Yıllardır sektörde çalışıyorsunuz ya da editörlük mesleğine adım atmaya karar verdiniz. “Hakkı verilerek yapılan” editörlük eğitiminin ardından deneyim kazanacağınız Bookinton Kitap Platformu ekibine katılmak size yeni kapılar açacaktır.
Pandemi sürecinde hepimiz durduk ve hayatlarımızı farklı açılardan sorguladık. Sonuçta kimimiz konfor alanında kalmayı tercih ederken bazılarımız hayallerine yelken açmak için cesaretini topladı. Kimimiz alanında kendini yetersiz hissedip bilgisini artırmanın yollarını ararken diğerleri yeni alanlarda ne yapabileceğini araştırmaya başladı. Tüm bu kararlarda varılan ortak nokta ise bizi hedeflediğimiz yetkinliğe ulaştıracak eğitim ihtiyacı oldu.
Oysa eğitim çok netameli konu, seçenek çok dolayısıyla karar vermek oldukça zor. Peki iyi bir eğitimci ve eğitim nasıl olmalı?
Herkesin bildiği gibi çağımızda “bilgi” en önemli güç ve bu güç ancak paylaşıldığı zaman artıyor. Eğitimcinin de bilgili olması yetmiyor; araştırarak, okuyarak, dinleyerek ve yaşayarak elde ettiği bilgiyi kendi dağarcığında harman edip öğrencileriyle paylaşması gerekiyor. Aktarılan deneyim ve bilginin bu şekilde kolektif bir güç birliğine dönüştüğünü bilmeli ve bunu özümseyip eski usul bilgi kıskançlığından kurtulmuş olmalı.
Hedefe ulaştıracak iyi bir eğitimin yolu ise derslerin interaktif olması, özgün, gündemi yakalayan ders içeriği ve teorik bilginin pratiğe dönüştürülmesi için deneyim olanaklarının sağlanmasından geçiyor. Bu deneyim süreci daha sonra farklı alanlarda iş birlikleri ile tamamlanırsa etkin bir eğitimden söz edilebiliyor.
Bütün bu kriterleri sağlayan benim deneyimlediğim en başarılı örnek ise uzun yıllardır editörlük üzerine emek veren Mürsel Çavuş ve Filiz Çiçek’in eğitimcisi olduğu İstanbul Institute ve Mürsel Çavuş iş birliği ile düzenlenen Temel Editörlük ve İleri Editörlük Kursu oldu. Bu iki eğitimi tamamlayan editör adayları Bookinton Kitap Platformu ekibine katılabiliyor ve yazı işleri deneyimini bizzat yaşayabiliyorlar. Ekipte daha önce Bağımsız Editörler Platformu bünyesinde düzenlenen editörlük atölyelerine katılan arkadaşlarımız da var.
Bookinton yapısı itibariyle diğer içerik üreten web sitelerinden ayrılıyor çünkü bu sitede sadece içerik üretmiyoruz. Bookinton her şeyden önce bir topluluk. Burada her konuda birbirimizden destek alabiliyor, bazı yazıları birlikte yazmayı, iş birliği yapmayı öğreniyoruz. Herkes bir kategori ile ilgili sorumluluk alabiliyor. Dolayısıyla iş takibi, zaman yönetimi, iletişim becerileri hatta yönetimsel ve teknolojik beceriler konusunda da yetkinlik kazanıyoruz. Farklı kişiler yazılara editörlük yaptığı için farklı tarzları görmek bizi geliştiriyor. Ürettiğimiz içeriklerin okurlara fayda sağlaması ve çok okunması ise en büyük mutluluğumuz oluyor. Bu elbette benim fikrim. Arkadaşlarım ne düşünüyor diye onlara da sordum ve şöyle yanıtlar aldım:
Aslı Sabuncu, “Editörlüğün mutfağını, yayıncılığın parametrelerini öğrendik.”
“Yurt dışına yeni taşındığım dönemin başlarıydı. Uzun yıllar akademide çalışıp ayrılmıştım ve bu çalışma dönemimde de akademik metinlerle bolca çalışırdım. Sonrasında İstanbul Institute ve Mürsel Çavuş işbirliği ile düzenlenen editörlük eğitimlerine rastladım. Eğitimlerin çevrim içi veriliyor olması benim için büyük bir artıydı.
Bu kapsamda bütün editörlük eğitimlerini alıp tamamladım. İlk başta derslerin açıkçası sıkıcı geçeceğini düşünmüştüm ama yanılmışım. Mürsel Çavuş çok sıcak ve deneyimli bir hoca. Gazetecilik kökenli olması eğitimim boyunca ayrı artılar kattı bana.
Ayrıca sadece editörlüğün mutfağını, nasıl yazı hazırlayacağımızı değil aynı zamanda yayıncılığın en önemli parametrelerini de aktardı eğitimlerde bize. Bana çok önemli değerler kattı. Kendisi ile yakın çalışmak da çok keyifli. Eğitim sonunda yeni bir oluşum olan Bookinton’a dâhil oldum. Bookinton için içerik üretmek hem çok keyifli hem de çok öğretici. Kitaplar konusunda çok şey bildiğimi sanıyordum ama yanıldım. Bookinton’da yeni yazılar üreterek bilgilerinize yeni bilgiler katıp sürekli kendinizi yeniliyorsunuz. Benim gibi yeni şeyler okumayı ve yazmayı sevenler için mükemmel bir ortam.”
Günnur Aksakal, “Atölyeler sayesinde bir topluluğun parçası oldum.”
“2020’de pandemi nedeniyle pek çok eğitim çevrim içi yapılmaya başladı, malum. Benim editörlük atölyelerine katılma kararı almam da bu döneme denk geliyor. Şimdi baktığımda atölyeler sayesinde bir topluluğun parçası olduğumu fark ediyorum ve bu en büyük kazanımım diyebilirim. Çoğu meslektaşım gibi editörlüğe genç yaşta, tabir caizse balıklama atladım. Zaman zaman kendimi yalnız, dolayısıyla yetersiz hissettiğim anlar oldu. Editörlük yaparken yeni bakış açıları geliştirmek, yeni yöntemler bulmak ve yaratıcı olmak zorundasınız. Tek başınıza öğrenmeye çalışırken editörlüğün temeli olan usta-çırak ilişkisinden mahrum kalıyorsunuz ve tıkanabiliyorsunuz. İşte, kursun bu noktada yardım ettiğini düşünüyorum. Katıldığım her ders saatinde pek çok şey öğrendim. Bünyesinde editör çalıştıran kurumların, editörlük atölyelerine katılım için teşvik ve destek sağladığını görmek çok sevindirici olurdu.”
Oya Özağaç, “Böyle bir kursa gitmeden editörlüğe başlanabileceğini düşünmüyorum.”
“Boğaziçi Üniversitesi hazırlık biriminde verdiğim yaklaşık üç senelik çevrim içi dersten dolayı bunalmış, üniversitemizin yaşadığı kötü günlerden dolayı umutsuzluğa kapılmıştım. 30 sene değişik üniversitelerde hocalık yaptım, farklı bir iş yapmak isteyeceğimi hiç düşünmemiştim.
Grupta benim gibi kitap ve okuma âşığı insanları buldum. Yazmaya ve editörlüğe benden daha aşina arkadaşlarım da vardı ve eğitime onların da katkıları çok oldu. Hatta onların destekleri beni yalnızlıktan kurtardı.
Mürsel Çavuş, öğretmen olarak bildiklerini çekinmeden anlatan, sıcak, her soruya cevap veren, kendisi de çalışmaktan çekinmeyen bir hoca. Derslerinde ödev verir, ödevlerin üzerinden giderek geribildirimlerle bilmediklerimizi anlatır. Bildiklerini paylaşmaktan çekinmez. Bulunduğu yere gelmesi senelerini almış, çok da emek harcamış. Bu tecrübesi her cümlesinde hissediliyor. Bir ödev veriyorsa sizin iki ödev yapasınız geliyor.
İleri Editörlük Atölyesi, editörlük konusunda temel bilgilere sahip kişilerin öğrendiklerini uyguladıkları bir ders. Kitap seçimi, yayın kuruluna sunuş, yazara ve yönetim kuruluna değerlendirme yazısı yazma, kitap çevrilecek ise telif hakkı alma, arka kapak yazısı, basın bülteni yazma gibi editörlük konuları uygulamalı olarak işleniyor. Böyle bir kursa gitmeden herhangi bir yerde editörlüğe başlanabileceğini düşünmüyorum. Bookinton, bilinçli okuyucularla deneyimli editörlerin bir araya gelip Türkiye’deki kitap okuyucularına rehber olduğu bir platform. Ciddi emek ve zaman isteyen bu işin altından özveri ile kalkıldığını ilk elden gözlemliyorum ve Bookinton ekibine saygı duyuyorum.”
Dilek Aygün, “İyi ki yollarımız kesişti”
“Mürsel Çavuş’u sosyal medyada canlı yayınlarından, verdiği mesajlardan, medium.com’da sektörel bilgilendirmeler ve tavsiyeler paylaştığı blogundan takip ediyordum. Uzun zamandır üstünde çalıştığım kitabımın yazım süreci için tüm bilgiler benim için çok değerliydi. Kitaplara, okumaya, yazmaya hep ilgim olduğu için pandemi sürecinde temel editörlük dersleri almış, atölyelere katılmıştım. Son olarak İstanbul Institute ve Mürsel Çavuş işbirliği ile düzenlenen İleri Editörlük derslerini aldım ve Bookinton’ın da ilk anından itibaren heyecanına ortak oldum. Ne şanslıyım ki yapımcı olarak beni geliştiren en önemli faktörlerden biri film seyretmekti ve hobimi işe çevirmiştim. İkinci kariyerim olarak gördüğüm editörlükte de yazmak, kitap okumak beni besliyor ve geliştiriyor. Özetle, “İyi ki yollarımız kesişti,” diyebilirim. Bookinton’ da hazırladığım içerikler adına araştırma yapma, kitap okuma ve bilgimi sürekli güncel tutma şansı yakalıyorum. Ayrıca çok sağlam bir ekip içinde olmak, teorisi bir yana pratikte de en doğru kişilerle uzmanlık kazanmak paha biçilemez.”
Gonca Gül Kurtulmuş, “Kitabın bir ürün olduğunu görebilmeye başladım”
“Editörlük eğitiminin bende yarattığı en büyük değişim kitabı satılan bir ürün olarak görebilme bakış açısını edinmek oldu. Bu eğitim aracılığıyla bir kitabın güçlü yönlerini ortaya çıkarmayı, bir kitabın başarılı olmasında kitabın içeriği kadar doğru reklam ve satış tekniklerinin de rol oynadığını öğrenmiş oldum. Artık raflarda gördüğüm kapak tasarımlarına, yazı stillerine ve kitap eklerinde gördüğüm tanıtımlara çok daha farklı bir gözle bakabiliyorum. Bookinton sayesinde hayatımın büyük bir bölümünü kaplayan ancak günlük hayatımda kimseyle paylaşamadığım, fikir alışverişi yapamadığım okuma alışkanlığımı özgürce paylaşabileceğim bir platform edinmiş oldum. Bookinton’dan sonra okuduğum her kitap daha da anlam kazandı çünkü okurken acaba bu kitabı nasıl anlatabilirim diye heyecan duymaya, okuduğum eserlere çok başka bir gözle bakmaya başladım. Okuyucuları olduğu kadar biz editörleri de “ne okusam,” derdinden kurtaran Bookinton’un bir parçası olmaktan mutluluk duyuyorum.”
Pınar Taşcı, “Editörlük eğitimi hayatımın dönüm noktalarından biri”
“Editörlük eğitimi hayatımın dönüm noktalarından biri oldu. Eğitimde hem yayıncılığın ve editörlüğün detaylarını öğrendim hem de hayatı kitaplarla geçmiş birçok arkadaş edindim. Kurs biteli çok oluyor fakat Mürsel Çavuş hocamız sayesinde Bookinton’da tüm arkadaşlarımla birlikte öğrenmeye devam ediyoruz. Ayrıca bağımsız editörlük yapıyorum. Şu an âşık olduğum bu işi biraz da olsa becerebiliyorsam bunun en büyük mimarı hocalarım ve Bookinton’dur. Editörlük eğitiminin devamı olarak gördüğüm Bookinton’da bir yandan kitaplarla ve yayıncılık dünyası ile ilgili hazırladığım birçok yazı, röportaj, kitap incelemeleri ile uygulama yapıp teorik bilgilerimi pekiştirirken bir yandan da sektörün başarılı isimleri ile tanışma şansı elde ediyorum.”
Diğer Editörden içeriklerini okumak için tıklayın.
mukaddesyz
BAUSEM Editörlük Eğitimi ve Bookinton tecrübesi bir kitabın alfabesini öğrenmek gibi. İnsan zaman içinde o kadar fazla yazı okuyunca işin inceliklerini nasıl ıskalıyormuş hayret edersiniz. Yazıları okurken sadece onlardan almak istediğimiz kadar kısmı alıp gerisini görmüyormuşuz. Şimdiyse gözlerimiz yeni bir dünyaya açılmış gibi. Bir kitabı fikir aşamasından alıp okuyucunun eline gelene kadar kaç basamaktan geçirmemiz gerekiyorsa her biri için ‘ayrı şapkalar’ takarak yeniden ve hiç bıkmadan ilerletmeyi düşünmek bile muazzam bir haz. Muhteşem insanlarla tanışmak ise işin bonusu. Bookinton yazılarıyla sizlere sadece zaman tasarrufu yapabilmeniz için muazzam titizlikle hazırlanan incelemeler, dosyalar, röportajlar vd. sağlamıyor. Aynı zamanda pasif olarak katıldığınız bir eylemi aktif olarak da yapabileceğiniz bir mecra sağlıyor. Bookintonla hayattan kısa ve mutlu bir an çalabileceğinizi ve Bookinton ekibinin kucaklarının daima herkese açık olduğunu unutmayın.