Dadının Perdesi – Virginia Woolf

Yazan: Melek Turgay

Büşra Tangal

Hayal bu ya, kocaman bir kumaş var kucağınızda. Bu kumaştan bir perde dikeceksiniz ve üzerindeki desenlerin canlanabilmesi kesinlikle olası değil fakat tam gözleriniz yorulup  uykuya teslim olduğunuz bir anda hepsi canlanıyor! Yapı Kredi Yayınları etiketiyle yayımlanan Dadının Perdesi, Virginia Woolf’un eşsiz kalemi ve Julia Vivas’ın sulu boya resimleri ile okuyucuya tam bir görsel şölen sunuyor.

Sitede Yayınlanma Tarihi: 27 Nisan 2023

Orjinal Adı: Nurse Lugton’s Curtain

Ülke: İngiltere

Türü: Resimli Çocuk Kitabı

Okur Yaşı: 5 yaş ve üzeri okurlar.

Hedef Kitle: 5 yaş ve üzeri çocuklar, eğitimciler, aileler ve çocuk edebiyatı ile ilgilenenler.

Sayfa Sayısı: 36 sayfa

Çevirmen: Tunç Tayanç

Çeviri: ☺️

İmla: ☺️

Ebat: 25 x 26 cm

Kategoriler:

İnceleme

Dadının Perdesi’ni Yapı Kredi Yayınlarının Beyoğlu’ndaki o güzel kitabevinde çocuklar için ayrılmış odada görür görmez hemen elime alıp incelemeye başladım. Kitabın kapağı öylesine canlı ve albeniliydi ki! Önce kapaktaki resimleri inceledim çünkü bu fırça darbeleri uzun uzun incelenmeyi hak ediyordu. Kitabın kapağında yaşlıca bir kadın kucağında duran mavi bir örtüyü sakin bir ruh hâliyle dikiyordu. Arkasındaki yastığın konforu, kucağındaki örtünün desenleri, yanındaki sehpada yer alan gaz lambası ve dikiş sepeti, ilerleyen sayfalarda hikâyenin güzelliği kadar resimlerinin de beni büyüleyeceğine işaret ediyordu. Bu hazineyi kaçıramazdım, hemen aldım. O hâlde haydi gelin hazinenin kapağını birlikte açalım.

Dadının Perdesi

Lugton Dadı, Bayan John Jasper Gingham’ın salonunun penceresi için bir perde dikiyordu. Salon perdesi olacak bu kumaşın üzerinde yer alan desenler Lugton Dadı uyuklamaya başladığında onun beşinci kez horlamasını duyar duymaz canlanıyordu. Bu mavi perde kumaşında ne desenler vardı ne desenler! Hayvanlar, göller, insanlar, içinde yok yok bir şehir, şelaleler, köprüler, ağaçlar ve niceleri…

O gün yine Dadı Lugton perdeyi dikerken uyuyakaldı. Kumaşın üzerindeki hayvanlar, Bayan Lugton beşinci kez horlayıncaya kadar yerinden kımıldamadı. Bir, iki, üç, dört, beş ve nihayet Bayan Lugton derin bir uykuya daldı. Tam o anda antilop, başıyla zebraya işaret etti. Zürafa ağacın tepesindeki yaprağı dişledi. Hayvanların hepsi kıpırdanıp canlanlamaya başladı.

Birlikte hayal kuralım…

Bundan sonrası için sizden düş gücünüzü kullanmanızı rica ediyorum. Mavi kumaşın üzerinde yer alan hayvan desenleri bir anda canlansa nasıl olur? Aslında ben çocukken bunu bir oyun gibi kendi kendime oynadığımı hatırlıyorum. 90’lı yıllarda çocuk olanlar üzeri kocaman ayçiçeği desenli perdeleri mutlaka hatırlar. Hemen hemen her evde vardı. İşte Dadının Perdesi’ni okuyunca çocukken bizim küçük odada üzerinde kocaman ayçiçeklerinin olduğu perdeye bakıp çiçeklerin canlandığını, çiçeklerden polen toplayan tatlı arıların bu polenleri nereye götürmüş olabileceğini düşünerek bir hikâye yarattığımı hatırladım. Dadının Perdesi belki de bu yüzden benim kalbime çok dokunmuş olabilir.

Virginia Woolf’un betimlemeleri öylesine kuvvetli ki okurken anlattığı tüm sahneler zihninizde, içerisinde bir sürü vahşi hayvanın olduğu bir belgesele dönüşüyor. Yabancı sitelerde bu hikâye için üç yaş ve üzeri okuyabilir denilmiş ama bence beş yaş sonrası için çok daha uygun. Resim-metin ilişkisi ise şahane. Dadının Perdesi, resimli çocuk kitapları koleksiyonumun en nadide eserlerinden biri olarak yerini aldı.

Haydi gelin birlikte aşağıdaki soruları düşünelim. Cevaplarınızı yorumlarda benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum.

  • Peki, sizce Dadı uyanıkken hayvanlar ve insanlar da canlansaydı aralarında nasıl bir diyalog geçerdi? Dadının korkudan aklını yitireceğini mi düşündünüz?
  • Peki, siz hiç kumaşta veya bir kâğıtta var olan desenlerin canlanabileceğini hayal ettiniz mi? Bence bu şahane bir hayal kurma deneyimi olur.
  • Dikiş dikmeyi biliyor musunuz? Dikiş dikmenin insanı sakinleştirip huzurlu hissettirdiğine katılıyor musunuz?

 

Peki, siz daha önce Dadının Perdesi kitabını okudunuz mu? En çok dikkatinizi çeken mesaj neydi? Yorumlarda fikirlerinizi bizimle paylaşır mısınız?

Virginia Woolf kimdir?

Yazar, 25 Ocak 1882’de Londra’da doğdu. Ailesinin Viktorya dönemi edebiyat çevreleriyle yakın bağları vardı. Evde eğitim gören Virginia, on üç yaşında annesini kaybetti. 1912’de Leonard Woolf’la evlendi. 1917’de birlikte Hogarth Yayınevini kurdular. On beş kitap, sayısız deneme, eleştiri ve öykü yazdı. Hayatı boyunca fiziksel ve zihinsel sağlık sorunları yaşayan yazar, 28 Mart 1941’de kendi hayatına son verdi.

Julie Vivas kimdir?

Sanatçı, 1947’de Avustralya’da doğdu. İç mimarlık üzerine eğitim gördü. Avustralya’nın önde gelen çocuk kitabı illüstratörlerinden biri olan Julie Vivas, kendine has suluboya tekniğiyle pek çok çocuk kitabı resimledi.

Diğer okul öncesi kitap incelemelerini okumak için tıklayın.

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “Dadının Perdesi – Virginia Woolf”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More Products