Serenad – Zülfü Livaneli

Yazan: Müge Süer

Serenad yakın tarihimizde yaşanmış iç içe geçen insan hikâyelerini, katledilişleri ve yürek burkan bir aşk hikâyesini anlatan sürükleyici bir roman. Bir zamanlar İstanbul’da öğretmenlik yapmış bir profesörün yıllar sonra Amerika’dan Türkiye’ye yolculuğunu ve  tarihin acımasız olayları arasında kalmış masum insanların başından geçenleri gözler önüne seriyor.

Sitede Yayınlanma Tarihi: 23 Temmuz 2022

Ülke: Türkiye

Türü: Kurgu

Okur Yaşı: Genel Yetişkin Okur Kitlesi

Hedef Kitle: Tarihsel gerçeklikleri kurgu içinde okumayı sevenler.

Sayfa Sayısı: 464 sayfa

İmla: ☺️

Ebat: 19,5 x 13.5 cm

Kategoriler:

İnceleme

Son dönem Türk edebiyatının önemli yazarlarından biri olan Zülfü Livaneli’nin Serenad romanı, tarihin derinliklerinde kaybolan olayları anlatırken yaşanamamış bir aşk hikâyesiyle de bizi derinden sarsıyor.

Hayatımızın farklı zamanlarında yeniden okuduğumuzda anlamı değişen eserlerden biri olmaya aday Serenad için hatıraların duygularla kurduğu bağın müthiş bir hikâyesi diyebiliriz.

Bazı kitaplar insanın yüreğine dokunur ya Serenad da işte tam öyle bir kitap… Her sayfasını merakla çevirip en son kapağını kapattığımda saatlerce etkisinde kaldığım bir eser.

Tarihin tozlu raflarında terkedilmiş hikâyeler…

Serenad, Prof. Maximilian Wagner ve Maya Duran’ın İstanbul’da yollarının kesişmesiyle başlıyor. Romanın ana karakterleri Maya ve Maximilian ancak hikâyenin arka planını oluşturan ana karakter bana göre, Nadia… Hükümetler arası hırsın kurbanı olan Nadia’nın hikâyesine roman boyunca tanıklık ediyoruz.

Romanın adı, Prof. Maximilian Wagner’in çok sevdiği eşine bestelediği Serenade ü für Nadia bestesine gönderme yapıyor. Wagner, Schubert’in 1826’da bestelediği Serenad eserinden ilham alarak, aşkı simgeleyen kendi serenadını yapmış. Kitapta bu bestenin başına gelenler de hayli dokunaklı…

Yıllar sonra İstanbul’a gelen Almanya doğumlu yaşlı profesör Prof. Wagner ile tanışan, tanışınca hayatı sorgulamaya başlayan Maya, önce Wagner’i İstanbul’a getiren nedeni keşfediyor ve ardından Wagner’in amacını kendine amaç ediniyor. Peki Maya Duran, Wagner’in İstanbul’da aradığı şeyi bulabilecek mi? Bu sorunun yanıtı Serenad’ın sürükleyici sayfalarında gizli.

Romanda ayrıca 2000’li yıllarda toplumun kadına bakışını, Maya Duran’ın anneannesiyle babaannesinin başına gelenleri, ırkçı saldırıları ve tarihin önemli bazı olaylarını da görüyoruz.

Livaneli tüm kitaplarında olduğu gibi siyasi ve toplumsal sorunlara parmak basarken okuyucuya zorlu bir aşk hikâyesini sürükleyici bir dille aktarmış.

Zülfü Livaneli kimdir?

Toplumsal konulara duyarlılığıyla tanınan Zülfü Livaneli 20 Haziran 1946 yılında Konya’da doğdu. Livaneli’nin amacı okuyucuyu hikâyenin etkisi altına almak olduğundan romanlarında sade, anlaşılır ve akıcı bir üslup benimsedi.

Küçük yaşlarından itibaren müziğe ilgi duydu. Şarkıları edebiyat ve şiirle iç içe geçti. Müziği kadar yazdığı hikâye kitaplarıyla da sevilen ve kendine has yorumları sayesinde dünyaca tanınan yazarın 1997 yılında verdiği konsere 5000 kişi katıldı. Müzikleriyle uluslararası ve ulusal birçok ödül aldı. Livaneli’nin edebiyat, müzik ve sinema alanında birçok eseri var. 2001 yılında yazdığı Bir Kedi Bir Adam Bir Ölüm romanı Yunus Nadi Yayımlanmamış Roman Ödülü’nü kazandı. 2006 yılında Mutluluk romanıyla Barnes & Noble Yeni Büyük Yazarlar Ödülü’nü ve 2009 yılında da Son Ada romanıyla Orhan Kemal Roman Armağanı’nı kazandı.

Diğer kitap incelemelerini okumak için tıklayın.

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “Serenad – Zülfü Livaneli”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer İnceleme ve Tanıtımı Yapılan Kitaplar