Bookinton

Evladım Sana Diyorum, her ay tüm Türkiye’deki il temsilcileri ve gruplarıyla beraber eğitim ve psikoloji üzerine kurgu ve kurgu dışı kitaplar inceliyor.

Zeynep Mercan Demir

Instagram’da 41 bin takipçi kitlesine ulaşmış en büyük okuma gruplarından biri olan Evladım Sana Diyorum Okuma Kulübü’nde her ay tespit edilen konu özelinde birbirini besleyecek bir kurgu, bir kurgu dışı kitap okuması ve tahlili yapılıyor. Platformun temel amacı çocuklara daha güzel bir dünya bırakılmasına kitaplar aracılığı ile katkı sağlamak. 

Evladım Sana Diyorum, bir çocuktan sadece anne ve babasının değil tüm mahallenin sorumlu olduğu bilinci ile çocuğu olsun olmasın herkesi bu türden okumalara davet ediyor.

Toplantıda kitap değerlendirme yaparken nasıl bir sıralama izleniyor? 

İl temsilcilerinin kendi yöntemleri var. Genelde rol paylaşımı yapılıyor. Bir listeleri oluyor ve o listeyi üyeler bölüşüyor. Ayrıca çalışıp geliyorlar ve rol alanları diğer katılımcılar aktif olarak dinliyor. Kitapta geçen kelimelerden filmlere, yazarın hayatından kapak tasarımına kadar birçok şey konuşuluyor. 

Katılımcı Profili Nasıl? 

Çocuk eğitimini önemseyen herkes katılabiliyor. 

Kitap seçimi neye göre yapılıyor? 

Her ay çalışılacak bir konu belirleniyor: engellilik durumu, özel eğitim, göçmen çocuklar, ırkçılık vb. Sonra bu temalarda biri kurgu, diğeri kurgu dışı olmak üzere birbirini besleyen iki eser okunuyor. 

Şimdiye dek hangi kitapların analizleri yapıldı? 

Beş yıldır, ayda en az iki kitap okuyup tahlil edilerek devam edildiği için bu liste epey uzun. 

2022 Nisan Ayı kitapları, kurgu kategorisinde yazarı Cary Fagan olan Yol Arkadaşım Banjo kurgu dışı kategorisinde ise Milli Eğitim Eski Bakanı Ziya Selçuk’un yeni çıkan kitabı Kırk Kere Söyledim.

2022 Mart Ayı kitapları tüketim kültürünün etkisini çocuklara anlatan 1000 İnek ile sosyal medyanın başka hayatları gözümüzün önüne serdiği günümüzde hislerimizle yüzleşmemize yardımcı olacak Schadenfreude: Başkasının Talihsizliğinden Duyulan Keyif’ti.

2022 Şubat Ayı’nda ise Kesintiye Uğrayan Çocukluk ve Ağaç Diken Adam kitapları okunup tahlil edildi.

Analizlere hangi yazarlar hangi kitaplar için katıldı? 

Okunan onlarca kitap içerisinde bazen çevirmeni, bazen yazarı, bazen editörü tahlil toplantısına katılıyor. Bazen bir tercüman aracılığıyla yabancı yazarları ağırladıkları oluyor.

Evladım Sana Diyorumözenli kitap seçimleri, kısa sürede binlerce kişiye ulaşan etki gücü ve okuyup tahlil eden hevesli katılımcılarıyla başarılı bir kitap kulübü. Bulunduğunuz şehirdeki okuma grubuna kolay yoldan ulaşmak için Instagram’da @evladimsanadiyorum_ankara gibi şehrinizin adını kulüp adının sonuna eklemeniz yeterli.

Kulüp Hakkında:

Kulübün Adı: Evladım Sana Diyorum
Kulübün Kuruluş Tarihi: 2017
Buluşma Sıklığı: 
Her ayın son haftası, her ildeki temsilciyle birlikte il grubu tahlilini gerçekleştiriyor.
Hangi Türde Okuyorlar: 
Alternatif eğitim okumaları yapıyorlar. Her ay biri kurgu, diğeri kurgu dışı olmak üzere iki kitap okunuyor.
Platform: 
Her ildeki temsilci online ya da yüz yüze bir program yapıyor.
Kimler Katılabilir: 
Herkese açık 
Katılımcı Sayısı: 
İlden ile değişiyor. 300 kişilik grup da mevcut, 3 kişilik gruplar da.
Kurucu : 
Tuğba Coşkuner ve Zuhal Burçak tarafından kurulmuş. Şu an Tuğba Coşkuner ve Pınar Solhan tarafından yürütülüyor.

@evladimsanadiyorum’a katılmak için tıklayın.  

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.