. Çocuk kitaplarının neden bu kadar eğlenceli olduklarını sanıyorsunuz?

Örneğin, bir klişedir çocuğun bam güm seslere uyanmayıp en ufak çıtırtıda gözlerini açıvermesi. Bu hikâye bizi işte buradan yakalıyor. Birbirine “Şşşt!” diyen şato halkı, gürültülü bir kutlama yapan komşular ve en son çıt çıkmazken uyanıveren bir ejderha. Sonra yeniden uyutma macerası… Bildiğimiz bir hikâye karşımızda, hem de olabilecek en eğlenceli hâliyle!

Girişte bahsettiğim gibi, okurla iletişim hâlinde kurgulanan kitaplar dikkat dağıtıyor gibi görünse de sonuçta kimse yatma vakti gelen çocuğunun uykusunu “Baam! Güüm!” diyerek dağıtmak istemez. Bence aksine, dağınık olan dikkati özellikle kitaba çekiyor. Kitaptaki karakterlerle birlikte dağılıp hikâye ilerledikçe birlikte toplanıyoruz. Sonra bir bakıyoruz ki, tüm ejderhalar mışıl mışıl uyuyor. Hatta şato halkı bile… İşte bu da, uyku öncesi resimli kitap okumanın sihirli etkisi.

Bianca Schulze, yine Samara Hardy’nin çizimleriyle bu sevimli ejderhanın daha pek çok hikâyesini yazmış: Who Loves The Dragon, Just Be Yourself Dragon, Tell The Truth Dragon. Tüm bu kitaplar tam 14 dile çevrilmiş. Umarım Türkçe versiyonlarını da görürüz. “Kendin ol!” temalı kitapları seven bir çocuk kitabı toplayıcısı olarak özellikle Just Be Yourself Dragon’u çok merak ettim. Bakalım onu da raflarda Türkçe adıyla görebilecek miyiz?

Bu hikâye, gece yarısı uykusu kaçanlara, aman çocuğumun uykusu kaçmasın diye çıt çıkarmayanlara, onca çabaya rağmen uyanıveren miniklere ve onları sabırla tekrar ve tekrar uyutan büyüklere.

İyi okumalar herkese.

Siz bu kitabı okudunuz mu? En çok dikkatinizi çeken mesaj neydi? Yorumlarda paylaşır mısınız?

Bianca Schulze kimdir?

Bianca Schulze’yi çocuk edebiyatına adanmış bir kaynak olarak tanımlanan çocuk kitapları tanıtım platformu The Children’s Book Review’ın kurucusu ve editörü olarak tanıyoruz. Aynı zamanda 14 dile çevrilmiş Dragon serisinin ve 2016’da amazon.com’da ayın kitabı olarak seçilen 101 Books to Read Before You Grow Up kitaplarının yazarıdır. Schulze kendini bir okur, inceleme yazarı, anne ve çocuk kitapları âşığı olarak tanımlıyor. The Children’s Book Review platformu ve yazar hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayın.

Samara Hardy kimdir?

İngiltereli illustratör Samara Hardy; Hallmark, Walker Books, Usborne, gibi tanınmış birçok marka ile çalışıyor. Kutlama kartları, ev eşyaları ve çocuk kitapları gibi birçok üründe imzası bulunan çizerin Arlo And The Great Big Cover Up kitabı 2020 yılında Top Shelf Book Cover Ödülü’nü almış. Ayrıca Alice In Wonderland kitabının bir uyarlaması ile 2019 yılında Plum Pudding Ödülleri’nde birinci olmuş. Ejderhayı Sakın Uyandırma kitabındaki çizimlere neden hayran kaldığımızı da böylece öğrenmiş oluyoruz.

Diğer okul öncesi kitap incelemelerini okumak için tıklayın.

Yorumlar (1)

Ejderhayı Sakın Uyandırma – Bianca Schulze & Samara Hardy için 1 değerlendirme.

  1. Kubrarar

    Bayıldım! Harika bir anlatım. Ellerinize sağlık Çiğdem Hanım ??

Ortalama Puan

5.00

1 Yorum
5 Yıldız
100%
4 Yıldız
0%
3 Yıldız
0%
2 Yıldız
0%
1 Yıldız
0%
Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More Products