Kendine Ait Bir Oda – Virginia Woolf

Yayınevi:

Yazan: Ezgi Özsan

Kendine Ait Bir Oda kitabı bizleri asırlar süren bir yolculuğa çıkarıyor. Aynı zamanda anlaşılır, yalın diliyle insani değerleri ve insanı anlamamızı sağlıyor. Kırmızı Kedi Yayınevinden çıkan, Virginia Woolf’un başyapıtlarından biri olan bu kitap, tüm dünyada hâlâ biz okuyucular için yepyeni ufukların habercisi olarak okunma rekorları kırmaya devam ediyor.

Sitede Yayınlanma Tarihi: 28 Eylül 2022

Orjinal Adı: A Room of One’s Own

Ülke: İngiltere

Türü: Deneme

Okur Yaşı: Genel Yetişkin Okur Kitlesi

Sayfa Sayısı: 136 sayfa

Çevirmen: Dost Körpe

Ebat: 12.5 x 21 cm

Kategoriler:

İnceleme

Edebiyat dünyasında klasik olan Kendine Ait Bir Oda, yazın hayatımıza çağdaş bir dil getiriyor. Tarih boyunca kadınların toplumda yaşamaya mahkûm edildiği sığ suları konu alıyor. Özellikle kadınlar hakkında dünyanın verdiği hükümleri sorgulayan ve bu düşüncelerden özgürleşmek isteyen baş karakter Judith’in hayatını sayfalar boyu gözler önüne seriyor. Yazarın can verdiği ana karakter olan Judith, kendini hayatındaki en önemli yere sahip olan yazma tutkusundan, yaşama umudundan ve hayallerinden uzaklaştıran ne varsa anlatıyor. Âdeta parmaklarıyla neler üreteceğini bilmekten, insan olmaktan, özgür olmaktan uzak tutulmanın özlemiyle yazıyor fikirlerini. Dünya edebiyatındaki sarsılmaz cümleleriyle yer alan Judith karakteri, toplumsal konulara olan duyarlılığı, zulme dair gözlemleri, geçmişten beri süre gelen kadınların makus tarihinin önündeki engelleri bir bir dile getiriyor. Buna karşın yaratıcı, vurucu düşüncelerinden vazgeçmiyor. Sesi harikulade ölçüde evrensel. Dünyadaki bütün kadınların sesini kelimelere sığdırmayı başarmış ve kadınların kendilerine iyi bir hayat kurmaya olan devinimlerini yüreklendirmekten asla geri durmuyor.

Ana karakter aynı zamanda masum, zeki ve alkışların onu kandıramadığı bir yolda yürümeye gönüllü, iradeli ama bir o kadar da kırılgan hayatın karşısında çünkü karakterin yazı yazmaya olan yeteneğinin önünde hâlâ toplumun duvarları dizili. Yine de onun için ufukta parlayan bir geleceği görmesine rağmen ayaklarının yere sağlam basmasını engelleyen toplum baskısının yendiği birçok insandır da.

Diğer bir yandan kitaptaki ana karakter olan Judith’in ağabeyi Shakespeare’dir. Judith, yazma yeteneği olmasına rağmen, erkek kardeşinin yeteneği daha çok kabul görür. Bu sebeple Judith kendine ölü şair der ve kitap yayımlandığı günden itibaren çağında inanılmaz okunma rekorları kırar.

Çünkü Judith kitap boyunca şöyle söyleyecektir:

İsterseniz kütüphanelerinizi kilitleyin ancak aklımın özgürlüğüne hiçbir kapı, hiçbir kilit, hiçbir sürgü engel olamaz.”

Diğer kitap incelemelerini okumak için tıklayın.

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “Kendine Ait Bir Oda – Virginia Woolf”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir