Bookinton

“Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?” sorusu sizin de zaman zaman karşınıza çıkmıyor mu? Bence hem çok gezip hem de çok okuyan biliyor. Tecrübeyle sabit. Havaların limonata gibi olduğu şu günlerde Bookinton okurları için seyahat kitapları listesi hazırladık. Gelin listeyi hep birlikte inceleyelim.

Aslı Sabuncu

Tatil Başlasın!

Haziran ayının ortasına geldik. Günler göz açıp kapayıncaya kadar geçiveriyor. Okullar ve üniversiteler tatil oldu. Artık güzel ve keyifli bir tatili hak ettiniz. Peki tatile gitmeden önce gideceğiniz yer hakkında araştırma yapmayı sever misiniz? Ben tatil öncesi eğer ilk defa gideceğim bir yer ise kesin araştırma yapanlardanım. Hatta o bölgenin, yörenin kitaplarını alıp okuyup notlar da alıyorum. Kendime rotalar çıkarıp haritada işaretliyorum. Gezilecek yerleri önem sırasına göre sıralayıp nerede ne yenir, içilir bunları bile araştırıyorum. Bunlar için de sık sık gezi kitaplarına başvuruyorum.

Haydi hep birlikte birbirinden ilginç tatil rehberi ve seyahat kitaplarına bakalım. Eminim çoğunuz listeyi okurken bir an önce bavulunuzu hazırlayıp seyahate çıkmak isteyeceksiniz. 

80 Trenle Dünya Turu – Monisha Rajesh

Hint asıllı İngiliz gazeteci Monisha Rajesh’in kaleminden çıkan ve gerçekten de 80 farklı trenle bütün dünyayı gezip bizlere anlattığı bu harika kitap ile farklı farklı kültürlerle tanışıyorsunuz. 72 bin kilometreyi 7 ay gibi kısa bir sürede tamamlayan yazar Rusya’dan Moğolistan’a, Çin’den Vietnam’a, Kuzey Kore’den Malezya’ya ve çok daha ötesine uzanan bu macerada büyüleyici manzaraları ve sıra dışı coğrafyaları bizlerle paylaşıyor. 2020 yılında National Geographic tarafından da Yılın En İyi Gezi Kitabı ödülünü alan kitabı bence bu yaz okuma listenize alın.

Bi’ Keresi – Ensar Sevindik 

Ensar Sevindik’in kaleminden çıkan Bi’ Keresi cebinde beş kuruş parası olmayan gezginler için biçilmiş kaftan. Sevindik 5 yılda 50 ülke gezmiş ve türlü türlü maceralar yaşamış. Bu maceralarını, deneyimlerini okurlarıyla paylaştığı kitabı 2021 yılında çıkmış. Kurucumuz Mürsel Çavuş’un editörlüğünü yaptığı kitapla ilgili röportajı Bookinton’daokuyabilirsiniz. Bi Keresi gerçekten enteresan bir deneyimi bizlerle paylaşıyor. Sizin de kısıtlı bir bütçeniz varsa belki bir göz gezdirmek istersiniz.

Bir Dinozorun Gezileri – Prof. Dr. Mina Urgan

Mina Urgan’ı çoğunuz Bir Dinazorun Anıları kitabıyla tanır. Ancak onun diğer kitabı da Bir Dinazorun Gezileri. Kendisi bu kitabı kaleme alırken hiç okunmayacağını düşünmüş ancak öyle olmamış. Mina Urgan’ın samimi üslubuyla Ege sahillerindeki şirin kasabaları gezebilir, orada yiyip içebilirsiniz. 90. baskısını yapmış bu kitabı yaz okuma listesine ekleyebilirsiniz.  

Yaşasın Sırt Çantası – Gezginin El Rehberi – Okan Okumuş

Okan Okumuş’un 2014 yılında çıkan ve çoğu insanın hayalini kurduğu bir tatili anlatan kitabı Yaşasın Sırt Çantası – Gezginin El Rehberi, dünya üzerinde yeni yerler keşfetmenizi sağlıyor. Bunu size ayrıntılı bir yol haritası çıkartarak yapıyor. Bu yol haritasının içinde planlama, ulaşım, konaklama, gezinizin yaklaşık bütçesi gibi bilgiler var. Ayrıca kitapta çocuklu aileler ve engelli bireyler de unutulmamış ve onlar için öneriler sunulmuş. Bu kadar geniş kapsamlı gezi kitabı bulmak biraz zor. Bir göz atmanızı tavsiye ederim. 

Evliya Çelebi – Seyahatnâme 

Evliya Çelebi tarafından 17. yüzyılda yazılmış on ciltten oluşan Seyahatnâme’yi duymayanınız yoktur sanırım. Peki kaçınız okudu bu on cildi? Eğer bu büyük eseri hâlâ okumadıysanız bu yaz okunacak kitaplar listenize ekleyebilirsiniz. Seyahatnâme, Evliya Çelebi’nin görmüş ve gezmiş olduğu bütün memleketler hakkında oldukça önemli bilgiler içeriyor ve bu sayede Türk kültür tarihi ve gezi edebiyatı açısından büyük önem taşıyor. 

Gezi rehberlerini de unutmamalı!

Eğer yeni bir ülkeye gidecekseniz gezi rehberlerini de es geçmemek gerek. Gezilecek ülkeler veya şehirler hakkında her türlü bilgiyi içeren bu kitaplar seyahatiniz öncesinde ve süresince yanınızda olmalı. 

Berlitz Cep Rehberi

Gezi rehberlerinin en bilinenleri Berlitz cep kitapları, yıllardır gittiğim yurt dışı seyahatlerim de benimle. Seyahat öncesi bu kendi minik ama içindeki bilgiler devasa olan gezi rehberleri sayesinde çok şeyler öğrendim. Berlitz cep kitapları sayesinde gideceğiniz ülkenin para biriminden konuşulduğu dile, festivallerden, resmi tatil günlerine, nerede ne yenir içilir her türlü bilgiye hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Yurt dışı seyahatleriniz için bu kılavuz kitaplara göz gezdirmeyi unutmayın. 

Xenophobes Guides

Eğer İngilizce’ye hakimseniz Xenophobes Guides serisi tam size göre. Görülmesi gereken ülkelerle ilgili aradığınız her şeyi bu rehberlerde bulabilirsiniz. Henüz dilimize çevrilmemiş bu gezi rehberinin Türkçede olmaması bence büyük eksiklik. Ayrıca bu seride ülkemiz tanıtılmamış. Her yerinden tarih fışkıran, mutfağıyla, coğrafyasıyla, en eski medeniyetlere ev sahipliği yapmış birçok şehrini tanıtmak akıllarına gelmemiş demek ki. İncelemek isteyenler için link burada. Birçok ülkenin tanıtıldığı serinin dili de oldukça eğlenceli. 

Gezi rehberi ve seyahat kitapları yazmakla bitmez. Bu yüzden hepsini detaylı anlatamadık. Ayrıca bazı kitapların artık basılmadığını gördük. Yukarıda detaylı veremediğimiz ama tatile çıkmadan önce elinizin altında olması gereken, belki sahaflardan temin edebileceğiniz diğer seyahat konulu kitaplar ise şöyle:

  • Rotasız Seyyah Yol Hikayeleri 1 ve 2 – Mehmet Genç 
  • İlber Ortalı Seyahatnamesi – İlber Ortaylı
  • Ye Dua et Sev – Elizabeth Gilberth
  • Latin Amerika- Alternatif Bir Gezi Rehberi – Okan Okumuş
  • Motosiklet Günlükleri – Che Guevara
  • Yolda – Jack Kerouac 
  • Venedik Bir Balıktır – Tiziano Scarpa
  • İstanbul Gezi Rehberi – Murat Belge
  • Ölmeden Önce Görülmesi Gereken Yerler – National Geographic
  • Çöl Kraliçesi Gertrude Bellin Olağanüstü Yaşamı – Janet Wallach
  • Sırt Çantamda Avrupa – Barış Bakır 
  • Beş Şehir – Ahmet Hamdi Tanpınar

Keyifli okumalar ve iyi tatiller.

Diğer kitap öneri listelerini okumak için tıklayın. 

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.