Bookinton

Kitapları seven insanlar için kitapları sadece okumak asla yetmez. Kitaplar hakkında konuşmak, bu heyecanı paylaşan diğer insanları da dinlemek isteriz. Eğer siz de böyle düşünüyorsanız kitap podcast’leri tam size göre. İşte en sevilen ve en çok dinlenen kitap içerikli podcast önerileri.

Utku Özer Yasemin Kaya

Podcast’in Türkçe’de henüz bir karşılığı yok ama işlevinden hareketle dijitalleşmiş radyo tanımı uygun gözüküyor. Podcast bize indirilebilir bir ses kaydını istediğimiz zaman ve farklı mecralarda dinleme imkânı sağlıyor. Türkiye’nin ilk bilinen (ve hâlâ devam eden) podcast programı olan basketbol yorumcusu Kaan Kural’ın “potacast” programının başlangıcı 12 yıl geriye gitse de çoğumuz podcast’lere asıl pandemi döneminde kulak kabartmaya başladık ve bu mecraya olan ilgimiz katlanarak arttı. 

ABD’de yapılan anketler, 13 yaş üstü nüfusun yüzde 18’inin her gün podcast dinlediğini gösteriyor. Henüz ülkemize ilişkin rakamsal bir tablo sunamasak da çok çeşitli kategorilerde gittikçe artan sayıda podcast’in dinleyiciyle buluştuğunu görüyoruz. Peki insanlar -yayıncısıyla, dinleyicisiyle- podcast’lere neden bu kadar ilgi duyuyor?

Podcast’ler neden bu kadar popüler?

Podcast dinleme nedeniniz ne olursa olsun, popüler bir eğlence biçimi olduğuna şüphe yok. Aralarından seçim yapabileceğiniz pek çok farklı podcast içinde sizin için mükemmel olan bir tane mutlaka vardır. Tabi bu yazıyı yazanlar Bookinton editörleri olunca seçecekleri podcast’ler de kitaplar üzerine konuşulan podcast’ler olacak. Bütün kitapları okuyamayacağımız gerçeği her gün yüzümüze çarparken podcast’ler bizlere yeni bir kapı açıyor. Kitaplar üzerine yapılan birbirinden keyifli podcast’leri dinleyerek pek çok kitap hakkında fikir sahibi olabilir, içlerinden ilginizi çekenleri okuyabilirsiniz. Böylece okuyamadığınız kitaplar hakkında bile -en azından aklınızın kalmamasına yetecek kadar- bilgi sahibi olabilirsiniz. Bununla birlikte okuduğunuz ve çok sevdiğiniz kitaplar üzerine başkalarının neler düşündüğüne kulak kabartabilir, farklı bakış açıları edinebilirsiniz. Podcast dünyası size bunların hepsini sunuyor. Hazırsanız kitaplar üzerine podcast listemize alfabetik sırayla başlıyoruz.

Ben Okurum

Storytel’in hayatımıza kattığı güzelliklerden biri de Deniz Yüce Başarır’ın hazırladığı Ben Okurum isimli podcast. Deniz Yüce Başarır seslendirme sanatçılığı, çevirmenlik, editörlük gibi yayıncılık dünyasının pek çok farklı alanında çalışmış bir isim. Storytel uygulamasındaki birçok kitabın da sesi olan Deniz Yüce Başarır, Ben Okurum’un introsunda bu podcast’i kitaplar hakkında konuşmayı, dinlemeyi ve okumayı sevenlerin podcast’i olarak tanımlıyor. 

2020 yılında koronovirüs salgınının bizi evlere hapsettiği günlerde başlayan program en çok dinlenen podcast’lerden biri oldu. Ben Okurum’un her bölümünde Deniz Yüce Başarır edebiyat dünyasından farklı bir konukla bir kitap üzerine sohbet ediyor. Bölümde anlatılan kitap odakta olmak üzere kitabın yazarıyla ve edebiyatıyla ilgili detaylar da programda ele alınıyor. Deniz Yüce Başarır’ın tatlı sesiyle bölümün kitabından alıntılar da dinliyorsunuz. Siz de bu podcast’i dinleyerek sevdiğiniz yazarlar ve kitaplar hakkında bilmediğiniz ya da dikkat etmediğiniz yeni şeyler öğrenebilir, farklı bir bakış açısı edinebilirsiniz. 

Şu anda 76. bölümü yayında olan Ben Okurum’u Storytel’in yanı sıra Spotify ve Apple Podcasts üzerinden de dinleyebilirsiniz.

Bibliyoterapi

Pek çoğumuz sıkıntılı dönemlerde kitaplara sığınmışızdır. Ancak bazen ne okuyacağımızı bilemeyiz. İşte tam da böyle durumlar için hazırlanmış bir podcast serisi var: Aslı Perker ve Tuna Kiremitçi tarafından hazırlanan Bibliyoterapi. Podcast Aslı Perker’in Gazete Oksijen’deki köşesinden yola çıkarak hayata geçti. Bu köşesinde Aslı Perker 2020 yılından beri okuyucuların sorularına ve sorunlarına yanıt olan, onlara iyi gelebilecek kitap önerilerinde bulunuyordu. Bibliyoterapi adından da anlaşılacağı üzere kişisel sorunların çözümünden tıbbi ve psikiyatrik hastalıkların tedavisine kadar geniş bir yelpazede kitaplardan ve okumaktan faydalanılmasını ifade ediyor. Dinleyiciler ikiliye e-posta yoluyla ulaşıp sorular yöneltiyor, onlar da bu sorular üzerinden kitap tavsiyelerinde bulunuyorlar. Tuna Kiremitçi’nin podcast’in introsunda okuduğu manisi de tam bu durumun bir özeti gibi:

Dünya halinden sıkılanlar,
İçsel fırtınalar yaşayanlar,
Ruhuna ferahlık arayanlar,
Kitapların şifasına inanlar için bibliyoterapi.

2022 yılının ocak ayından beri yayında olan podcast’in bölüm süreleri 20 ila 45 dakika arasında değişiyor. İkinci sezonunda olan ve toplamda 37 bölümü yayımlanan Bibliyoterapi’ye Spotify ve Apple Podcasts üzerinden ulaşabilirsiniz.   

1 Kitap 1 Film

Eylül Görmüş ve Tuğçe Arslan’ın hazırlayıp sundukları 1 Kitap 1 Film yayın hayatına 2020 yılında bir Medyascope TV programı/videocast’i olarak başladı. 2022 yılından beri ise podcast olarak yayında olan 1 Kitap 1 Film neredeyse 50 bölüme ulaştı. Pek çok podcast gibi pandemi ve karantina günlerinde ortaya çıkan bu podcast’te ikili, adından da anlaşılacağı gibi kitaplar ve filmler hakkında konuşuyor. Genel konsept o hafta okudukları kitap ve izledikleri film üzerine konuşmaları olmakla birlikte bunun dışında yeni çıkan kitaplar ve gösterime yeni giren ya da Netflix, MUBI gibi dijital platformlara gelen filmler ve diziler de podcast’te konuşuluyor. Bunun dışında film festivali, edebiyat ödülleri gibi gündemde olan kültür olayları da Eylül Görmüş ve Tuğçe Arslan’ın sohbetlerinin merakla beklenen ve ilgiyle dinlenen konuları arasında. 

Bölümleri 20-50 dakika arasında değişen 1 Kitap 1 Film’in ilk bölümlerini Medyascope TV ve Youtube üzerinden izleyebilir, daha sonraki bölümlerini ise Spotify ve Apple Podcasts üzerinden dinleyebilirsiniz.

Cinayet Masası

Cinayet Masası, Sevin Okyay’ın hazırlayıp sunduğu bir radyo programı. NTV Radyo’da yayımlanan programda, Sevin Okyay her hafta bir polisiye romanı merkeze alıyor. Polisiye roman denince aklınıza sadece “Katil kim?” sorusuna odaklanan polisiye romanlar gelmesin. Yayında casusluk romanları, tarihsel ve dinsel gerilimler, fantezi, korku ve gerilimi de içine alan romanlar da var. 15 yıldır devam eden program hem önemli bir polisiye roman arşivi hem de bir NTV Radyo klasiği oldu. Bazı bölümlerde Sevin Okyay polisiye türünün çeşitli unsurlarına ilişkin örnekler sunuyor: kadın dedektifler, caz seven polisler, kentler ve dedektifler bağlamında cinayetler, vb. Programda Türkiye’de polisiye roman denince akla gelen isimler Erol Üyepazarcı, Ahmet Ümit, Esmehan Akyol gibi sık sık konuklar da oluyor.

Her Pazar 16:10’da yayımlanan programın ortalama süresi 25-30 dakika. Programın tüm bölümlerini podcast oolarak AppleSoundcloud SpotifyNTVRadyo üzerinden dinleyebilirsiniz.

Günün ve Güncelin Edebiyatı

Günün ve Güncelin Edebiyatı da aslında Açık Radyo’da yayımlanan bir radyo programı. Seval Şahin tarafından hazırlanan ve sunulan programın bütün bölümlerini podcast formatında dinlemek mümkün. Uzun yıllardır devam eden programın adında her ne kadar edebiyat vurgusu olsa da Günün ve Güncelin Edebiyatıyalnızca bir edebiyat podcast’i değil, daha geniş anlamda bir kitap ve yayıncılık podcast’i. Her programda bir konuk ağırlayan Seval Şahin’in konukları da programın içeriğiyle orantılı olarak oldukça çeşitli. Seval Şahin güncel kitapların yazarlarının yanı sıra edebiyat tarihinin önemli isimleri hakkında uzmanların da konuk olduğu programlar yapıyor. Edebiyat başta olmak üzere kitaplar, yazarlar, yayınevleri, edebiyat ödülleri, güncel sanat olayları hakkında keyifli sohbetler dinlemek isteyenler için bu podcast’i mutlaka öneriyoruz.

Yaklaşık 20 dakikalık bölümleri Açık RadyoSpotifyApple Podcasts ve Amazon Müzik üzerinden dinleyebilirsiniz.

İlk Sayfası

Storytel’in bir diğer sevilen podcast’i Mirgün Cabas ve Can Kozanoğlu’nun hazırladığı İlk Sayfası. Son bölümü 2019 yılında yayımlanmış olsa da yalnızca 26 bölüm süren bu podcast serisini önerilerimize eklemek istedik. İlk Sayfa’nın konsepti diğer kitap/edebiyat podcast’lerinden biraz farklı. Her bölümün yazar bir konuğu var ve bu yazarın kitaplarından birinin ilk sayfasından yola çıkarak yazma serüveni üzerine konuşuluyor. Mirgün Cabas ve Can Kozanoğlu İlk Sayfası’nı bir nevi sesli yazı atölyesi olarak tanımlıyor. Birbirinden değerli yazarları yanı başımıza getiren bu keyifli sohbetlerde konu elbette yazarın tek bir kitabıyla sınırlı kalmıyor ve edebiyatın uçsuz bucaksız dünyasındaki pek çok konuyu içine alarak genişliyor. Sevdikleri yazarın nasıl yazdığı, sevdikleri bir kitabın nasıl yazıldığı ya da genel olarak yazmak üzerine bir podcast dinlemek isteyenler İlk Sayfası’nı dinleme listelerine alsın. 

Yaklaşık 30 dakika ile 45 dakika arasında süren İlk Sayfası’nı Storytel dışında Spotify ve Apple Podcasts  üzerinden de dinleyebilirsiniz.

Kıraathane

Kıraathane de aslında podcast olmayan ama podcast gibi dinlenebilecek bir başka kanal. Okuma evi anlamına gelen Kıraathane gerçekten de İstanbul’da Bir Edebiyat Evi. 2018 yılından beri etkinliklerini sürdüren programda Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi’nde gerçekleştirilen konuşma, söyleşi ve dinletilerin kayıtlarını dinleyebilirsiniz. Kıraathane konuşmaları, Edebiyat Konuşmaları, Felsefe Konuşmaları, Ekonomi Konuşmaları, Güncel Sanat Konuşmaları, Mimarlık Konuşmaları, Zarf-Mazruf Konuşmaları, Sinema Konuşmaları, Gastronomi Konuşmaları, Queer Üzerine Konuşmalar, Ebeveyn Konuşmaları gibi başlıklar taşıyor. Bunun dışında yazarlar ve çevirmenlerin okurlarla buluştuğu yazar sohbetleri de gerçekleştiriliyor. 

Programların süresi 20 dakikadan 1,5 saate oldukça değişken olabiliyor. Dinlemek için Spotify ve Apple Podcasts üzerinden ulaşabilirsiniz.  

Kitapsız Edebiyat

Her hafta edebiyatın envaiçeşit konusundan birini gündeme alacağını vadeden bir podcast Kitapsız Edebiyat.Her bölümde genel olarak bir kitap üzerine konuşulan podcast 11 dakika ortalama süresiyle diğer kitap podcast’lerine göre daha kısa. 

2021 yılının sonlarında yayın hayatına başlayan podcast’te şu ana kadar 56 bölüm yayımlandı. Kitapsız Edebiyat’ı SpotifyApple Podcasts ve Podtail üzerinden dinleyebilirsiniz.

Köşedeki Kitapçı

Adnan Bostancıoğlu, NTV Radyo’da 2015 yılından beri her gün yayımlanan programda, çıkan kitaplardan seçtiklerine ilişkin haberler veriyor; kitabın konusunu, yazarını, yazarın diğer kitaplarını anlatıyor. Bazı yayınlarda eski kitapların yeni baskıları duyuruluyor, unutulmaması gereken veya gölgede kalan kitaplar dinleyiciye hatırlatılıyor. 

5-6 dakikalık bir süresi olan yayını NTV RadyoApple PodcastSpotifySoundcloud platformları üzerinden dinleyebilirsiniz.

Kültür Tarih Sohbetleri 

Kültür Tarih Sohbetleri aslında tam olarak bir kitap podcast’i değil. Bir edebiyat podcast’i hiç değil. Hatta aslında bir podcast de değil. Cengiz Özdemir ve Ozan Sağsöz tarafından hazırlanıp sunulan Kültür Tarih Sohbetleri bir Medyascope TV programı ama programı Spotify üzerinden podcast olarak da dinlemek mümkün. 300 bölüme yaklaşan Kültür Tarih Sohbetleri’nin çoğu bölümünde Cengiz Özdemir ve Ozan Sağsöz geniş anlamda kültür ve tarihin alanına giren konularda kitapları olan yazarları programlarında ağırlıyor ve konuklarının kitabını ve kitaba konu olan dönem, olay ve olguları inceliyorlar. Sadece bu podcast’i dinleyerek bile dünya ve Türkiye tarihi, sanat tarihi, iktisat tarihi, düşünce tarihi, arkeoloji, sosyoloji, edebiyat gibi birçok konuda bilgi sahibi olabilir, yeni kitaplar keşfedebilirsiniz. 

Eğer öğretici olduğu kadar keyifli de olan bu sohbetleri dinlemek değil de izlemek isterseniz Medyascope TV ya da Youtube kayıtlara üzerinden ulaşabilirsiniz.

Ne Okuyorsun Bu Aralar?

Ne Okuyorsun Bu Aralar? Yazarıyla Konuşanlar Kitap Kulübü tarafından hazırlanıyor ve Bahar Karakaya tarafından sunuluyor. Oldukça yeni bir podcast serisi. Yayın hayatına bu yılın Ocak ayında başladı ve henüz sadece 11 bölümü var. Bu açıdan yeni bir podcast’e en başından başlamak isteyenler için çok ideal. 

Süresi 15 ila 30 dakika arasında değişen Ne Okuyorsun Bu Aralar?’ın her bölümünde farklı bir konukla kitaplar üzerine sohbet ediliyor. Adından da anlaşıldığı gibi podcast’in ana teması konukların o esnada ne okudukları – ama sohbet bununla sınırlı değil. Podcast’te yazar olan konukların kendi kitapları ve yazma serüvenleri gibi kitaba dair başka pek çok konuya değiniliyor. Sevdikleri yazarların ne okuduğunu merak edenler, yeni kitaplar keşfetmek isteyenler ve kitaplarla ilgili keyifli sohbetler dinlemek isteyenler için bu podcast birebir. 

Ne Okuyorsun Bu Aralar?’ı Spotify ve Youtube üzerinden dinleyebilirsiniz.

HER TELDEN PODCAST LİSTEMİZ

Yazıyı podcast dinlemeyi çok seven iki editör yazınca farklı konularda podcast önerileri de kaçınılmaz oldu. İşte bizim her telden diyebileceğimiz podcast listemiz. Tabii bu listeyi de alfabetik verdik ki darılmaca gücenmece olmasın. Hepsi bizim canımız! 🙂

  • Açık Bilim, Türkiye’nin en eski bilim podcast kanalı olan Açık Bilim, ülkemizdeki bilimseverler için çeşitliprogramlar içeriyor. En çok dinlenen podcast kanalları arasında bir bilim kanalı olarak yer almasıyla fark yaratıyor. 
  • Socrates Podcasts’in pandemi günlerinde başlattığı Anormal Şartlar Altında serisinde Can Öz ile Harun Tekin, üzerine daha fazla kafa yormak ve değiştirmek gerektiğini düşündükleri bazı kültürel “kötü alışkanlıklar” hakkında sohbet ediyor.  
  • Diyojen’de İsmail Türküsev ve Turgut Uç, her hafta spor dünyasından seçtikleri demeçlerle yola çıkıyor ama hiçbir zaman gidecekleri yere varamıyor. Power Grubu’nun düzenlediği 2023 Podcast Ödülleri’nde Spor kategorisinde en çok beğenilen podcast oldu. 
  • Fularsız Entellik, halk için, halka rağmen entellik podcast’i. İlginç konular + eleştirel düşünce + bildiğin Türkçe sloganı ile yola çıkıyor. Immanuel Tolstoyevski müstear ismini kullanan yapımcı ve sunucunun Safsatalar Ansiklopedisi kitabı da safsataları arka planları ile akıcı bir dille anlatıyor. 
  • Mahir Ünsal Eriş ve Dr. Töre Sivrioğlu, Geri Dönüyoruz’da tarihe, kültüre, antropolojiye, arkelojiye ve sanata bakıyor. Hem geçmişi hem de bugünü konuşuyor, insanın insan olma macerasının peşinden heyecanlı soruların cevaplarıyla koşuyor. Yayını artık videocast olarak da Socrates Videocast kanalında izleyebilirsiniz.  
  • “O konuda gerçekten ne düşünüyorsun? Bu zor durumdan nasıl çıkarsın? Peki en yakın arkadaşını satar mısın?” Mesut Süre, Anlatanadam ve Fazlı Polat Meksika Açmazı’nda cevabı olmayan sorulara çözüm ararken dinleyicilerini hunharca güldürüyorlar. Poscast’i sahnelere de taşıyan üçlünün şovu büyük ilgi görüyor.
  • Men-e-men, Özgür İnceoğulları ve Burçin Acer yapımcılığında, içinde müzik, edebiyat, sinema gibi birbirinden farklı alanlarda sohbetin olduğu harika bir podcast. Takdir ve takip edilen bir yayın ortaya çıkarmak olarak belirledikleri vizyonlarının hakkını veriyorlar.
  • Merdiven Altı Terapi podcast’inde Deniz Dülgeroğlu siz geceleri uyuyabilin diye uyumayıp dertlerinizi düşünüyor. 20 seneden fazla zamandır gittiği terapilerde yaşadığı bütün aydınlanmaları dinleyicileriyle paylaşıyor.
  • Midas Podcast‘te Amerikan borsaları ve Borsa İstanbul’a dair güncel haberler, uzman yorumları ve finansal sohbetler yer alıyor. 2023 Power Podcast ödüllerinde En Güçlü İş Dünyası ve Girişimcilik Podcast’i ödülü aldı.
  • Gazeteci Nilay Örnek, mikrofonu mesleklerini ustalıkla icra ettiğini düşündüğü insanlara yöneltip onlara aynı soruyu soruyor: Nasıl Olunur? Nilay Örnek’in çok farklı alanlardan gelen konuklarına sorduğu samimi ve ufuk açıcı soruları yüksek enerjisiyle birleşince ortaya “şaane” bir podcast çıkıyor! 🙂
  • Kültür, sanat, edebiyat, felsefe, psikoloji, kişisel gelişim, belgesel, film kısaca ortamlarda satabileceğiniz bilgilerin olduğu Merve Bayındır’ın seslendirdiği podcast: Ortamlarda Satılacak Bilgi. Bilgiye meraklı ruhlar için sloganıyla sunulan podcast’in bölümleri çok dinlenen podcast’ler listesinin müdavimi.
  • O Tarz mı? bir radyo programı olarak başlayıp sonrasında podcast mecrasına geçiş yapan ve şu anda Can Bonomo, Can Temiz ve Bengi Apak Şeflerin sunduğu bir tavsiye podcast’i. Üçlü, dinleyicilerinyolladığı soru ve sorunlara içtenlikle cevaplar verip çıkamadığınız işlerin içinden çıkmanıza yardımcı oluyor. 2023 Power Podcast Ödülleri’nde En Güçlü Komedi-Eğlence Podcast Ödülü’nü ikinci kez kazandılar. 
  • Bloomberg HT televizyon kanalında yayımlanan Sabah Raporu podcast olarak da dinlenebiliyor. Açıl Sezen, Gökhan Şen ve Ali Can Türkoğlu yatırımcının güne hazırlanırken ihtiyaç duyduğu bilgileri sunuyor, ekonomi dünyasından gelişmeleri paylaşıyor. 
  • Türkiye’de gündemi takip etmek zor iş. Trend Topic işte tam da bunun için var. Gazeteci Ozan Gündoğdu Trend Topic‘te haftanın en trend haberlerini öncesi-sonrası, eğrisi-doğrusuyla ele alarak gündeme dair daha derin bir bakış yakalamanızı sağlıyor.  
  •  Ankara’lı deneyimli gazeteci Ünsal Ünlü’nün her sabah YouTube kanalından canlı olarak yaptığı yayınlarında gündemi “patron kızar mı?” demeden konuşuyor. Podcast üzerinden de dinleyebileceğiniz yayın 2023 Power Podcast Ödülleri’nde En Güçlü Haber Podcast’i ödülü aldı.

Diğer dosyaları okumak için tıklayın. 

1 Yorum

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.