Bookinton

Çocuk edebiyatının en önemli yazarlarından Sevim Ak’ın kurucularından biri olduğu Feneryolu’nda bulunan Ev Kütüphanemiz bundan böyle Kadıköy Belediyesi’nin kültür faaliyetlerini gerçekleştirdiği Alan Kadıköy’de. Taşınma işlemleri tamamlanan Ev Kütüphanemiz daimî ve yeni okurlarını 1 Mayıs’tan itibaren Alan Kadıköy’de ağırlayacak. Daha önce gerçekleştirilen atölyeler ise aynı yapının IDEA Çocuk adlı atölye mekânında gerçekleşmeye devam edecek. 

Özge Ovalı Karakaya

Ev Kütüphanemiz’in bulunduğu Feneryolu’ndaki binanın 1976 yılında inşa edilmiş olması, zemin katta bulunması gibi fizikî şartlara ek olarak dairenin iki artı bir olması nedeniyle Sevim Ak kişi sayısını on beş kişi ile sınırlandırmak zorunda kalıyordu. Cumartesi günleri elli kişiye kadar çıkan talep, önceki olumsuz koşullara eklenince kütüphanenin daha büyük ve güvenli bir alana taşınması ihtiyacı doğdu. Bunun üzerine Sevim Ak çocukları kaliteli kitaplarla daha yoğun, daha sağlıklı bir ortamda buluşturmak için bir girişimde bulundu.

Sevim Ak, Kadıköy Belediyesinden tek katlı, binası risk oluşturmayan daha geniş alan talep edince Kadıköy Belediyesi, Alan Kadıköy’de bulunan İDEA Çocuk adlı atölye mekânını haftanın belirli günleri için Ev Kütüphanemiz’e tahsis etti. Sevim Ak ve ekibi, Feneryolu’ndaki Ev Kütüphanemiz’de bulunan yaklaşık on bin kitabın içinden beş bin kitap seçerek Alan Kadıköy’deki Ev Kütüphanesi’ne taşıdı.

1 Mayıs 2023’ten itibaren kitap ödünç alma, etkinlikler ve söyleşiler Alan Kadıköy’de gerçekleşecek. İDEA Çocuk’taki kütüphane sorumlusu, Ev Kütüphanemiz’i 9.00-17.00 arası açık tutacak. Kitap okuma, ödünç alma ve iade işlemleri gün boyu yapılabilecek. Sevim Ak da cumartesi günleri Alan Kadıköy’ de çocuk okurlarıyla atölyelerde buluşacak.

Ev Kütüphanemiz

Ev Kütüphanemiz, 2017 yılında çocuk edebiyatı yazarı Sevim Ak ve kardeşi karikatürist, yazar ve belgesel film yönetmeni Behiç Ak tarafından kuruldu. Ak kardeşlerin anne ve babalarının  hayatlarının son on yılını geçirdiği Feneryolu’ndaki evi satın alan Sevim Ak, hayalindeki kütüphaneyi Ev Kütüphanemiz’i kurarak hayata geçirdi. Sadece cumartesi günleri açtığı kütüphaneye ilk başlarda mahalledeki çocuklar geldi. Kitapların keyifle okunduğu ve eğlenceli atölyelerin gerçekleştiğinin kokusunu daha uzak semtlerden alan çocuklar da ebeveynleriyle düzenli olarak kütüphaneye gelmeye başladılar. Sevim Ak’ın hedefi bir kere gelip bir daha gelmeyen çocuk okurlar değil sürekli gelen çocuk okurların Ev Kütüphanemiz’e eşlik etmesiydi. Kütüphane, sadece çocukların değil Sevim Ak’ın da keyifli vakit geçirdiği aynı zamanda günümüz çocuklarıyla iletişimi koparmadığı sıcacık bir ev kütüphanesi oldu.

Ev Kütüphanemiz, Alan Kadıköy’e taşınınca beraberinde yeni değişiklikler de getirecek. Sevim Ak, biz okurların bu değişikliklere ayak uydurarak kütüphaneye sahip çıkmamızı istiyor. Kütüphanenin isminden de anlaşılabileceği gibi burası bizim kendimizi güvende hissettiğimiz yerin yani evimizin kütüphanesi. Sadece sessizce kitap okuduğumuz değil aynı zamanda konuşabildiğimiz, kitapları tartışabildiğimiz kütüphane.

Kitapların Karıştırılabildiği Kütüphane Hayali

Sevim Ak çocukken öğretmeni öğrencilerine kütüphaneye gitmelerini tavsiye eder. Ödünç kitap almak zorunda olmadıklarını, sadece kitaplara bakabileceklerini söyler. Fakat kütüphane görevlisi Ak’ın kitaplara bakmasını izin vermez ve ondan sadece kitap ismi ister. İkinci kez gidişinde de aynı tavırla karşılaşınca bir daha kütüphaneye adımını atmaz. Sevim Ak’ın yaşadığı bu olay, onun zihninde kitaplara dokunabildiği, birkaç cümleye şöyle bir göz atabildiği, resimlerin onu başka diyarlara götürdüğü bir kütüphane hayalini tetikler. Kendisinin çocukken kütüphaneyle ilgili yaşadıklarını başka çocukların yaşamasını istemez. Nihan Bora’yla gerçekleştirdiği bir röportajında şunları söylüyor: “Çocuklar alabildiğine özgür olsunlar, kitapları rahatça karıştırsınlar istiyorum. Bir de kitapları sevsinler. Kitapları, edebiyatı, sanatı seven insanlar çok hoş bir aura oluşturuyorlar. Bundan zarar gelmez.”


Kaynaklar ve daha fazlası için

https://www.gazetekadikoy.com.tr/yasam/feneryolunda-bir-ev-ktphanesi

http://alankadikoy.com/

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.