Yüreğinin Götürdüğü Yere Git romanı ile tanınan Susanna Tamaro, Can Yayınları tarafından yayımlanan Anima Mundi (Dünyanın Ruhu) adlı eserinde, Walter’in seçimleri özelinde travmatik aile ilişkilerinin yaşam çizgimizi şekillendirmedeki rolüne ışık tutuyor. Sorunlu bir baba-oğul ilişkisine tepki olarak gelişen şiir-yazı tutkusunun, kent yaşamıyla birlikte kaosa sürüklenmesi ve bir manastırda yaşamın sorgulanmasına dönüşmesi anlatılıyor.
Recep Karagözlü / rkaragozlu@hotmail.com
Hayat Döngüsü
“Yaşam, şiddettir… Ta ki biz bir seçim yapana dek.”
Tamaro, Anima Mundi’de günümüzün değişen değerleriyle, seçimlerimizi, aile ilişkilerini, arkadaşlığı, aşkı, yaşamı ve ölümü şiirsel bir anlatımla, yalın bir şekilde okuyucusuna sunuyor. Yazar bunu yaparken hayatımızdaki dönüm noktalarını doğadaki elementlerle aktarmaya çalışıyor. Ergenlik ateşiyle kanımızdaki adrenalinin yükselmesi, ayaklarımızın üzerinde durmaya başladığımızda bir yere kök salmaya çalışılan toprağın izi ve rüzgârla savrulmaya başlayan gerçeklerimizle yüzleştiriyor okurlarını.
Ateş…
Büyük savaşın bitiminden birkaç yıl sonra, çetin siyasi mücadelelerin içerisinde yer almış, bir şeyler adına başka şeylerle savaşmış, hayal kırıklıklarına isyanını alkol ile gidermeye çalışan bir baba, inançlarına sıkı sıkıya bağlı ve zayıf bir anne, “Ölüm”, “Ananı, babanı yücelt…” sarmalında yanan küçük bir çocuk: Walter. Tamaro, şiddet, isyan, alışkanlıkların yarattığı aile travmaları, kırsal yaşamın zorlukları, çocuklarda yarattığı boşluklar, ilişkiler, ergenlik, cinsellik sorunlarına din/inanç temelinde getirilmeye çalışılan çözümlere odaklanıyor.
Toprak…
Aileden kopuş ve bir yerlerde kök salarak ailene, çevrene, topluma varlığını kanıtlama zamanı. Hayallerin şehri: Roma. Aşçı yamaklığından yazarlığa, yalnızlıktan aşka savrulan zamanlar. Kararsızlıklar, ikiyüzlü ilişkiler, yalanlar, çirkinlikler, alkol, intihar ve bir tutunamayan olarak Roma hayallerinin sona ermesi.
Rüzgâr…
Eve dönüş, gerçeklerle yüzleşme, nefretin kopardığı aile bağlarına tutunma ve hesaplaşma, annesini kaybeden Walter’in, hafızasını yitirerek huzur evinde son nefesini verecek babasıyla kendini ve geçmişini sorgulama, acı hatıraların arasından çıkıp gelen Andrea’nın mektuplarıyla tanışma zamanı…
Susanna Tamaro, aile kavramını sorguladığı bu sarsıcı eserinde, fiziki gerçekliğin ardındaki yaşanmışlıklara / yaşanmamışlıklara, geleneklerin, inançların birey, aile, toplum ve genel olarak sosyal yaşam üzerinde yarattığı etkilere bir pencere açıyor. Somut gerçekliğin, insani ve ahlaki değerlerin, yargıların kişiye, duruma, olgulara göre nasıl soyut hâle dönüşebileceğiyle yüzleştiriyor.
KÜNYE:
Yayınevi: Can Yayınları
Eserin orijinal İsmi: Anima Mundi
Sayfa Sayısı: 256 sayfa
Ebat: 12,5 X 19
Birinci Baskı: 1997
Çevirmen: Eren Cendey
Okur Kitlesi: Genel Okur Kitlesi
Türü: Roman
Ülke: İtalya
Susanna Tamaro Kimdir?
Susanna Tamaro, 1957 yılında kentsoylu bir ailenin kızı olarak Trieste’de doğdu. Güç bir çocukluk geçirdi. 1976’da 18 yaşındayken Friaul’de tanık olduğu deprem ve 25 yaşındayken geçirdiği ölümcül hastalık kişiliği üzerinde derin izler bıraktı. Yazmaya 27 yaşına başlayan Tamaro, başarısız denemelerin ardından ses getiren ilk kitabı Tek Ses İçin oldu. Yüreğinin Getirdiği Yere Git başlığıyla 1993’te yayımlanan kitabı dünyaca bir üne kavuşmasını sağladı. Kitaplarında olaylar, kahramanların ağzından genellikle günlük ya da mektuplar şeklinde anlatılır. Eserlerinde hep bir hüzün vardır. Kahramanları genellikle ölümün eşiğine gelmiş ama bu durumu kabullenmiş; hayatta aradığını bulamamış insanlardır.
Romanları; Aklı Bir Karış Havada (1989), Büyülü Çember (1994), Yüreğinin Götürdüğü Yere Git (1994), Anima Mundi (Dünyanın Ruhu-1997), Daha Çok Ateş Daha Çok Rüzgâr (2002), Yüreğimin sesini dinle (2007), Sonsuza Kadar Luisito – Bir Sevgi Öyküsü (2008), Var Olan Ada (2012), Her Melek Korkunçtur (2013), Büyük Bir Aşk Hikâyesi (2021). Öyküleri; Tek Ses İçin (1998), Yanıtla Beni (2001). Çocuk Kitabı; Tombul Yürek (1999), Kitaplardan Korkan Çocuk (2000), Tobia ve Melek (2000). Günlük-Söyleşi; Sevgili Mathilda. İnsanın Yürümesini Dört Gözle Bekliyorum (2000), Eve Doğru (2000).
Diğer Okurdan kategorisi içeriklerini okumak için tıklayın.