Masal Masal İçinde – Ahmet Ümit

(4 Yorum)

Yazan: Tuğba Gönderiç Akbaş

Kaf Dağı’nın ardındaki peri kızları, dere tepe düz gidilen yollar, eski hamam içinde cirit oynayan cinler ve daha niceleri. Ahmet Ümit, Yapı Kredi Yayınlarından çıkardığı Masal Masal İçinde kitabı ile bizlere büyülü bir dünyanın anahtarını uzatmış. Haydi, siz de hazırsanız masalların sihirli kapısını açıp düşürelim başımıza gökteki elmalardan birini, çıkaralım kitaptan payımıza düşen dersi.

Sitede Yayınlanma Tarihi: 14 Eylül 2022

Ülke: Türkiye

Türü: Masal

Okur Yaşı: Genel Okur Kitlesi

Hedef Kitle: Masal okumayı sevenler.

İmla: ☺️

Ebat: 12,5 x 19,5 cm

Kategoriler:

İnceleme

“Bir varmış, bir yokmuş. Azdan çok, çoktan yok olmuş. Az gidilmiş, uz gidilmiş de bir yere varılamamış; varılmış da aranan bulunamamış; bulunmuş da kıymeti bilinememiş.”

Genellikle böyle bir tekerlemeyle başlıyor kültürümüzün en kıymetli hazinesi, sözlü geleneğimizin mirası olan eşsiz masallarımız. Atalarımızdan bize, bizden de sonraki nesillere aktarılan bilinç haritalarımız. İşte Ahmet Ümit de annesinden dinlediği eşsiz masalları bu kitapta derleyerek masalların nesiller boyu aktarılmasına katkı sağlamış, geçmiş ve gelecek arasında şahane bir köprü oluşturmuş.

Bir Ahmet Ümit klasiği

Masal Masal İçinde birbirine görünmez zincirlerle bağlanmış hissiyatı veren ve aslında her biri kendi içinde müthiş bir bütünlük yakalamış beş masaldan oluşuyor. Her sayfasını merakla birlikte tetiklenen bir sabırsızlıkla çevireceğiniz kitap, okuyucunun ilgisini başından sonuna kadar canlı tutuyor. Bu sebepledir ki kitabı elinize almanız ve bitirip kapağını kapatmanız arasındaki süre âdeta göz açıp kapayıncaya kadar geçiyor.

Ahmet Ümit, kitapta Batı’nın tekniği ile Anadolu’nun masal geleneğini ustalıkla harmanlarken masalları polisiye bir roman tadında birbiri ardına sıralıyor. Merakla çaldığınız kör adamın kapısı kuyumcuya açılıyor. Şapkacıyı dinlerken bir yandan müezzini düşünüyor, müezzin anlatırken kendinizi aniden demircinin karşısında buluyorsunuz. Masalların geleneksel öğüt verme görevini şahane bir kurguyla yerine getiren yazar, okuyucuya soluksuz bir yolculuk fırsatı sunuyor; bu yolculuğu kendine has üslubuyla renklendirirken diğer tüm eserlerinde olduğu gibi her bir masala âdeta imzasını atıyor.

Pişmanlık duygusunun kısa bir özeti: Keşke

Kitapta şapkacının kıskançlığı, müezzinin sabırsızlığı, demircinin bencilliği, kuyumcunun müsrifliği, kör adamın aç gözlülüğü dönüp dolaşıp aynı kapıya çıkıyor: pişmanlık. Kitabı okurken tıpkı masallar gibi duygular da iç içe geçiyor ve duyguların insan hayatında yaratabileceği köklü değişimlere tanık oluyorsunuz. Bir yandan kitabınızı keyifle okurken bir yandan da kitaptan payınıza düşeni heybenize dolduruyorsunuz.

Peki ya siz, kitap sonunda heybenizde ne buldunuz? Yorumlarda buluşalım.

Diğer kitap incelemelerini okumak için tıklayın.

Yorumlar (4)

Masal Masal İçinde – Ahmet Ümit için 4 değerlendirme.

  1. Işıl Duman

    Kitabı daha önce okudum, ancak inceleme yazısını okuduktan sonra bir daha okuyasım geldi, elinize sağlık?

  2. Serkan Demir

    Kitabı okurken çocukluğumda annemden dinlediğim bir masala rastlayınca çok mutlu oldum. Bu inceleme yazısı ardından okumaya karar vermiştim. Güzel yazı, güzel kitap… Teşekkürler Tuğba hanım.

  3. Gül Özbek

    İnceleme yazınız üzerine alıp okudum,şimdi de kızım okuyor.teşekkürler tuğba hanım.

  4. Ezgi Yılmaz

    Güzel bir inceleme yazısı, teşekkürler tuğba hanım.

Ortalama Puan

5.00

4 Yorum
5 Yıldız
100%
4 Yıldız
0%
3 Yıldız
0%
2 Yıldız
0%
1 Yıldız
0%
Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir