Geveze – Ethan Kross
Yaşantımızın çoğu zihnimizde olup bitenlerden ibaret. Sürekli olarak şimdiki zamandan ayrılıp paralel ve doğrusal olmayan zamana kayar, her dakika istemsiz olarak içeri çekiliriz. Peki öyle kayıp gittiğimizde ne olur? Kendimizle konuşur ve söylediklerimizi dinleriz!
Orjinal Adı: Chatter
Ülke: ABD
Türü: Kurgu dışı
Okur Yaşı: Genel Yetişkin Okur Kitlesi
Hedef Kitle: Kişisel gelişim kitapları okumayı sevenler
Sayfa Sayısı: 248 sayfa
Çevirmen: Ayşegül Çetin
Çeviri: ☺️
İmla: ☺️
Ebat: 14 x 21 cm
İnceleme
Bilinçli zihni kontrol etme konusunda dünyanın önde gelen uzmanlarından olan Doktor Ethan Kross’un sayısız vaka ve araştırmadan yararlanarak iç sesi dizginlemek için basit ve uygulanabilir bir alet kutusu gibi hazırladığı kitabı Geveze – Kafamızın İçindeki Dırdırcı Ses ve Onu Dizginlemenin Yolları, yazarın ilk eseri. “Dırdırcı iç sesin çaresi kendimizle konuşmayı sona erdirmek değil. Amacımız, iç konuşmalarımızı daha verimli kılmanın bir yolunu bulmak,” diyerek olayları örneklerle anlatıyor.
Akıl tamircileri
Meslektaşlarını ve kendisini “akıl tamircileri” olarak görmekten hoşlandığını söyleyen yazar Ethan Kross, hikâyelere, yaptığımız konuşmalara, alışkanlıklarımıza, ritüel olarak nitelendirdiğimiz davranışlarımızdaki araçlara işaret ediyor. Burada kendimden de söz etmek isterim; “Güne erken başlamayı severim. Bir fincan kahve eşliğinde sabahın ilk ışığının gözbebeğimden içime girmesi, doğanın sesini hatta sessizliğini dinlemek… Huzur. Heyhat! İki dakika sürer, sonra başlar ‘içimdeki geveze’ alıp vermeye!..” İşte bu noktada yazar der ki “Mesafeli iç konuşmayı kullanın.” Kendinize hitap ederken adınızı ve ikinci tekil şahıs zamiri olan “sen”i kullanın. Bir arkadaşınıza öğüt verdiğinizi hayal edin ya da kendinize dışarıdan bakın. Ethan Kross’un ifadesiyle “duvardaki sinek” olun. Kitap, onlarca kullanabileceğiniz tavsiye ve örnekle devam ediyor.
Hiçlikler diyarına gitmek
“Otuz yedi yaşında bir nöroanatomi bilimcisi olan Jill Bolte Taylor, bir sabah koşu bandına çıkıp egzersize başladığında vücudunun giderek yavaşladığını, algısının daraldığını hissetti. Beyninin sol yarısında bir damar yırtılmıştı, inme geçiriyordu. Onun için uzun bir süre hayat eskisi gibi olamayacaktı. Kendini bildiği andan beri duyduğu iç sesi onu terk etmişti. İşleyen belleği işlemiyordu, iç konuşması susmuştu. Artık zihninde geçmişe dönebilen ve geleceği hayal edebilen bir zaman yolcusu değildi. Kendi deyimiyle ‘hiçlikler diyarına’ gitmişti.”
Bu bölümü okuduğumda tedirgin oldum. Kendi başıma böyle bir şey gelebileceğini hayal etmek bile paniğe kapılmama neden oldu. Düşünsenize hep şikâyetçi olduğunuz kendi kendinizle konuşma yetiniz ve onunla birlikte sezgileriniz, geleceğe dair planlarınız her şey bir anda yok oluyor.
Gelgelelim Bolte Taylor, hayatı boyunca içinde sürüp giden konuşma sustuğunda o güne dek bilmediği bir rahatlama yaşadığını ve “Hissettiği boşluğun tam anlamıyla baştan çıkarıcı,” olduğunu söylüyordu. Sonuç olarak kafamızın içinde gerçekten bir iç ses var; dünyadaki varlığımızı sürdürebilmemiz için, hedeflerimize, hayallerimize ulaşabilmemiz için, kendimizi tanımlayabilmek ve ifade edebilmek için “geveze”ye minnettarız. Ancak bu ses “dırdırcı” olmaya başladığında çanlar çalmaya başlıyor ve “Keşke iç ses denilen şey olmasaydı,” dememize yol açıyor.
Alet Kutusu – Sonuç
İç sesin hem bir güç hem de yaralayan, yıkıcı bir kriptonit olduğunu fazlasıyla öğrendiğimiz kitapta, yol gösterici farklı araçlar tanımlanıyor. Faydalı ve basit yöntemleri denemekte fayda var. Örneğin; kendinizle başka biriyle konuşuyor gibi konuşmayı denemeniz faydalı olabilir. İçsel diyaloglarda bir adım geri çekilin ve kendinize, başkalarına davrandığınız gibi nazik ifadelerle yaklaşın. Deneyiminizi normalleştirin! “Dünyada o sorunu yaşayan tek kişi olmadığınızı bilmek, dırdırcı iç sesi susturmanın oldukça etkili bir yoludur,” deniyor. Yazar Ethan Kross bu örnekleri şu şekilde sınıflandırmış:
- Kendi kendinize kullanabileceğiniz araçlar
- Başkalarıyla ilişkilerinizi kullanmanızı sağlayan araçlar
- Başkalarından destek alma araçları
- Çevreyi kullanmanızı sağlayan araçlar
Bence işin püf noktası, bunlardan hangilerini kendi alet kutumuza koyacağımız. Doyumsuz bir zaman yolcusu olan zihnimiz; beklentilerimizi, korkularımızı, hayallerimizi sadece ve sadece bizim bir araya getirip tamamlayabileceğimiz bir yapboz.
Ethan Kross kimdir?
Amerikalı Doktor Ethan Kross, duygu düzenleme konusunda uzmanlaşmış, bilinçli zihni kontrol etmek alanında deneysel psikolog, nörobilimci ve yazar. Çalışmalarıyla pek çok ödüle lâyık görülen Kross, Michigan Üniversitesi’nde ve Ross School of Business’ta dersler veriyor. Aynı zamanda Duygu ve Özdenetim Laboratuvarı’nın direktörlüğünü yürütüyor. Araştırmaları New York Times, New Yorker, Wall Street Journal, USA Today, New England Journal of Medicine ve Science gibi yayınlarda yer alan Ethan Kross, Michigan Arbor’da yaşıyor.
Diğer kitap incelemelerini okumak için tıklayın.
Yorumlar
Henüz Bir Yorum Yok