Çocuk Kitapları Konuşalım Kitap Kulübü, bir yaratıcı drama lideri ile bir psikoloğun birlikte çalışırken başladıkları kitap-atölye hayalinden yola çıkarak kuruldu. Pandemi öncesi dönemde yüz yüze, el ele yaratıcı drama tekniklerinin kullanıldığı kitap atölyeleri yapmayı planlayan ikili, bu hayallerini çevrim içi bir platformda buluşarak gerçekleştirdiler.
Çocuk Kitapları Konuşalım Kitap Kulübü, yetişkinler için, resimli çocuk kitaplarının sevgi, umut ve hayal dolu, rengarenk dünyasına girmek, sayfalar arasında kendilerine, içlerindeki çocuğa rastlamak ve bu dünyayı paylaşmak için kuruldu.
Kitap kulübü kurucuları Hale Şenözgen Buruş ve Zehra Cansu Orcay çocuk kitabı okumanın, çocukluğun o saf dünyasına gidiş bileti olduğu konusunda hemfikirler. Onlara göre çocuk kitabı okumak dünyada bulunduğunuz noktadan bambaşka zamanlara, diyarlara yolculuk yapmakla eş değer. Bu nedenle Buruş ve Orcay, Çocuk Kitapları Konuşalım Kitap Kulübü ile okuma serüvenine çıkarken, yanlarına yetişkinleri de almak istediler.
Yaratıcı Drama Lideri Hale Şenözgen Buruş ve Psikolog Zehra Cansu Orcay, yetişkinlere yönelik “Çocuk Kitapları Konuşalım” Kulübü’nü 2021 yılının mayıs ayında açtılar. Aynı zamanda tiyatro oyuncusu olan Buruş, önceden seçilen çocuk kitabını, buluşmaların başında katılımcılara okuyor. Kitabın okunmasının ardından kitap severler, kendi fikirlerini ve yorumlarını paylaşıyorlar.
Katılımın ücretsiz olduğu kitap kulübünde, her ay yeni bir kitap seçildiği için katılımcılar istedikleri ay, istedikleri kitabın buluşmasına katılabiliyorlar. Kitap kulübünün daimi katılımcılarının yanı sıra her ay değişen, ülkemizin dört bir yanından ve yurt dışından çevrim içi olarak gelen kitap severler yorumlarıyla kulübe katkıda bulunuyorlar. Böylece her ay yeni simalara, seslere, fikirlere ve yorumlara açık bir kulüp hâline geliyor.
Buluşmalara katılmak için @cocukkitaplarikonusalim Instagram hesabındaki profilde yer alan linke tıklayıp form doldurabilir ya da özelden mesaj atarak katılma isteğinizi bildirebilirsiniz. Kulübün Instagram mesaj grubuna dâhil ediliyorsunuz ve etkinlik günü bu adresten gönderilen Google meet linki ile buluşmaya katılabiliyorsunuz. Buluşmalar genellikle ayın ilk ya da ikinci hafta başı olarak planlanıyor. Saat 21.00’de başlıyorlar ve buluşmalar genellikle 1,5-2 saat sürüyor.
Buluşmalarında kitabın kapağından, çizimlerin detaylarına, yazarın yazım dilinden, karakterlerin iç dünyasına, yazarın hayatından ve diğer eserlerine kadar, bir çocuk kitabını enine boyuna inceleyip, analiz etmeye ve çok yönlü bir şekilde ele almaya çalışıyorlar. Çıkış noktaları çocuk kitapları olsa da, hayatı, duyguları, kendi çocukluklarını, çocuklarının çocuk dünyalarını da bol bol konuşuyorlar.
Bazı buluşmalarında oyun oynuyor, ufak drama çalışmaları ya da boyalarla çizimler, resimler, etkinlikler yapıyorlar. Aşağıdaki resimde, Peter Reynolds tarafından yazılan, Bir Şey Söyle kitabının buluşmasından sonra katılımcıların söylediklerinden yaptığımız bir görseli bulabilirsiniz.
Kitap kulübünde şimdiye kadar hangi çocuk kitapları okundu?
Renk Canavarı, Büyük Sözcük Fabrikası, İyilik, Kızıl Ağaç, Belki, Noa, Monark Kelebekleri ve Her Şey, Pezzettino, Bir Şey Söyle, Küçük Bir Sorunum Var Dedi Ayı adlı resimli çocuk kitapları.
Mayıs 2022’de Beatrice Alemagina’nın Hiçbir Şey Yapmama Günü kitabı konuşulacak.
Katılımcılar Çocuk Kitapları Konuşalım için neler diyor?
“Çocuk kitapları okumayı çok seviyorum. Hem bir eğitmen olarak kullanıyorum hem de kızıma okuyorum fakat sevgili Çocuk Kitapları Konuşalım Kitap Kulübü ile tanıştıktan ve buluşmalarına katıldıktan sonra kitaplara olan bakış açım değişti. Bir kitaba nasıl bakabilirim, ne yapabilirim sorularının yanıtını alıyorum. Aynı zamanda birçok yeni insan tanıyorum.” Ceren Demir – Tiyatro ve Drama Lideri
“Farklı kişilerle bizi buluşturan kitaplar üzerinden soruşturduğumuz, düşüncelerimizi çarpıştırdığımız ama asla yarıştırmadığımız, bakış açılarımızı ters yüz ettiğimiz, kafa açıcı bir alanı bize açan bir kulüp burası sizde gelsenize su çok güzel.” Hande – Eğitmen
“Çocuk Kitapları Konuşalım” kulübü bir nehir bana göre. Çocuğu, kitabı, edebiyatı, felsefeyi, psikolojiyi, tüm yönleriyle hayatı ve nihayet kalbimizi içinde sevgisiyle müthiş bir çağlama ile sürükleyen, her an değişen ama bir o kadar da anda kalan, coşkun ve pırıltılı bir nehir. İyi ki bu nehrin akışına kapıldım. Daha ulaşacak çok kurak toprak var!” Sema Şeker Sonuç – Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni – Çocuk Kitapları Yazar ve Çizeri
“Çocuk Kitapları Konuşalım” kulübünü ve yaratıcılarını çok seviyorum ve böyle bir alan açtıkları için onlara sonsuz teşekkür ediyorum. Neden mi? Çünkü seçtikleri kitaplarla ve yaptığımız o muazzam sohbetlerle her seferinde eşsiz bir tat bırakıyorlar gönüllerde… Bu kulübün bence bir özelliği de kendinizi yuvada hissettiriyor olması. Öyle naif, samimi sohbetler ve paylaşımlar… Daim olsun ve yolu açık olsun.” Tuğba Metin – Sanat Tarihçisi – İllüstratör
“Çocuk Kitapları Konuşalım” kulübünün daimi katılımcılarındanım. Kitaplar üzerine derin düşünme, bu düşünceleri paylaşma, farklı fikirlerle zenginleşme ihtiyacımı karşılayan bir topluluk. Her toplantı sonrası dünya çok güzel bir yer diyorum ve içim umutla doluyor.” Pelin Öney- Yaratıcı Drama Eğitmeni – Hayat Bazen Podcaster
Adı: Çocuk Kitapları Konuşalım
Buluşma Sıklığı : Ayda bir
Hangi Türde Okuyorlar: Resimli Çocuk Kitapları
Platform: Google Meet-Zoom (Online)
Kimler Katılabilir: Herkese açık
Katılımcı Sayısı: Her ay değişkenlik gösteriyor. Minimum 15-20 katılımcı.
Kurucular: Hale Şenözgen Buruş – Zehra Cansu Orcay
Başvuru Link: https://www.instagram.com/cocukkitaplarikonusalim/