İnsanlığımı Yitirirken – Osamu Dazai

Kitap Yazarı:
Yayınevi:

Yazan: Özgü Altındağ

Webmaster

Ruhunuzun yaşadığınız topluma, döneme uygun olmadığını, bedeninize dar geldiğini hissettiğiniz zamanlar oldu mu? Bu sorunun cevabını Osamu Dazai’nin Sel Yayıncılık’tan çıkan İnsanlığımı Yitirirken kitabının kahramanı Yozo’nun güncelerinde arayalım.

Sitede Yayınlanma Tarihi: 20 Haziran 2022

Orjinal Adı: Ningen Shikkaku

Ülke: Japonya

Türü: Kurgu

Okur Yaşı: Genel Yetişkin Okur Kitlesi

Hedef Kitle: Japon edebiyatı okumayı sevenler

Sayfa Sayısı: 109 sayfa

Çevirmen: Hüseyin Can Erkin

Çeviri: ☺️

İmla: ☺️

Ebat: 13,5 x 21 cm

Kategoriler:

İnceleme

Kitabın kahramanı Yozo, ergenlikten, intihara kadar geçen hayatını, iç hesaplaşmalarını ve yaşadıklarını günceler şeklinde anlatıyor okura. “Yaşamım utançlarla doludur,” cümlesiyle başlıyor birinci günce. Yozo’nun gündelik hayatın yalanlarına, acılarına katlanamamasını, toplum içinde yalnızlaşarak, yolunu kaybetmiş ruhunu arayışını okuyoruz.

Ne fark eder?

Tercihlerinizin hangi yönde olursa olsun, sizin için önemli olmadığını hissetmeye başladığınızda, hayat enerjinizin azaldığını fark edeceksiniz. Alınan kararlardan, uygulanan kurallardan rahatsızlık duymanız, bir yaşam belirtisi.

“Bir şeyi istediğimi söyleyemez, istediğim şeyleri de, gizli saklı çalıyormuşum gibi acı bir tatla, sözcüklere dökemeyeceğim bir korkuyla alırdım.”

Yozo, doğumu için bile af dileyen bir kahraman. Hayata, insanlara uyum sağlayamaması, dünyevi hazlar içinde mutluluk ararken, ruhunun daha da parçalanışını anlatıyor. Kendisinin “şaklabanlık” olarak bahsettiği alaycı tavrı, onun herkes gibi görünmesini sağlayan maskesi. Çok gülen insanların, içinde fırtınalar estiğini ispatlar gibi.

“Zayıf insanlar mutluluktan bile korkar. İplikle bile yaralanırlar. Bazen mutluluk da insanları yaralayabilir. Yaralanmadan önce çabucak o hâlden sıyrılmak için her zamanki şaklabanlık perdemi açmıştım.

Yaşamaya Dair

Yani, öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı,
Yetmişinde bile, mesela, zeytin dikeceksin,
Hem de öyle çocuklara falan kalır diye değil,
Ölmekten korktuğun halde ölüme inanmadığın için,
Yaşamak yani ağır bastığından.
Nazım Hikmet – Yaşamaya Dair Şiiri

Yaşama bağlı insanlara baktığımızda, hayatlarında tutkuyla yaptıkları bir iş, bir uğraşları vardır. Yozo’ da bunun eksikliğini fark ediyorsunuz. Resim yapmayı çok seviyor ama bu alanda ilerlemek, üretmek, başarılı olmak, yapmak istediği bir şey değil.  Hayatın acımasızlıklarını, insanların bencilliklerini gördükçe daha çok yaralanıyor. Yaşadıkları, yaralarını daha da kanatıyor. Tutunacak bir dal ararken, ağacı kaybediyor ve hayat karşısında insanlığını yitiriyor.

Kitabı bitirdikten sonra, uzun bir zaman etkisinden kurtulamadım. Yazarın otobiyografisi olduğunu öğrenince buhranlı ruh hâlinin kitabın dışında da yaşandığını bilmek beni daha da etkiledi. Osamu Dazai, Japonya’da değil başka bir ülkede yaşasaydı acaba her şey yine aynı mı olurdu?

Osamu Dazai kimdir?

19 Haziran 1909, Japonya doğumludur. Zengin ve saygın bir ailede doğup, büyümüş, bu ortama hiçbir zaman ayak uyduramamıştır. Tokyo Üniversitesi, Fransız Edebiyatı bölümünde eğitim almıştır. Birçok kez intihar girişiminde bulunmuştur. Önemli eserleri Son Yıllar (1937), Tsugaru (1944), Batan Güneş (1947) ve İnsanlığımı Yitirirken (1948) ‘dir. Good Bye‘ı yazarken  intihar girişiminde bulunmuş ve 39 yaşında hayatını kaybetmiştir.

Osamu  Dazai hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayarak Bookinton Yazar inceleme dosyasını okuyabilirsiniz.

Ayrıca Japon edebiyatı hakkında bir bilgilendirme okumak isterseniz buraya tıklayarak “21. Yüzyıl Başından II. Dünya Savaşı’na Kadar Japon Edebiyatı” başlıklı dosyamızı inceleyebilirsiniz.

Diğer kitap incelemelerini okumak için tıklayın. 

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “İnsanlığımı Yitirirken – Osamu Dazai”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More Products