Tütü Düştü – Corey R. Tabor
Alışılagelmişin dışında bir boyutu olan, hikâyenin bir noktasında rotasyon isteyen, canlı renklerle bezenmiş resimli kitapları ayrıca seviyorum. Tütü Düştü’de bu saydıklarımın hepsi var. Gelin, Corey R. Tabor’un Domingo’dan çıkan dumanı üstünde bu şahane kitabını konuşalım.
Orjinal Adı: Mel Fell
Ülke: ABD
Türü: Resimli çocuk kitabı.
Okur Yaşı: 3 yaş ve üzeri
Hedef Kitle: Ebeveyn, bakım verenler, yeni bir şey denerken cesur olmak ile ilgili kitap arayışında olanlar.
Sayfa Sayısı: 40 sayfa
Çevirmen: Emre Ülgen Dal
Çeviri: ☺️
İmla: ☺️
Ebat: 20 x 25 cm
İnceleme
Mel Fell ya da çevirmen Emre Ülgen Dal’ın tabiriyle Tütü Düştü, 2022’de Caldecott Onur Ödülü’nü kazandığında müthiş bir heyecan duymuştum. Ha aldım, alıyorum derken Domingo Yayınevi sözleşmişiz gibi kitabı dilimize kavuşturdu. Bendeki heyecan da katlanarak arttı tabii.
“İçinde ‘düşmek’ kelimesi geçen bir kitabı uçaktayken okumak istediğime emin miyim?” Düşmek, işte böyle “durup düşündüren” bir kelime. Yine de fazla düşünmedim ve incelemeye başladım.
Kitap elime ulaşana kadar yatay düzlemde açılan bir formu olduğunu fark etmemiştim. İlk sürpriz bu oldu. Sayfaları çevirdikçe anladım ki bu kitap zaten sürprizlerle doluydu!
Cesur, muzip, şaşkın karakterleri ile bir bütünü yakalamış, insanın endişelerini puf diye uçuran, yerine biraz kahkaha biraz cesaret koyan şahane bir hikâye. Resimlerdeki detaylar kitabı bitirdikten sonra tekrar tekrar okuma isteği yaratıyor. Dur, o sayfadaki salyangoz ne demişti? Bir dakika, Tütü en son sayfada ne yapıyor öyle?
Kitabı uçak havalandıktan sonra bir çırpıda okumama rağmen 4 saatlik uçuş süresi boyunca kapatıp kapatıp tekrar açmamın sebebi buydu.
Bence özellikle çocuklara yönelik kitaplarda kendinden emin bir karakter yaratmak hassas bir iş. Corey R. Tabor’un Mel’i, Emre Ülgen Dal’ın Tütü’sü, temelsiz özgüven ile muzip bir cesaret arasındaki dengeyi bulmuş.
Tütü için büyük gün geldi! Artık uçmayı öğrenmenin zamanı geldi! Kardeşleri onu endişeyle izlerken Tütü, ağaç dalının ucuna kadar ilerliyor, boşluğa bir adım atıyor ve meraklı bakışlar altında düşmeye başlıyor; düşüyor, düşüyor, düşüyor ve…
Hadi gerisini de siz hayal edin ve sonra Tütü Düştü’yü okuyup işin aslını öğrenin.
Uçtu uçtu, “Tütü Düştü!”
O, korkularına rağmen denemekten çekinmeyen, kendini kanıtlamak isteyen, kimseyi umursamadan eğlenen bir yalı çapkını. Tıpkı çocuklarımız gibi.
Çocuklarımızın hayata karışmalarını isteriz. Bazen bu, bir an önce olsun isteriz. “Ya olmazsa,” diye endişeleniriz, nasıl olacak diye kurgularız, kurguladığımız gibi olmazsa telaşlanırız. Ebeveynlik dediğin yer yer vuran bir panik dalgası zaten.
Oysa çocuklar işi biliyor. En azından denemeye ve öğrenmeye daha hevesliler, diyeyim. Bu da onları sandığımızdan güçlü kılıyor. Ne kadar bilinmez olsa da hayata karşı bizden daha cesur olduklarına eminim. Tütü Düştü, ebeveyn olarak çocuklarımızın cesareti üzerine düşünmemizi sağlıyor, bu nedenle hikâyede onun düşüşünü izlerken “Ama dikkat!”, “Şimdi çarpacak!”, “Hemen tutalım!” diye panikleyen karakterlerle özdeşim kuracağınıza eminim.
Bu kitabın bir yetişkin olarak bendeki soru işareti şu oldu: “Günlük hayat akışında çocuğuma korku içinde müdahale ettiğim anların hepsi de gerçekten korkunç muydu? Müdahale etmesem ne olurdu?”
Diğer yandan çocukların bu eğlenceli düşüşten en az Tütü kadar keyif alacaklarından eminim. Kitabı farklı ses tonlamaları ile okursanız kahkaha oranını iyice artırırsınız, benden söylemesi.
Corey R. Tabor’un bilinmeyene karşı cesur olup aslolanı keşfetme konusuna değindiği ilham verici diğer hikâyelerine de göz atmak isteyebilirsiniz.
2019 ve 2022 yıllarında Theodor Seuss Geisel Ödülü’nü kazanan iki kitabının (Fox the Tiger (2019) ve Fox at Night (2022) yanı sıra Mart 2022’de çıkan Sir Ladybug kitabı da ilgimi çekti doğrusu. Yazarın kişisel web sitesine şuradan ulaşabilirsiniz.
Tütü Düştü’nün sonunda Tütü’nün aslında bir yalı çapkını olduğunu ve bu türdeki kuşların nasıl avlandığını, bunun hikâyeyle bağını öğreniyoruz. Merak ediyorum, acaba diğer kitaplarda da böyle ilginç sürpriz bilgiler var mı? İlk öğrenen haber versin!
Bu hikâye, yolun henüz en ama en başındayken, sadece hayatı öğrenmeye çalışırken bile farkında olmadan biz yolu ortalamış olanlara ilham olan küçüklere ve bir resimli kitabın heyecanını aynı neşeyle paylaşan tüm kitap severlere.
İyi okumalar herkese.
Siz bu kitabı okudunuz mu? En çok dikkatinizi çeken mesaj neydi? Yorumlarda paylaşır mısınız?
Corey R. Tabor kimdir?
Pek çok ödüllü çocuk kitabının yazarı ve çizeri olan Corey R. Tabor, Washington’da ailesiyle birlikte yaşıyor. Corey, vaktini resimler ve hikâyeler üreterek geçiriyor. Dilimize Tütü Düştü olarak çevrilen Mel Fell kitabı Caldecott’un yanı sıra 2022 ALA Yılın Kitapları Seçkisi’ne de girdi.
Diğer okul öncesi kitap incelemelerini okumak için tıklayın.
Mürsel Çavuş –
Bu kitabı çok duyuyordum ve çok merak ediyordum. İncelemeyi de okuduktan sonra kitabı iyice merak ettim. Teşekkürler Çiğdem, sayende çocuk kitabı okuma katsayım hızla artıyor. ?
Özge Ovalı Karakaya –
Şimdiden bu kitabı bir buçuk yaşındaki oğlumla nasıl okuyacağımızı hayal etmeye başladım.O da bir Tütü ve düştü mü düşecek mi?Çok teşekkürler öneri için:)
Günnur Aksakal Baykan –
“O, korkularına rağmen denemekten çekinmeyen, kendini kanıtlamak isteyen, kimseyi umursamadan eğlenen bir yalı çapkını. Tıpkı çocuklarımız gibi.”
Çiğdem Yalman Kopan’ın yazılarını özlemişiz, umarım daha sık yazar. ? kitabı da ilk fırsatta edinmeye çalışacağım. Keyifli bir inceleme.
ASLI SABUNCU –
Eğlenceli bir kitaba benziyor. Eline sağlık Çiğdem 🙂 En kısa sürede Tütü Düştü’yü satın alıp okumalı.