
Çiğdem Yalman Kopan
Çiğdem Yalman Kopan, çocukluğunun geçtiği Adana’dan üniversite okumak için Bursa’ya giderken çocukluğunu geride bıraktı ama çocuk kitaplarıyla bağını hiç koparmadı. 10 yıl Endüstri Mühendisliği
yaparken bile aklı hep çocuk kitaplarındaydı. Kitapçıların o en renkli rafları ve çocuklarla birlikte kurduğu her hikâye onun için bir oyun alanıydı.
Neden bahsettiğini bilerek yaptığı tek şey olan yazma serüvenine genç yaşta başlasa da ancak bir çocuğu olduğunda yazma disiplini kazandı. Özel hayatında doğal ebeveynliği benimsedi, çocuk dünyasını daha iyi anlamak için çocuk psikolojisi dersleri aldı. Kenarda köşede kalan, bir yolculukta aniden aklına toplaşan hikâyelerini geliştirmek için çocuk kitapları editörlüğü atölyesine katıldı.
2019 yılından beri ailesiyle birlikte Hollanda’da yaşıyor. Artık İngilizce ve Felemenkçe kitapları da takip ediyor, inceliyor ve yorumluyor.
Bir yandan Bookinton Kitap Platformu’nda editörlük yaparken bir yandan da yazmaya, öğrenmeye ve çocuklara hayret etmeye devam ediyor.
Unutmadan ekleyelim, Çiğdem Yalman Kopan’ın 2022 yılında yayımlanan Uyku Nerede? (Eksik Parça Yayınları) isimli bir okul öncesi hikâye kitabı da var.
- 206
- 26
- (0)
Kuşlu Köy – Sevim Ak, Öykü Akarca
En son ne zaman bir kuş cıvıltısı duydunuz? Durup dinleyelim. Şehir gürültüsünden başka bir şey yok mu? Korkmayın, kuşların nereye gittiğini biliyorum, Sevim Ak ve Öykü Akarca’nın yarattığı bir dünyada şimdi onlar. Can Çocuk’tan çıkan Kuşlu Köy’de olmalılar. Beni takip ederseniz siz de köyünüze o kuş seslerini geri getirebilirsiniz. Hikâyelerin gücüne inansak yeter.
- (0)
Ayşe’nin Bulut Projesi – Behiç Ak
Nerede bizim zamanımızdaki çocuk masalları? Yok onlar, kalmadı. Çocuk edebiyatında çağa ayak uyduran hikâyeler ayakta kalıyor. Peki nasıl hikâyeler bunlar? Günışığı Kitaplığının Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) kapsamında “İklim Eylemi” için hazırladığı kitapların ilkiyle başlayalım: Behiç Ak’ın kaleminden Ayşe’nin Bulut Projesi.
- (0)
Elmaları Nasıl Toplarsın? – Aytül Akal, Mavisel Yener, Ece Zeber
Aytül Akal ve Mavisel Yener aynı kitapta mı? E iyi de bu kitapta hiç kelime yok? Ama kurgu onların, böyle demişti İstanbul Kitap Fuarı’ndaki görevli. Kitap kapağındaki elma dolu ağacın altında dallara ulaşmaya çalışan o hayvancıklar gibi ben de elimin değdiği bütün kitapları toplayıp çantama atıyordum. Aralarına elbette o da katıldı. Şahane bir sessiz kitap: Elmaları Nasıl Toplarsın, Redhouse Kidz Yayınları.
- (0)
Sıkıntıdan Patlayan Kasaba – Selen Aydın, Sadi Güran
En son ne zaman hayal kurdunuz? Yeni şeyler denemek, bilmediğiniz bir işi öğrenip o işte ustalaşmak mümkün mü? Sıkıntıdan Patlayan Kasaba, insana hayal çekmecesini yeniden açtırıyor. Yüzümde bir gülümseme ile okudum, sayfaları iştahla çevirdim. Selen Aydın’ın esprili anlatımı ve Sadi Güran’ın çizimleriyle Günışığı Kitaplığı’ndan yeni çıkan Sıkıntıdan Patlayan Kasaba ile tanıştım. Çok da memnun oldum.
- 5 üzerinden 5.00 oy aldı(1)
Şehirdeki Küçük – Sydney Smith
6 Şubat’ın üzerinden günler geçti. Hâlâ midemde bir sancı, göğsümde bir ağırlık… Kitapları elime alıp alıp bıraktım, hislerimi değil yazmak; konuşurken bile doğru düzgün anlatamadım. Günler geçti, bir kitap kapağındaki çocuk çarptı gözüme, zamanı geldi dedim, okumaya başladım. Sydney Smith, Şehirdeki Küçük, Kırmızı Kedi Yayınları.
- 5 üzerinden 5.00 oy aldı(1)
Bu Kitabın Ortasında Duvar Var – Jon Agee
Kocaman bir duvar ve duvarın arkasından diğer taraftaki güler yüzlü şövalyeye elini uzatan bir dev… “İşte sınırlarla ilgili bir kitap daha,” dedim. “O duvar asla yıkılmaz, çocuk da devden korunur illa.” Nasıl da bilemedim. Haydi, Domingo Yayınevi etiketiyle çıkan Jon Agee imzalı Bu Kitabın Ortasında Duvar Var’ı birlikte inceleyelim.
- 5 üzerinden 5.00 oy aldı(1)
Ejderhayı Sakın Uyandırma – Bianca Schulze & Samara Hardy
Şşşt! Çok sessiz olun. Oğlum Ardıç uyudu ve ben bu yazıyı parmak uçlarıma basarak yazıyorum. Gecenin sessizliğinde kapak resmine baktıkça uykumu getiren bu şahane kitabı size anlatıp minik ejderhamın yanına gideceğim. Sessizce kelimelerimi takip edin, Beyaz Balina Yayınları’ndan bildiriyorum: Ejderhayı Sakın Uyandırma.
- 5 üzerinden 5.00 oy aldı(4)
Tütü Düştü – Corey R. Tabor
Alışılagelmişin dışında bir boyutu olan, hikâyenin bir noktasında rotasyon isteyen, canlı renklerle bezenmiş resimli kitapları ayrıca seviyorum. Tütü Düştü’de bu saydıklarımın hepsi var. Gelin, Corey R. Tabor’un Domingo’dan çıkan dumanı üstünde bu şahane kitabını konuşalım.
- (0)
Arlo Uyuyamayan Aslan – Catherine Rayner
Aranızda uyku problemi yaşayan var mı? Size harika bir resimli kitap önerisi ile geldim. Yeni arkadaşımla tanışın: Arlo, Uyuyamayan Aslan. Ödüllü yazar/çizer Catherine Rayner’in kaleminden, üstelik Ketebe Yayınlarından!
- (0)
Noa, Monark Kelebekleri ve Her Şey – Sepin İnceer, Serhat Gürpınar
Size pek çok şeyi rahatça anlatabilirim. Neşeli, üzüntülü ve öfkeli anılarımdan bahsedebilirim. Kıskançlığı, hasetliği, aniden gelen mutluluğu ve rahatlamayı anlatabilirim. Ama bir şey var ki, elim gitmiyor yazmaya. Noa, Monark Kelebekleri ve Her Şey… En iyisi gelin Doğan Egmont Yayınlarından çıkan Sepin İnceer’in yazdığı Serhat Gürpınar’ın çizdiği bu kitap üzerinden konuşalım.
- (0)
Downsendrella – Süreyya Ülkü Güler, Tuğçe Çümen
Lavanta tarlasında koşan bir kız çocuğu… Kafasının üstündeki şey… Bir toka değil miymiş? Ya da bir kurdele? Uzaktan öyle zannettim ama değilmiş. Gelin İnci’yi, 47. kromozomunu ve Beyaz Balina Yayınları Organik Kitap serisinin belki de en anlamlı kitaplarından biri, Downsendrella’yı konuşalım.
- (0)
Süper Güçler Kitabı – Susanna Isern, Rocio Bonilla
Koşun, çabuk! Günışığı Kitaplığı’ndan yepyeni bir hikâye treni kalkıyor! Daha ilk cümlesiyle beni bir dalganın üstünde alıp götüren bu kitabı size anlatmalıyım! Adı, Süper Güçler Kitabı. 2022 yılında çıktı, taptaze, duymayan kaldı mı?