Bookinton

Uzun bir aradan sonra kitap kulüplerini tanıtmaya devam ediyoruz.  Konuğumuz, 2022 yılının başından bu yana Instagram’da canlı yayın yapan bir online kitap ve edebiyat platformu olan. Altı Üstü Kitap Kulübü.

Banu Demir 

Altı Üstü Kitap Kulübü seçtikleri kitapları Instagram üzerinden canlı yayında tartışmak üzerine kurulu bir yayın biçimiyle ilerliyor. İlk toplantılarını 7 Eylül 2022’de, Sally Rooney’nin Güzel Dünya, Neredesin? adlı kitabını tartışarak gerçekleştirmişler. Canlı yayınlarda yer alan ekipte Şule Tüzül, İlkin Şilan Demirci, Özge İpek Esen ve Can Güçlü var.

Altı Üstü Kitap ekibinden Can Güçlü, “Aslında biz bir okur girişimi ve oldukça genç bir kulübüz” diyor ve ekliyor, “İlk başladığımızda Altı Üstü Kitap; 2020 yılında ilk sezonu, 2021’de ise ikinci sezonu dinleyiciyle buluşan bir podcast dizisiydi. Şimdi ise internet sitemizde kitap incelemelerine, liste ve özel dosya gibi içeriklere yer veriyoruz.

Kitap Seçimlerini Nasıl Yapıyorlar?

Kitapları, yayına çıkacak Altı Üstü Kitap ekibi üyeleri seçiyor. Yayında kitabı tartışacak ekip, üyelerin ve izleyicilerin ilgisini aynı oranda çekecek, üzerine ayrıntılı sohbet edebilecekleri yapıtlar seçmeye özen gösteriyorlar. Örneğin, 23 Kasım 2022’de Matt Haig’in İnsanlar adlı yapıtını tartışmışlar.

Kulübün Toplantı Akışı Nasıl?

Toplantılar, Instagram üzerinden yaptıkları canlı yayınlarla gerçekleşiyor. Okuyacakları ve tartışacakları kitabı birkaç hafta öncesinden duyuruyorlar böylece hem kendilerine hem de izleyicilere kitabı okuma süresi veriyorlar. Canlı yayından önce ekip kendi aralarında asla kitabı konuşup tartışmıyor. Böylece tüm soru ve yorumları canlı yayına bırakıyorlar. İzleyicilerin yorumlar üzerinden soru ve eleştirileriyle onlara katılmasını istiyorlar ki doğal, ilgi çekici bir sohbet ortamı oluşabilsin.

Diğer Kitap Kulüplerinden Farkları Ne?

Sohbetler canlı yayında gerçekleştiği ve ekip üyeleri yayıncı, izleyiciler ise yorumlar üzerinden katılımcı olarak katkı sağladığı için formatları alışılageldik bir kitap kulübü formatından oldukça farklı.

Kulübün Katılımcı profili nasıl?

Kulübe katılmak için canlı yayınları izlemek ve yorum yapmak yeterli, öncesinde bir tür başvuru almıyorlar. Canlı yayınlara çok sayıda kişi katılabiliyor, yayın kaydını sonrasında YouTube kanalları ve Spotify’da yayımladıkları için daha geniş topluluklara da ulaşabiliyorlar.


Kulüp Adı: Altı Üstü Kitap Kulübü
Buluşma Sıklığı: Düzensiz ve belirsiz aralıklarla buluşuyorlar çünkü ilgilerini gerçekten çeken ve üzerine tartışmak istedikleri kitaplar üzerine yayın yapmak istiyorlar.
Hangi Türde Okuyorlar: Özel bir seçimleri yok, ancak kurgu dışı yapıtlar okumayı çok tercih etmiyorlar.
Platform: Instagram
Kimler Katılabilir: Instagram canlı yayınına tıklayan herkes. 
Katılımcı Sayısı: Sınırsız 
Kurucular: Altı Üstü Kitap ekibi
Başvuru için link: www.instagram.com/altiustukitap/

Diğer kitap kulüplerini incelemek için tıklayın.

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.