Bookinton

Mine Kayraklı Parlak’la Tara Kitap etiketiyle yayımlanan “New York Stiliyle Çocuk Yetiştirmek, Bir Klinik Psikoloğun New York’ta Annelik Serüveni” kitabı hakkında konuştuk.

Serkan Parlak

New York’ta yeni bir kente, yaşama alışma süreciniz nasıl geçti? 

New York’a taşınırken heyecan ve sevdiklerimden ayrı olma duyguları birbirine karışıyordu. Ailemi, arkadaşlarımı özlediğim çok zaman oldu ancak insanın güvenli alanının dışına çıkması da büyümenin ve kişisel gelişimin anahtarıdır. Bu yüzden zorlandığım her durumu pozitif bir heyecan içinde “Acaba bu yeni durum karşısında kim olacağım?” diye düşündüğüm bir gelişim ve değişim fırsatı olarak görürüm. Farklı bir kültür, uzun zamandır devam eden kariyerime ara vermek, sosyal çevremden uzak olmak zordu ama yeni deneyimler edinmek güzeldi. 

“İnsanın güvenli alanının dışına çıkması da büyümenin ve kişisel gelişimin anahtarıdır.”

Kendi kültürünüzden hareketle çocuk yetiştirme ile New York tarzı çocuk yetiştirme arasında kaldığınız oldu mu hiç? Çocuklarınızı yetiştirirken kültür çatışması yaşadınız mı? 

Kesinlikle yaşadım. Kültürümüzde çok yaygın olan iyi yedirmek benim de hücrelerime kazındığı için bu konuda çok defa kaygılarıma yenik düştüğümü söyleyebilirim. Ancak burada New Yorklu anneler buna nasıl yaklaşıyor diye düşünerek farklı bir bakış açısı edinmeye çalıştım. Onların bu konuda daha rahat, çocuğa kontrolü daha çok veren, özgür bırakan yaklaşımları bana model oldu. 

Kitabınız gayet akıcı, günlük konuşma diliyle yazılmış. Anne babaların rahatça okuyabileceği bir kitap olmuş. Neden bu konuda yazmak istediniz? 

Dilin akıcı olmasını okuma sevgime bağlıyorum. Çocukluğumdan beri okumak, benim için hep bir tutku oldu. Kitabı yazma fikri ise, beni tanıyanların soruları kadar hem çocuklarla çalışan bir uzman hem de anne olarak edindiğim bilgi, deneyim ve gözlemleri paylaşma arzusundan ortaya çıktı diyebilirim. 

“New York tarzı çocuk yetiştirme” yaklaşımının temel özellikleri nelerdir? 

Çocuğun potansiyeline güvenen, onu özgüvenli ve bağımsız yetiştirmeyi amaçlayan bir model bu. Anne ve babanın suçluluktan uzak, kendine ve çift ilişkisine alan tanıyabildiği daha özgüvenli bir ebeveynlik demek. Bunun için doğumdan itibaren rutin oluşturulması önemli. Ek olarak anne babanın çocukla bağ kuran, destekleyici ancak yaşına uygun beklentiler oluşturabilen, pozitif disiplin yöntemleri uygulayan kişiler olması da gerekir.

“Çocuğumun beni dinlemediği noktada bende hangi duygu uyanıyor, kendi çocukluğumla ilgili hangi duygu ve davranış tetikleniyor ve şimdi bunu değiştirmek için nasıl bir davranış sergilemeliyim diye düşünüyorum.” 

Mesleğiniz insanlarla ilişkilerinizi ve anneliğinizi nasıl etkiledi?

İnsanları daha iyi anladığım, daha şefkatli, daha empatik, sınırları olan bir tutum içinde ilişki kurmamı sağladı. Bu ilişki kurma biçimi anneliğime de yansıdı, çocuklarımın duygusunu okuma ve anlama yeteneğim yüksek ancak bu evde sınırların olmadığı anlamına gelmiyor. Bir de ilişkilerde zorlandığım noktada bunu kişisel olarak üzerime almak yerine “Ne öğrenmem gerekiyor?” sorusunu kendime sormayı alışkanlık edindim. Örneğin çocuğumun beni dinlemediği noktada bende hangi duygu uyanıyor, kendi çocukluğumla ilgili hangi duygu ve davranış tetikleniyor ve şimdi bunu değiştirmek için nasıl bir davranış sergilemeliyim diye düşünüyorum. 

Baş ucu yazarlarınız ve kitaplarınız nelerdir? 

Psikoloji alanındaki yayınları sürekli takip ediyorum. Echart Tolle’un, Şimdinin Gücü kitabını farkındalık ve anda kalma pratiğini bana hatırlattığı için baş ucumdan eksik etmiyorum. 

Yazmaya devam edecek misiniz, yeni kitaplarınızı okuyabilecek miyiz?

Çocukluğumdan beri okumak ve yazmak hep hayatımda oldu. Kişisel gelişim üzerine yazdığım kitabım üzerinde çalışıyorum son dönemde. 

Kitap Adı: New York Stiliyle Çocuk Yetiştirmek
Yazarı: Mine Kayraklı Parlak
Yayınevi: Tara Kitap
Yayın Yılı: Ocak 2022
Dili: Türkçe
Sayfa Sayısı: 176

Mine Kayraklı Parlak Kimdir? 
Mine Kayraklı Parlak yazar, psikoterapist ve yaşam koçu. Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesinde tamamladıktan sonra Bilgi Üniversitesinde klinik psikoloji yüksek lisansı yaptı. Ardından New York Üniversitesi’nde koçluk eğitimini tamamladı. 2021 yılında farklı terapotik yaklaşımları bir araya getiren Aria Positive Mind Center’i kurdu. Aynı zamanda Bilgi Üniversitesi Klinik Psikoloji programında süpervizör olarak yer aldı. Parlak, çalışmalarına New York ve İstanbul’da devam ediyor. 

Diğer yazarlar kategorisi içerikleri için tıklayın.

1 Yorum

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.