Cumhuriyet ve Müzik
Yazan: Melih Duygulu
Düzenleyen: Utku Özer
Editör: Kansu ŞarmanMelih Duygulu’nun Cumhuriyet ve Müzik adlı eseri, Cumhuriyet’in 100 yıllık müzik serüvenini geniş bir perspektiften ele alarak Türkiye’nin kültürel dönüşümünü mercek altına alıyor.
Türü: Araştırma-İnceleme
Yayın Tarihi: 17 Temmuz 2024
Editör: Kansu Şarman
Sayfa Sayısı: 408
Ebat: 15.5 x 2.39 x 23 cm
İnceleme
Cumhuriyet ve Müzik, Cumhuriyet’in kuruluşuyla başlayan yenileşme hareketinin, yeni bir sosyolojik model çerçevesinde müziği de nasıl yeniden şekillendirdiğini inceleyen kapsamlı bir çalışma. İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkan kitap, bu sürecin sadece zorunluluk değil, aynı zamanda bir gereklilik olduğunu vurguluyor. Yeni bir müziğin yaratılmasının Avrupa kültürüne eklemlenmeyle nasıl örtüştüğünü gözler önüne seriyor.
Cumhuriyet ve Müzik, Cumhuriyet dönemi müziğini, demokrasi, çoğulculuk ve çok kültürlülük gibi temel kavramlar üzerinden ele alarak dönemin siyaset, eğitim, toplumsal değişim, ekonomi ve popüler kültür başlıklarındaki gelişim ve dönüşümünü derinlemesine sorguluyor. Melih Duygulu, gelenekçi ve modern akımların müzik üzerinden nasıl bir çatışma yaşadığını, bu çatışmanın toplumsal farklılıkları nasıl belirginleştirdiğini belgeler ve tanıklıklarla zenginleştirerek sunuyor.
Kitap, 1923’ten başlayarak onar yıllık periyotlarla Cumhuriyet’in müzik serüvenini incelerken o döneme damgasını vuran sanatçıların çalışmalarını, müzik ve sanat akımlarını, türleri, kurumları ve müzik sektörünü detaylandırıyor. Bu kapsamlı eser, sadece müzisyenler ve müzik eğitimi alan öğrenciler için değil, aynı zamanda Cumhuriyet dönemi ses kültürünün geçirdiği evreleri anlamak isteyen tüm okurlara hitap ediyor.
Cumhuriyet ve Müzik, Cumhuriyet’in kültür politikalarını ve müziğin bu politikalar çerçevesinde nasıl bir dönüşüm geçirdiğini anlamak isteyenler için vazgeçilmez bir kaynak. Eser, Türkiye’nin kültürel mirasına dair derin bir kavrayış sunuyor ve Cumhuriyet’in 100 yıllık müzik serüvenine ışık tutuyor.
Melih Duygulu Kimdir?
1967 yılında İstanbul’da doğdu. Müzik eğitimini İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nın Temel Bilimler Bölümü’nde 1989 yılında tamamlayan Duygulu, lisansüstü eğitimini de aynı üniversitede sürdürdü. Anadolu’nun çeşitli yörelerinde yerel müzikler üzerine yaptığı araştırmalar sonucunda dört bine yakın halk ezgisi, 150 civarında yerel çalgı ve çeşitli etnografik ürün derledi. Bu çalışmalarıyla, Türkiye’nin zengin müzik kültürünü ortaya koyma ve koruma konusunda önemli katkılarda bulundu.
Yurt dışında da adından söz ettiren Duygulu, Hollanda, Almanya, Belçika ve Fransa’da Türkiye’deki yerel müzikler hakkında konferanslar verdi. 1990 yılından itibaren yurtiçi ve yurtdışındaki dergi ve ansiklopedilerde müzikle ilgili birçok bilimsel makalesi yayımlandı. Ayrıca, 1997-2016 yılları arasında 32 adet CD/kitap çalışması hazırlayıp yayımladı.
Yeni çıkan kitap tanıtımlarını incelemek için tıklayın.
Yorumlar
Henüz Bir Yorum Yok