Empedokles’in Dostları – Amin Maalouf

Yazan: Gamze Akkuş

Les Chirons dörtlü takım adasının en küçüğü olan Antioche’de elektrik ve radyo yayınlarının kesilmesiyle olaylar başlıyor. Günlük şeklinde yazılan roman, “9 Kasım Salı gününden 9 Aralık Perşembe gününe kadar” yaşananları anlatıyor. Amin Maalouf, Yapı Kredi Yayınlarından çıkan eseri Empedokles’in Dostları’nda, bu kez distopik geleceğe yönelik bir kurguyla çıkıyor okurlarının karşısına.

Sitede Yayınlanma Tarihi: 3 Mayıs 2023

Orjinal Adı: Nos Frères Inattendus

Ülke: Fransa

Türü: Kurgu, Roman

Okur Yaşı: Genel Yetişkin Okur Kitlesi

Hedef Kitle: Distopya okumayı sevenler.

Sayfa Sayısı: 216 sayfa

Çevirmen: Ali Berktay

Çeviri: ☺️

İmla: ☺️

Ebat: 13,5 x 21 cm

Kategoriler:

İnceleme

Alec, ailesinden miras kalan Antioche adasında yaşarken tek komşusu, dünya çapında üne sahip olan Ève adlı roman yazarıydı. İkisi de farklı sebeplerden kendilerini dünyadan izole etmişlerdi. Bu esnada dünya, nükleer bir felaketin eşiğine gelmişti.

Peki dünya felaketin eşiğindeyken bir anda ortaya çıkan ve kendilerine “Empedokles’in Dostları” diyen kimseler, insanlığı bu felaketten kurtarabilecek mi?

Empedokles’in Dostları

Empedokles’in Dostları, neyi amaçlıyor? İnsanlar bu farklı ırkla anlaşabilecek mi? Bu beklentiler içinde Alec’in vaftiz kızı Adrienne, “Ben de onları bekleyenin biz olduğumuzu sanıyordum. Anlaşılan, onlar bizi bekliyormuş. Ama ne yapmamız gerektiğini pek anlayamadım.” diyor. Tıpkı Adrienne’ın sorgulamaları gibi okurun zihninde de roman boyunca birçok soru oluşuyor. Ama merak etmeyin, sona yaklaştıkça bu soruların cevabını alıyoruz.

Bir kurtarıcıdan beklentiler

İnsanlar dünyayı geliştirirken aynı zamanda ona zarar verdi. Şimdilerde bu etkileri azaltmak için çalışmalar yapılıyor. İşte bu nedenle insanlar, bir kurtarıcı beklentisi içine girdi. Romanda insanların kurtarıcı olarak gördükleri Empedokles’in Dostları’ndan bazı beklentileri oluyor. Bu beklentileri kitabın ilerleyen sayfalarında öğreniyoruz.

Empedokles’in Dostları ölüm için ise şöyle diyor: “Ölümü geriletebilecek bilgeliğe ve bilgiye erişildiğinde geriye ondan başka düşman kalmaz. Sonsuza dek ondan başka düşman, verilmeye değer başka bir kavga olmayacaktır.

Distopyada saklı “gelecek”

Distopik ve geleceğe yönelik bir kurgu olan bu roman, insanın gelecekte ne ile karşılaşabileceğini anlatmaya çalışıyor. Dünya her an böyle bir tehlike ile karşılaşabilir. Bence bazı şeyleri düşünmek ve düzeltmek için bize projeksiyon sunuyor. Günlük şeklinde yazılan romanda Alec, günlüğüne şöyle not düşüyor: “Hayal kırıklığı içeren bu satırları yazarken hikâyenin sonuna geldiğim izlenimindeyim. Geldiler, üstünlük kurdular, dünyada hem kaygı hem de umut rüzgârları estirdiler, sonra da gittiler.”

Romanı okurken dünya böyle bir felaketle karşı karşıya gelir mi, gelirse kurtulabilir mi, başka uygarlıklar var mı, bizden haberdarlar mı, eğer başka uygarlıklar varsa bizden haberdar olmaları iyi mi olur kötü mü, gibi sorular zihnimi kurcaladı. Zihnimde bu sorularla kitabın distopik dünyasında neler olacağını, bir kurgu film seyreder gibi merakla takip ettim. Benim gibi siz de bu tür romanları seviyorsanız kitabı okurken her bir sayfayı heyecan ve merakla çevireceksiniz.

Amin Maalouf’un anlatımıyla Empedokles’in Dostları

Empedokles’in Dostları’nın henüz sesli bir kitabı yok. Ancak Maalouf’un romanını anlattığı bir podcast var. Romanı, okumadan önce ya da okuduktan sonra yazarından dinlemek isterseniz onu da tavsiye ederim. Tarihe Karışanlar podcast serisinin ilgili bölümünü buraya tıklayarak dinleyebilir ve buradan da yazarın Yapı Kredi Yayınları ile yaptığı söyleşiyi izleyebilirsiniz. Ayrıca Maalouf’un diğer eserlerine bakmak isteyenler için tarih ve dram türündeki muhteşem romanı “Semerkant”ı öneriyorum.

Kitabı mümkün olduğunca ipucu vermeden anlatmaya çalıştım. Peki siz bu kitabı okudunuz mu? En çok dikkatinizi çeken mesaj neydi? Yorumlarda bizimle paylaşır mısınız?

Amin Maalouf kimdir?

Amin Maalouf 1949’da Lübnan’da doğdu. Ekonomi ve toplum bilimi okuduktan sonra gazeteciliğe başladı. 1976’dan beri Paris’te yaşıyor. Çeşitli yayın organlarında yöneticilik ve köşe yazarlığı yapmış olan Maalouf, bugün vaktinin çoğunu kitap yazmaya ayırıyor.

Yazar olarak ilk kitabı Arapların Gözüyle Haçlı Seferleri ile tanındı. Fransız-Arap Dostluk Ödülü’nü kazanan kitabı Afrikalı Leo ise bugün bir klasik kabul ediliyor. Maalouf’un 1988’de yayımlanan Semerkant  romanı gibi diğer kitapları da kırktan fazla dile çevrildi. Ayrıca Ölümcül Kimlikler adlı bir de deneme kitabı var.

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “Empedokles’in Dostları – Amin Maalouf”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer İnceleme ve Tanıtımı Yapılan Kitaplar