Böyle Gelmiş Böyle Gitmez – Aziz Nesin

Yayınevi:
Editör: Tezer Beğenmiş

Aziz Nesin’in bizzat kaleme aldığı Böyle Gelmiş Böyle Gitmez öz yaşam öyküsü toplamda üç kitaptan oluşuyor. Sırasıyla Yol, Yokuşun Başı ve Yokuş Yukarı olarak üç farklı kitaptan oluşan öz yaşam öyküsü Nesin Yayınevinden çıkıyor. Aziz Nesin kendi yaşamını anlatmakla kalmamış, yaşadığı dönemin toplumsal koşullarına da ışık tutmuş.

Sitede Yayınlanma Tarihi: 26 Aralık 2022

Ülke: Türkiye

Türü: Otobiyografi

Okur Yaşı: Genel Okur Kitlesi

Hedef Kitle: Yaşam öyküleri okumayı sevenler.

Sayfa Sayısı: 840 sayfa

İmla: ☺️

Ebat: 13 x 19,5 cm

İnceleme

Aziz Nesin’in anılarını derleyerek oluşturduğu öz yaşam öyküsü hem tek cilt hâlinde hem de üç ayrı cilt olarak okura sunuluyor. Aziz Nesin geriye dönük anılarından yola çıkarak kendi yaşamındaki dönüm noktalarını, çocukluk yılları ve aile hayatından başlayarak kaleme almış. Kendi hayatını anlatırken yaşadığı dönemin insanını da anlatmayı ihmal etmemiş. Kimi zaman okul arkadaşını kimi zaman komşusunu ya da iş arkadaşını anlatırken dönemin yaşam standartlarını ve insanların sorunlarını da kendi deneyimleri ile harmanlayarak okura aktarmış.

Yol

Annesi için yazdığı bir şiirle başlayan Yol, Aziz Nesin’in çocukluğuna götürüyor bizi. İlk kitap 1915 yılında dünyaya gelen yazarın on iki yaşına kadar olan dönemini ele almış. Çocukluk dönemi, özellikle duygusal anlamda okuru etkileyen anılarla dolu. Eserde kendi aile ilişkilerinin yanı sıra dönemin insanlarının yaşam koşullarını, çoğunlukla da maddi çaresizliklerini okuyoruz. Nesin’in çocukluğu siyasal ve ekonomik anlamda çok fazla iniş çıkışların yaşandığı dönemlere denk geliyor. Yol ile birlikte bu sürecin insanlar üzerindeki psikolojik etkilerini ve baskılarını açık seçik görebiliyoruz. Kitabın duygusal yoğunluğu oldukça fazla fakat Aziz Nesin’in çocukluk anılarını okumanın eğlenceli yanları da yok değil.

 Yokuşun başı

İkinci cilt yazarın babasına yazdığı şiirle başlıyor. Babası ile olan anılarına değindikçe aralarındaki ilişkiyi göreceksiniz. Bu şiir ile ilişkilerinin ne kadar zıtlıklarla dolu olduğunu ve bu zıtlıklara rağmen ne kadar bağlı olduklarını, birbirlerini anladıklarını da gözlemliyoruz.

“Dünyaların en iyi babası benim babamdır
Düşmandır düşüncelerimiz
Dosttur ellerimiz”

İkinci cilt ile yazarın yetişkin dönemlerini okuyoruz. Okul hayatını, arkadaşları ile ilgili anılarını ve yaşamında önemli yeri olan şaşırtıcı rastlantıları şeffaf bir şekilde okurla paylaşmış. Kendi anılarının yanı sıra yine dönemin Türkiye’sinin toplumsal profilini çizmeyi de ihmal etmemiş. Anıları kronolojik bir şekilde sıralanmadığı için okurken zaman zaman şaşırabilirsiniz. Kendisinden ziyade üçüncü kişilere sıklıkla yer verdiği bu dönemlerde hem İstanbul’daki hem de Heybeliada’daki yaşam koşullarına, değişen hayat standartlarına da değiniyor.

Yokuş Yukarı

Aziz Nesin son dönem anılarını kaleme aldığı bu kitaba öğretmenlerine yazdığı bir şiirle başlamış.

“Sizler bizlere salt ders değil
Canınızdan can verdiniz
Daha dersliğe girmeden siz
Duyardık barut kokusunu
Kurtuluş Savaşı’ndan sinmiş derinize
Bilemedik barış tanrıları olduğunuzu
Ne de alçakgönüllüydünüz
Kiminizin yarası içinde kiminizin yüzünde
Bigünden bigüne övünmediniz”

Bir bölümünü paylaştığım şiirden de anlayacağımız gibi bu ciltte bol bol hocalarına duyduğu derin saygı ve sevgiden bahsetmiş yazar. Öğrenci olduğu dönemlerden bahsettikten sonra, kitabı kaleme alırken düşündüklerine de yer vermiş. Sıklıkla Darüşşafaka Lisesi ve Kuleli Askeri Lisesi’ndeki anılarından bahsedip bu okulların onun üzerindeki etkilerini açık sözlülükle okura anlatmış. Özellikle bu kısımlar oldukça şaşırtıcı detaylarla doluydu.

Böyle Gelmiş Böyle Gitmez adlı eserde ondan beklenenin aksine iş yaşamı ve siyasi gündeme dair herhangi bir anı yer almıyor. Belki ömrü yetseydi dördüncü cilt ile bu serüvene devam edecek ve o süreçleri de kaleme alacaktı. Kısaca yazma serüveninden ve bu süreçte karşılaştığı zorluklardan bahsettiği bir iki anı var fakat ayrıntılı deneyimlerinden bahsettiği olaylar yoktu. Tüm eser boyunca sıklıkla kendi yaşam felsefesine değinen yazar, önce ailesine sonra hocalarına ve gelecek nesillere olan vefa borcunu dile getiriyor. Bu vefa borcu ile durmadan üretmeye, faydalı eserlere imza atmaya devam ediyor. Aile yaşamı, okul hayatı ve kişiliğinin oluşmasındaki olaylar ile birlikte değişen toplumu da anlatarak okura çok yönlü bir öz yaşam öyküsü armağan ediyor.

Aziz Nesin hakkında daha detaylı bilgi almak için buraya tıklayarak Ayın Yazarı dosyasına göz atabilirsiniz.

Diğer kitap incelemelerini okumak için tıklayın.

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “Böyle Gelmiş Böyle Gitmez – Aziz Nesin”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir