Günden Kalanlar – Kazuo Ishiguro

Yazan: Beyza Tepe

Nobel ödüllü, Japon asıllı İngiliz Romancı Kazuo Ishiguro’nun genellikle az bilinen fakat oldukça ilgi çekici bu romanında, hiyerarşik bir ilişki biçiminin nasıl içtenlikle kabul edilebildiği, sadakatin ne olduğu samimi bir üslup ile anlatılıyor. Öyle ki baş karakter Stevens’a hayran mı olsanız yoksa üzülseniz mi bilemeyeceksiniz…

Sitede Yayınlanma Tarihi: 14 Mayıs 2022

Orjinal Adı: Remains of the Day

Ülke: İngiltere

Türü: Kurgu

Okur Yaşı: Genel okur kitlesi

Hedef Kitle: Klasik eserlerden zevk alan, psikolojik çözümlemeleri ve iç konuşmaları ilgi çekici bulanlar

Sayfa Sayısı: 206 sayfa

Çevirmen: Şebnem Susam - Saraeva

Çeviri: ☺️

İmla: ☺️

Kategoriler:

İnceleme

Günden Kalanlar, Stevens isimli baş kâhyanın hem siyasi hem de diplomatik açıdan oldukça etkili bir konuma sahip Darlington Malikânesi’ndeki hayatını anlatıyor. Oldukça önemli diplomatik toplantıların yapıldığı bu malikâne Stevens için fazlasıyla önemli, hatta belki de kendinden bile daha değerli bir yer. Öyle ki, sıradan bir insan için o malikânede yapılan toplantılar, o toplantılara gelen önemli yetkililer, onların tartışmaları ve o toplantılardan çıkan kararlar bir önem teşkil edebilirken, işinin âşığı Stevens için o toplantılardan daha önemli olan bir şey var: O da tüm bu organizasyonların kusursuz işlemesi.

Hiyerarşik ilişki derken neden bahsediyorum?

Lord Darlington ve Stevens arasındaki ilişki hiyerarşik bir ilişki, biri evin sahibi diğeri ise evin uşağı, fakat bu hiyerarşik ilişki düşünüldüğü gibi hiyerarşik hikâyelendirilmemiş. Zaten kitabı lezzetli yapan bir tarafı da bu anlatının kendisi bence. Bugünkü patron-çalışan ilişkilerini düşündüğümüzde, özverili bir çalışan ve işçisine karşı düşünceli bir patron tahayyül edemiyoruz. Fakat kitapta bu ilişki o kadar naif ve samimi ele alınmış ki Lord Darlington, Stevens’ın iyliğini düşünen ve hatta onu ondan daha fazla düşünen bir patron. Stevens ise işini her şeyden daha fazla önemsiyor. Stevens’ın Lord Darlington ile gerektiğinde münakaşaya girmesi, bunun üslubunu ve sınırlarını dikkatlice kontrol etmesi, kibarlığı ve düşünceliliği ise onu yeri dolmayacak bir uşak yapıyor.

Çok ciddiyim, Stevens. Tatile çıkman gerektiğini düşünüyorum. Benzinin benden. Sizler, hizmet vereceksiniz diye bu koca evlerde kapanıp kalıyorsunuz, şu güzel ülkenizi ne zaman gezip göreceksiniz?

İngiltere’de en iyi ne varsa, yıllardır işte bu duvarların arasında görmek ayrıcalığına sahip oldum, efendim.

Bu kitabı ilgi çekici yapan şey nedir?

Hiyerarşik bir ilişkide altta olmanın belli sınırları vardır, hele ki bu sınırlılık sizin hayatınızın temel parçası ise bu durumla yaşamak herkes için kolay olmayabilir. Fakat bu uşak hikâyesinde hiyerarşiyi hissetmiyoruz. İlk başlarda, Stevens’ın kendini bu kadar düşünmemesine şaşırıyordum fakat sonraları onun iş ahlakına, zekâsına ve gözlem yeteneğine hayranlık beslemeye başladım. Bana kalırsa, Ishiguro’nun bizim bakış açımızı bu şekilde değiştirebilme yeteneği çok ilgi çekici. Ayrıca, psikolojik analizler ve gözlemlerle Stevens’ın duygu, düşünce ve davranışlarını anlamaya çalışırken kendimizden de ortak yönler bulmaya başlıyor ve okuma serüveninin bazı yerlerinde kendimizi analiz ederken bulabiliyoruz. Sonuçta iyi edebiyatçılar, çoğu psikolojik süreci, daha psikologlar tanısını koymadan tanımlayabilen ve izah edebilenlerdir değil mi?

Kazuo Ishiguro kimdir?

8 Kasım 1954’te Japonya’nın Nagazaki şehrinde dünyaya gelen Ishiguro, henüz 6 yaşındayken 1960 yılından itibaren İngiltere’de yaşamaya başladı. 1978 senesinde University of Kent’in İngilizce ve Felsefe alanından mezun oldu. Sonrasında University of East Anglia’nın Yaratıcı Yazarlık alanında eğitim gördü. Kazuo Ishiguro’nun en bilinen kitabı Beni Asla Bırakma 2010 yılında yine aynı isimle sinemaya uyarlandı. Carey Mulligan ve Keira Knightley gibi önemli İngiliz aktrisler de bu filmde rol aldı. Günden Kalanlar kitabıyla 1989 yılında Man Booker ödülünü kazandıktan sonra, 2017 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandı. Yazarın diğer kitapları:  Gömülü Dev, Avunamayanlar, Uzak Tepeler, Beni Asla Bırakma, Günden Kalanlar, Öksüzlüğümüz, Değişen Dünyada Bir Sanatçı, Noktürnler.  

Diğer kitap inceleme yazılarını okumak için tıklayın.

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “Günden Kalanlar – Kazuo Ishiguro”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer İnceleme ve Tanıtımı Yapılan Kitaplar