Fareler ve İnsanlar – John Steinbeck

Yazan: Emre Koçyiğit

Webmaster

John Steinbeck’in Fareler ve İnsanlar kitabında küçük insanların gerçekleşmeyen küçük hayalleri anlatılır. Steinbeck’in bu ilk roman-oyun denemesi Büyük Buhran döneminde yazıldı ve MEB’in 100 Temel Eser listesi içerisinde yer alıyor.

Sitede Yayınlanma Tarihi: 19 Mayıs 2022

Orjinal Adı: Of Mice and Men

Ülke: ABD

Türü: Edebiyat ve Roman

Okur Yaşı: 11 yaş ve üzeri

Hedef Kitle: Genç ve Yetişkin Okuyucular

Sayfa Sayısı: 126

Çevirmen: Ayşe Ece

Çeviri: ☺️

İmla: ☺️

Ebat: 13,7 x 19,5 cm

Kategoriler:

İnceleme

Amerikalı yazar John Steinbeck’in Türkiye’de hâlâ çok satanlar listesinde yerini koruyan kitabı Fareler ve İnsanlar akli dengesi yerinde olmayan Lennie ve onun çocukluk arkadaşı George’un çalışmak için birlikte yolculuk etmelerini anlatıyor.

İki kafadar bir çiftlikten diğerine seyahat ederken gelecek hayalleri de kuruyorlar. Kitapta Lennie’nin anne ve babası hakkında bilgi verilmiyor. Teyzesi Clara tarafından büyütülen Lennie’nin kadife tarzı yumuşak şeylere takıntısı var. Bu nedenle ilk çalıştıkları çiftlikten kaçmak zorunda kalıyorlar. George, Lennie’yi o kadar seviyor ki yaptığı hatalara rağmen yanından ayırmıyor.

Bu ikilinin en büyük hayali kendi çiftliklerine sahip olup, içerisinde hayvanlarıyla beraber yaşamak. Lennie tavşanlara bakabilmek; George ise kendi çiftliklerinde küçük bir arazi üzerinde yaşamak istiyor. İkisi de bu hayale sımsıkı sarılsa da karşılaştıkları zorluklar bu hayallerini gerçekleştirmelerinin önünde pek çok engel oluşturuyor.

Çok ince bir kitap olmasına rağmen içinde çok fazla hikâye barındıran Fareler ve İnsanlarkitabında Büyük Buhran döneminde insanların yaşayışına ve psikolojisine de tanık oluyoruz. Steinbeck kitabında insanları farelere benzetiyor. Düşük paralara kötü şartlarda; amaçları, gelecekleri olmadan çalışıyorlar. Steinbeck dönemin yoksulluğunu, ırkçılığını, dostluk ilişkilerini de masaya yatırmış.

Fareler ve İnsanlar, Türkiye’de ilk olarak 1945 yılında Farelere ve İnsanlara Dair adıyla basıldı. Telif süresi bittikten sonra birçok yayınevi tarafından basılan bu kitap gerek kolay okunduğu için gerekse MEB’in 100 Temel Eser listesi içerisinde yer aldığı için hâlâ hem çok satanlar hem de uzun satanlar listelerinde yerini koruyor.

John Steinbeck kimdir? (27 Şubat 1902 – 20 Aralık 1968)

İrlanda asıllı Amerikalı gerçekçi yazar John Steinbeck 1902 yılında dünyaya geldi. Eserlerinde genellikle işçi yaşamını ve toplumsal sorunları dile getirdi. Gençliğinde bir zamanlar çalıştığı Salinas Vadisi’ni eserlere sık sık konu etti. Yazdığı eserlerin her biri kült oldu ve çoğu sinemaya uyarlandı. Bir ailenin Oklahoma’dan, Kaliforniya’ya göçünü anlattığı Gazap Üzümleri eseri ile Pulitzer Ödülü’nü ve Ulusal Kitap Ödülü’nü kazandı. Ayrıca edebiyat alanında verdiği katkılardan dolayı 1962 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü.

Diğer kitap incelemelerini okumak için tıklayın.

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “Fareler ve İnsanlar – John Steinbeck”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More Products