Bookinton

Bu haftaki kitap kulübü konuğumuz okurların kişisel gelişimlerine basamak oluşturacak kitaplara öncelik veren bir kulüp olan Mavi Kelebekler Kitap Kulübü. 

Banu Demir

Kitap Kulübü, 2016 yılında Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Evren Özdamarlar tarafından kuruldu. Özdamarlar, kitap kulübü için “Uzun yıllar edebiyat öğretmenliği yaparken mesleğim gereği öğrencilerime uyguladığım kitap inceleme metodunu şimdi kitap kulübümüz vasıtasıyla yetişkinlere uyguluyorum,” diyor.

Kitap Seçimleri Nasıl Yapılıyor?

Her edebiyat ve kültürden eserler seçmeye özen gösteriyorlar. Öncelikleri; okuyucuları düşündürecek, kendi hayatlarından örneklemeler yapmalarını sağlayacak ve bireysel gelişimlerini destekleyecek kitaplara yer vermek. 

Toplantıların Akışı Nasıl?

Seçilen kitaba özel sunum ve sorular hazırlayıp okurların cevaplaması için her toplantı öncesi paylaşıyorlar.

Buluşmalarında katılımcıların okudukları kitaplarla ilgili yorumlarını rahatlıkla tartışabilecekleri samimi bir ortam oluşturmaya çalışıyorlar. Böylece toplantı öncesi hazırlanmış ve okurlara sunulmuş sorulara gelen yorumları harmanlayıp bir kitabın inceleme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağını gösteriyorlar. Her toplantı, tartıştıkları kitapla bağlantılı olarak bir öncekinden daha yaratıcı ve verimli gerçekleşiyor.

Pandemi esnasında çevrim içi düzenledikleri toplantılar beklediklerinden daha verimli olunca, pandemi sonrasında da zoom aracılığıyla buluşmalara devam ediyorlar.

Şimdiye Kadar Okunan Kitaplar Hangileri?

Her yıl, Eylül ve Haziran ayları arasında aktif oldukları için genelde senede 10 adet kitap okumaya çalışıyorlar. Kurulduklarından bu yana oldukça fazla kitap okunmuş. Bazı örnekler ise şöyle:

  • Kadınlar – Clarissa Estes
  • Tanrılar Okulu – Stefano D’anna
  • Kahramanın Sonsuz Yolculuğu – Joseph Campbell

Diğer Kulüplerden Onları Ayıran Özellikler Neler?

Toplantıları; hem bilgi ve yöntem sunumu açısından hem de bibliyoterapi (kitapla tedavi yöntemi) metodunu kullandıkları için diğer kitap kulüplerinden farklı gerçekleşiyor.

Okumak için seçtikleri kitapların bazıları özellikle felsefeyle iç içe olan kitaplar. Toplantı öncesi sunum hazırlanırken, kitabın içerisinden özenle örnek cümleler seçiliyor. Bu cümlelerin insan hayatındaki durumlara nasıl uygulanabileceğini ve anlamını aralarında tartışıp fikir yürütüyorlar. Okuyucuların kendi hayatlarına yönelik farkındalık kazanmaları için bu aşamada bilinçli sorular sorarak ilerliyorlar.

Hayatlarındaki ya da çevrelerindeki olayları, durumları, kişileri okudukları kitaptaki konu ve karakterlerle ilişkilendirmeye gayret ediyorlar. Kitabın konusundan hareketle katılımcıların kendi hayatlarına yönelik bir pay çıkartmaları mümkün olabiliyor. Bazen o ana kadar hiç farkında olmadıkları ya da göz ardı ettikleri bir durumla bu süreçte yüzleşip, sorunlarına çözüm üretebiliyorlar. 

Katılımcı Profilleri Nasıl?

25 ile 60 yaş arası çoğunluğunu kadınların oluşturduğu bir katılımcı profilleri var. 

Katılımcıların Yorumları 

Hayatımda bir kitabı okumaktan daha çok bu şekilde toplanarak değerlendirmekten zevk alabileceğimi hiç düşünmezdim.” – Serap A.S.

Kurtlarla Koşan Kadınlar kitabına defalarca başladım ama bir türlü tamamlayamadım. Evren Hocamın bu atölyesiyle çok daha rahat anlayabildim ve herkese de tavsiye ediyorum.” – Hande G.

Çok iyi bir okuyucuyumdur ancak okuduğum kitapların içeriklerini aklımda pek tutamıyorum. Bu atölye sayesinde bir kitabı nasıl değerlendirmeyi, nasıl inceleyeceğimizi öğrenmem çok işime yaradı. Yıllardır aktif olarak katılıyorum ve her ay toplantılarımızı iple çekiyorum.” – Esra S.

Bir kitabın ayrıntılarında bu kadar bilgiler olabileceğini ve eserin kitap kapağını değerlendirmeyi bu kulüp okumaları sayesinde öğrendim.”  – Duygu A.

Kulüp Adı: Mavi Kelebekler Kitap Kulübü
Buluşma Sıklığı: Ayda bir okuma kulübü, 3-3.5 aylık atölye çalışmaları
Hangi Türde Okuyorlar: Biyografi, Felsefe, Fantastik, Tarihi, Psikolojik, Kişisel Gelişim, Dünya ve Türk klasikleri
Platform: Zoom
Kimler Katılabilir: İyi bir okuyucu olmak isteyen veya bu yolda ilerleyen, kendine güvenen herkes.
Katılımcı Sayısı: Sınır yok
Kurucular: Evren Özdamarlar
Başvuru için link: mavikelebekler_kitapkulubu

Diğer kitap kulüplerini incelemek için tıklayın.

3 Yorum

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.