Bookinton

Ziller çalıyor! Takvim hızla Eylül’ü ortalarken “okullar açılıyor” cümlesi aileler arasında dalga dalga yayılıyor. Biz de Bookinton’da okulla yeni tanışacak çocuklar ve çocuklarını okulla tanıştırırken bir rehber arayışında olan aileler için bu listeyi hazırladık.

Çiğdem Yalman Kopan 

Bir öğretmen çocuğu olarak “okul” kelimesiyle erken yaşta tanıştım. Annemi erkenden kalkıp kareli defterine ders planını yazarken o kadar çok izledim ki. İlkokula başladığımda 2 yaşından itibaren kreş, yuva, ön okul türevi yerlerde “deneyim kazanmış” biriydim. O kocaman okul kapısından “tanıdık bir yere” girer gibi girdiğimi hatırlıyorum. Eğitim hayatına güzel bir başlangıç yaptığım o “ilk” günleri 30 yaşımda bile sıcacık anımsıyorum.

Bu nedenle “okulun ilk günü” temalı resimli kitapların bende yeri ayrıdır. 2 yaşında kreşe başlamak bugünün çocuklarında daha sık gördüğümüz bir süreç. O çocukların ilk sosyal ortamlarının nasıl bir yer olacağına dair eğlenerek bilgilenmesi, merak duygularının perçinlenmesi bence önemli bir adım.

Bu listede işte bu adımı atmalarını kolaylaştıracak kitapları bulacaksınız. Ziller çalıyor! Haydi, okullar başlarken listemize bir göz atalım.

Okulun İlk Günü – Jory John

Listenin başında, geçen yılın benim için favori kitaplarından biri var. Okulun İlk Günü, 2021 yılında Ketebe Yayınları tarafından Türkçe çevirisi ile yayımlandı. Jory John, New York Times Bestselling Picture Book ödüllerini aldığı “The Good Egg” ve “The Bad Seed” kitaplarındaki esprili dilini bu hikâyesinde de kullanmış.

Her şeyin “ilk”i zordur. Okulun ilk gününde çocuklar ne hisseder, akıllarından neler geçer, okulun ilk günü sanıldığı kadar zor mudur? Gelin bu kitaptaki karakterlerden dinleyelim. Eğlenceli, keyifli ve çocuklarınızla okulla ilgili sohbetlerinize konu olacak komik bir hikâye. Bu kitap herhangi bir şeyde “ilk gün”ünü yaşayan herkese iyi gelecek.

Okul Vakti Babişko – Dave Hackett

Sizin evde de “Yarın kim okula gidecek?” sohbetleri yapılıyor mu? Oğlum bazen bu soruya “Ben gitmiyorum, siz gidin,” dercesine “Annem gidecek! Babam gidecek!” diye cevap veriyor. Peki, olaya bu açıdan bakan bir kitap var mı? Yani bir yetişkini okula hazırlayan bir çocuk olsa mesela… İşte karşınızda, Okul Vakti Babişko!

“Bu kez okula gitmek istemeyen bir baba; çocuk değil!” diye başlıyor tanıtım bülteni. Bu cümle bile kitap hakkında beni meraklandırmaya yetti. Karikatürist ve çocuk kitapları yazarı Dave Hackett’ın Babişko Serisi’nin bu eğlenceli “okul temalı” kitabı Yasemin Yener çevirisi ile 2018 yılında yayımlandı. Bilgi Yayınevine çocukların dünyasına tersten bakan bu seriyi Türkçeye kazandırdığı için ne kadar teşekkür etsem az. 

Bugün Okulun İlk Günü! – Simon Philip, Gem Adamson

Pearson Yayınlarından ilk basımı 2020 yılında yapılan bir kitap ile listemize devam ediyoruz. Ödüllü yazar Simon Philip’in kaleminden, Ged Adamson’ın resimlediği Bugün Okulun İlk Günü!, 2 yaş üzeri tüm okurlara hitap ediyor. 

Bu kitap okulun ilk gününde olabilecek “felaketleri” düşünüp endişelenen bir çocuğun tatlı hikâyesini anlatıyor. Biz yetişkin olarak okulun kapısından herhangi bir binaya girer gibi adım atarken miniklerin aklından neler geçiyor acaba? Kahramanımız da doğal olarak okulun ilk gününde biraz endişeli. Peki, ya işler yolunda giderse? Devamı için buyrun, Bugün Okulun İlk Günü!’ne.

Haydi Okula – Marianne Duubuc

Okula başlayacak çocukların hislerini yeterince konuştuysak sıra şu soruya geldi: 

“Peki, okulda neler yapılır?” 

Redhouse Kidz Yayınları tarafından 2021 yılında dilimize kazandırılan Haydi Okula bu soruya verilebilecek en güzel yanıtlardan biri. Bu kitapta sayfalar boyunca kreş ve anaokullarındaki rutinleri izliyoruz. 

Yine favorilerimden biri olan Postacı Fare’nin Bir Günü kitabının yazarı Marianne Dubuc’un kaleminden harika bir kitap. Haydi Okula’yı okurken kreşe başlamadan önce çocuğunuzla onu bekleyen ortam hakkında konuşma fırsatı bulabilir veya hâlihazırda kreşli çocuğunuzla kendi deneyimlerinden izler yakalayabilirsiniz.

Dinozorlar Okula Nasıl Gider? – Jane Yolen, Mark Teague

Beyaz Balina Yayınlarının Organik Kitap serisinden bir kitap ile devam edelim. 2018 yılında Nurten Hatırnaz çevirisi ile yayımlanan Dinozorlar Okula Nasıl Gider? okulda uyulması gereken kuralları eğlenceli bir dille anlatıyor.

Ödüllü yazar Jane Yolen’in yazdığı Mark Teague’nin resimlediği “How Do Dinosaurs” serisinden dilimize kazandırılan kitap, miniklerimize okulun nasıl bir yer olduğunu anlatmak için yazılmış eğlenceli hikâyeler arasında yerini alıyor.

Maya’nın Okuldaki İlk Günü – Kate Berube

İşte okulun ilk günü hakkında endişeleri olan bir çocuk daha: Maya ile tanışın. İthaki Çocuk tarafından 2020 yılında çıkan Maya’nın Okuldaki İlk Günü, öğretmenlerinin yardımıyla okulun ilk gününe hazırlanan Maya’nın hikâyesini anlatıyor.

İllüstratör Kate Berube’nin özgün çizimleri ve yalın anlatımı ile hayat bulan, birçok çocuğun kendisiyle özdeşleştirebileceği bir okula alıştırma kitabı.

Artık Hazırım Okula! – Kim Crockett Carson, Jelena Brezovec

Çocuklar rutinleri sever. Okul gibi bir bilinmeyen karşısında onları rutinlerle de rahatlatabilirsiniz. Mirket Yayınlarından 2020 yılında yayımlanan bu kitap, bir çocuğun okula hazırlanma rutinlerini anlatıyor. 

Kitabın tanıtım bültenindeki şu cümleler ise bu tatlı hikâyenin devamını okumamız için yeterli bir sebep gibi görünüyor:

“Mışıl mışıl uyuyunca tüm gece, bu sabah uyandım erkenden, kuşlarla birlikte. Annemle babam uyanmasın diye, çıt çıkarmadan uzandım yatağımda bir süre.”

Artık Hazırım Okula!, aynı zamanda rutinler aracılığı ile çocukların önce – sonra ilişkisini kavramasına, olayları zihninde sıralamasına, ama/çünkü gibi bağlaçları kullanabilmesi için destek oluyor.

Peki, diğer okul konulu kitaplar?

İşte okula başlama kitapları böyle devam ediyor. Çok beğendiğim diğer okul konulu kitaplar da şöyle:

  • Avucundaki Öpücük – Audrey Penn, Ruth E. Harper
  • Anaokulunu Keşfediyorum – Agnes Besson
  • Çupi Okula Başlıyor – Thierry Courtin
  • Guzi Okula Gidiyor – Laura Wall
  • Hareketli Okul (İş Bankası Kültür Yayınları Hareketli Kitaplar Serisi) – Kolektif
  • Çağlar Okula Başlıyor – Christion Tielmann, Sabine Kraushaar
  • Elif Okula Başlıyor – Liane Schneider, Eva Wenzel Bürger

Diğer kitap öneri listelerini okumak için tıklayın. 

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.