Hiç Kimsenin Çocuğu – Marie Balter

Düzenleyen: Özlem Gökbel

Akıl hastanesinden Harvard’a ve oradan da 17 yılını geçirdiği aynı hastaneye yönetici olmaya kadar uzanan, hayatta zorluklarla karşılayan herkese umut verecek türden gerçek bir yaşam öyküsü…

Sitede Yayınlanma Tarihi: 22 Nisan 2022
Kategoriler:

İnceleme

“Güç, cesaret ve yaşama arzusu üzerine muhteşem bir hikâye…” – Booklist

Marie Balter ve Richard Katz’ın birlikte kaleme aldığı, aslından Türkçe’ye çevirisini ise Bilgesu Yaprak’ın yaptığı Hiç Kimsenin Çocuğu, Hayy Kitap’tan çıkarak raflarda yerini aldı.

Milyonlarca insana ilham olan, şizofreni tanısından Harvard’a uzanan uzun, meşakkatli ancak umut dolu bu hikâyenin başrolünde Marie Balter var. Marie hayatının en güzel yirmi yılını bir akıl hastanesinde geçirdikten sonra arka koğuşların tüyler ürperten atmosferinden kurtulmayı başarıyor ve Harvard Üniversitesi’nde lisansüstü eğitimine giden yolda ilerliyor. âdeta bir mucizeyi hayata geçiren Marie Balter bu kitapla sevginin, tutunmanın, içsel gücün ve iradenin yaşayan bir örneği olarak kendisi gibi şifa arayanların elinden tutan bir rehber oluyor.

 Önsözden  / Richard Katz’ın kaleminden


Hem bireysel hem toplumsal olarak kendi kendini iyileştirme ve özden gelen şifanın taşıdığı potansiyel, sıklıkla görmezden gelinmektedir. Marie ile çalışmak nadir rastlanır bir ayrıcalık; yaşamı bizlere şifa üzerine içgörüler sunarak önümüzü aydınlatıyor ve bu içgörüleri pratik değişim araçları haline getirebilmek adına bize yol gösteriyor.

Marie’nin öyküsü karmaşık ve çözümlemesi zor bir öykü. Bu kötüyle iyinin, zaferle trajedinin karşı karşıya getirildiği hikayelerden değil. Anlatılan, geçmiş durumlar ve sıradan tecrübelerden oluşan, yer yer de içgörülere dayalı ve cesur anlarıyla ilham verici olan bir hayat.

Marie Balter

Marie Balter alkolik, yokluk içinde bir annenin evlilik dışı çocuğu olarak dünyaya geldi. Ona verilen ilk isim Pat’ti. Beş yaşına geldiğinde annesi onu bakım yurduna verdi. Daha sonra İtalyan göçmeni bir çift tarafından evlat edinilen minik kıza Marie ismini koydular. Marie’yi beslemek, ona hediyeler almak konusunda cömert davranan çift sevgi göstermekten acizdi. Sık sık onu evin mahzenine kapatıyor, şiddet gösteriyorlardı. Sokak lambaları yandıktan sonra eve dönerse de onu eve almıyorlardı.

Marie 17 yaşında ilk ruhsal sarsıntı atağını geçirdi. Ona önce şizofreni teşhisi kondu. Yemek yiyemiyor, konuşamıyordu. Ama aslında şizofren olmadığı, ağır depresyon ve panik atak hastası olduğu çok uzun yıllar sonra, Marie artık hastaneden çıkarken anlaşılacaktı.

Hastaneden çıktı, devlet yardımıyla geçinebilecekken o bunu seçmedi. Üniversiteye girdi. Harvard’da master yaptı ve 58 yaşına geldiğinde hayatının 17 yılını geçirdiği hastaneye yönetici olarak atandı.

Marie Balter’in içindeki cesaret, umut ve maneviyata olan bağlılığı, onun yalnızca akıl hastalığına karşı verdiği yirmi yıllık bir mücadeleden kurtulmasına değil, aynı zamanda akıl sağlığı alanında seçkin bir kariyer inşa etmesine de yol açtı. Marie, hayatları akıl hastalıklarından etkilenen insanlar için umut ve vizyon duygusu sağlamayı amaçlayan ve kâr amacı gütmeyen bir toplum ruh sağlığı tedavisi, eğitim ve araştırma merkezi olan Balter Enstitüsü’nün başkanıdır. Marie yüksek lisans eğitimini Harvard Üniversitesi’nde tamamladı ve Salem Üniversitesi tarafından kendisine fahri doktora unvanı verildi.

** Marie’nin hayatı 1986 yılında kitapla aynı adla filme de uyarlanmıştı. Ayrıca Marie Balter’ın fotoğraflarına “Marie Rose Balter” şeklinde arama yapılarak ulaşılabilir.  

Richard Katz

Hayatını çeşitli şifa çalışmalarını saygıyla desteklemeye adamış olan Richard Katz, lisans eğitimini Yale Üniversitesi’ni tamamladıktan sonra Harvard Üniversitesi Klinik Psikoloji Bölümü’nde doktora yaptı. Yaklaşık yirmi yıl boyunca Harvard’da eğitmenlik yapan Katz, şu anda Saskatoon-Kanada’daki Saskatchewan Federal Üniversitesi’nde çalışıyor. Dünya çapında birçok geleneksel şifacıyla ve toplum sağlığı sisteminde çalıştı ve Boiling Energy (Kaynayan Enerji): Kalahari-Kung’da Toplum Sağlığı adlı kitabı Harvard Üniversitesi Yayınları tarafından basıldı.

“Marie’nin olağandışı hikayesi, on dokuzuncu yüzyıl edebiyatını çağrıştırıyor, adeta Jane Eyre ya da David Copperfield gibi.”  – The New York Times

“Marie’nin acıları da başarıları da insanı gözyaşına boğan cinsten… İnsanın ne denli dayanıklı bir varlık olduğuna ve kişinin kendini iyileştirebilme gücüne dair dokunaklı bir öykü.” – Dr. Edward J. Khantzian Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi

KÜNYE
Yayınevi: Hayy Kitap
Yazar: Marie Balter, Richard Katz
Orijinal adı: Nobody’s Child
İngilizce aslından çeviren: Bilgesu Yaprak
Dizi: Edebiyat
Tür: Anı
Editör: Hatice Handan Baysal
Kapak Tasarımı: Emir Tali
Sayfa Tasarım: Turgut Kasay
Sayfa sayısı: 208
Ebat: 13,5 x 21 cm
Birinci baskı: Nisan 2022

Diğer yeni çıkan kitapların tanıtımlarını incelemek için tıklayın.

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “Hiç Kimsenin Çocuğu – Marie Balter”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer İnceleme ve Tanıtımı Yapılan Kitaplar