Kristal Kelepçe 2022 Ödülleri en iyi roman dalında Kör Kanun kitabıyla Emrah Poyraz ve Ulaş Özkan‘a giderken Polisiye Edebiyata Katkı Ödülü Eleştirmen-Yazar Ömer Türkeş, En iyi Polisiye Öykü Ödülü ise İnsanlık Hali eseriyle Reha Avkıran‘ın oldu. Teşvik Ödülü ise Kâbus isimli romanıyla genç yazar Aras Gençtürk’e verildi.

İlknur Akgül Ardıç

Polisiye edebiyatında şu sıralar güzel şeyler oluyor… Türkiye Polisiye Yazarları Birliği’nin 2019’dan beri verdiği Kristal Kelepçe Ödülleri’nin dördüncüsü, 22 Ekim 2022 Cumartesi günü İBB Ali Emiri Kültür Merkezi’nde düzenlenen bir törenle sahiplerini buldu. Kristal Kelepçe’ler “Yılın Polisiye Romanı” dalında Mylos Kitap’tan çıkan Kör Kanun isimli romanlarıyla Emrah Poyraz ve Ulaş Özkan, ilk kez verilen “Yılın Polisiye Öykü Kitabı” dalında İnsanlık Hali isimli eseriyle Reha Avkıran, “Teşvik Ödülü” ise Kâbus isimli romanıyla genç yazar Aras Gençtürk’ün oldu. Törende ayrıca Türk polisiye edebiyatına katkılarından dolayı Eleştirmen/Yazar Ömer Türkeş’e “Onur Ödülü” takdim edildi.

2017 yılında kurulan Türkiye Polisiye Yazarları Birliği tarafından düzenlenen Kristal Kelepçe Ödülleri, polisiye türündeki edebiyat eserlerine veriliyor. Algan Sezgintüredi’nin başkanlığını üstlendiği Türkiye Polisiye Yazarları Birliği’nin Yönetim Kurulu, Ayşe Erbulak, Armağan Tunaboylu, Ekin Açıkgöz, Ercan Akbay, Doruk Ateş, Onur Akın ve Elçin Poyrazlar isimlerinden oluşuyor.

Kör Kanun – Emrah Poyraz ve Ulaş Özkan (Mylos Yayıncılık)

Türkiye’nin yakın tarihine dair heyecan verici bir polisiye!

Türkiye tarihinin en zor yıllarından biri, 1977… 1977’de İstanbul’dan Zile’ye dönen gencecik bir devrimcinin, Can’ın, ölümü…

2007’de Zile’de soğukkanlılıkla ve peş peşe işlenen vahşi cinayetler…

Ailelerinin mezhep ve görüş farklılıklarına rağmen aşklarını yaşamaya çalışan Can ve Songül’ün yarım kalan hikâyesi, 30 yıl sonra tamamlanıyor.

Emrah Poyraz ve Ulaş Özkan, Türkiye’nin yakın tarihine, kayıplara, acılara ve tüm bunlara rağmen ayakta kalmaya çalışan insanlara odaklanıyor. Kör Kanun, derinlikli karakterleri, dönem atmosferinin detaylı aktarımı, merak unsurunu kaybetmeyen yapısıyla polisiyemizin unutulmazlarından olacak.

(Mylos Yayıncılık site tanıtımından)

İnsanlık Hali – Reha Avkıran (Herdem Kitap)

“Polisiye edebiyatın, en zor alanlarından biri, suç soruşturmasını, tüm yönleriyle kısa öykü tarzında anlatabilmektir. Reha Avkıran, bu zor işin üstesinden gelebilen az sayıdaki yazarlardan biri. Belki de birincisi.

‘Polis prosedürü’ türüne de dâhil edebileceğimiz ama aynı zamanda birer ‘katil kim?’ polisiyesi olan öykülerini büyük bir merak ve heyecanla okuyacağınıza eminim.” – Gencoy Sümer

“Çok iyi polisiye öykü yazabilenlerin en büyük suçu, polisiye öykü yazmanın kolay olduğunu zannettirmeleridir. Reha Avkıran’ı bu yüzden Arthur Conan Doyle’un yanına tıkmak gerekiyor.” – Algan Sezgintüredi

(Tanıtım bülteninden)

Kâbus – Aras Gençtürk (Mahzen Yayınevi)

Aldığınız bir e-posta hayatınızı değiştirebilir mi? Sizi yapayalnız bırakıp en büyük korkularınızla yüzleşmenizi sağlayabilir mi?

Şehirden uzakta izole bir yaşam süren gazeteci Ogün’ün hayatı garip bir adresten gelen elektronik postayla değişir.

İlk başta kendisine bir ihbar e-postası geldiğini zanneder; fakat durum hiç de öyle değildir. Gelen e-posta Ogün’ün hayatını beklemediği hâlde tehlikeli bir olaylar döngüsünün içine çekecektir.

Geçmişinde psikolojik sorunlar yaşayan Ogün, gelen bu e-posta ile paranoyak bir hâle dönüşür, ardından korkunç ve ürpertici olayların dehlizine ilk adımı atar.

Gerilimin ve polisiyenin zirvesini yaşamaya hazır mısınız?

Bu sarsıcı kitabı okumaya başlamadan önce tüm işlerinizi bitirin çünkü okumaya başladığınızda elinizden düşüremeyeceksiniz.

(Tanıtım bülteninden)

IV. Kristal Kelepçe Yılın Polisiye Romanı Ödülü Adayları Kimlerdi?

26.62 Yakaza – Başak Angigün
Adalet Çivisi – Zeynep Kübra Öztürk
Cennetteki Şeytanlar – Lalehan Bosnalı
Çıkmaz Sokak Çocukları – Cenk Çalışır
Derin Şüphe – Orçun Yenilmez
Hayat Ağacındaki Ceset – Cuma Polat
İşkence Oyunu – Haluk Seyit
Kâbus – Aras Gençtürk
Kan Rüyayı Bozar – Süleyman Baş
Kayıp Cesetler – Kerem Kaş
Kör Kanun – Ulaş Özkan, Emrah Poyraz
Turan Caddesi No:25 – Hakan Güneri 

Geçtiğimiz Yıllarda Kristal Kelepçe Kazananlar Kimler?

I. Kristal Kelepçe Ödülleri (2019)

  • Yılın Polisiye Romanı Kristal Kelepçe Ödülü: Yaprak Öz-Farahnaz’ın Çiçeği / Maceraperest Kitap
  • “Büyük Usta” Kristal Kelepçe Ödülü: Ahmet Ümit
  • Türkiye Polisiye Edebiyatına Katkı Onur Ödülü: Sevin Okyay ve Erol Üyepazarcı.

II. Kristal Kelepçe Ödülleri (2020)

  • Yılın Polisiye Romanı Ödülü: Ayfer Kafkas-Divina’nın Bileziği-Bir Osmanlı Polisiyesi – İnkılâp Kitabevi 
  • Kristal Kelepçe İlk Roman Ödülü: Su Tunç-Hatırla-Bir Savcının Anıları –Doğan Kitap
  • Büyük Usta Ödülü: Celil Oker

III. Kristal Kelepçe Ödülleri (2021)

  • En İyi Polisiye Roman Ödülü: Çaylak – Nihal Orhan – Alfa Yayınları
  • Polisiye İlk Roman Ödülü: Avcının Son Gecesi-Dilruba Yıldız – Portakal 
  • Büyük Usta Ödülü: Osman Aysu

Diğer haberleri okumak için tıklayın.