Barış Gençer Baykan’ın Kasım 2021’de kurduğu Yeşil Kitaplar Kulübü her ayın ilk günü saat 20.00’de Google Meet üzerinden toplanıyor.
Toplantıya dair duyurular Instagram’da Nisan 2020’den bugüne aktif olan @yesilkitaplartr hesabından yapılıyor. 60 dakika süren toplantılar, moderatörün seçilen kitabın yazarı, yayınevi varsa çevirmeni üzerine kısa bir açılış konuşması ile başlıyor.
Sonrasında katılımcılar kitabı kendi perspektiflerinden değerlendiriyor. Kitabın çevre ve ekoloji literatüründeki yeri, güçlü ve zayıf yönleri, varsa bilimsel arka planı üzerine konuşuluyor. Katılımcılar eseri bazen mesleki deneyimleriyle bazen de çevre, doğa koruma alanındaki sivil toplum faaliyetleriyle ilişkilendirebiliyorlar. Dünyadan ve Türkiye’den çevre gündemine de kitap vasıtasıyla değiniliyor.
Kitap seçiminde çevre ve ekoloji alanında kitaplar yayınlayan yayınevlerinin son dönem eserleri öncelikle ele alınıyor. Kitabın piyasada bulunur olması, fiyatının erişilebilir olması, literatüre yaptığı katkının anlamlı olması önemli kriterler arasında.
Her ay farklı bir alandan kitabın seçilmesine özen gösteriliyor. Bisiklet, çevre aktivizmi, çevre eğitimi ve atık şimdiye kadar ele alınan konulardan bazıları. Yazarlarda kadın-erkek oranına dikkat ediliyor.
Son oturumuna katılanlardan gelen önerilerle @yesilkitaplartr hesabında sonraki ayın kitabı için anket oluşturuluyor. Nisan 2022 için belirlenen kitap: Saklı Orman. David George Haskell’in yazdığı İlknur Urkun Kelso’nun Türkçeleştirdiği kitap Ekofil Yayınları’ndan çıktı.
Barış Gençer Baykan, “Hızla gelişen bir yeşil literatür var ve gerek telif gerek çeviri eserlerin ele alınması, tartışılması önem kazanmış durumda. En geniş anlamıyla sürdürülebilirlik alanında çıkan kitaplara ilgi duyan, daha derinlemesine tartışmak isteyen ve bunu meraklı ve ilgili bir toplulukla yapmak isteyen herkes bu kulübe katılabilir,” diyor.
Şimdiye dek hangi kitaplar üzerine tartışmalar yapıldı?
Kasım 2021: Ekofobiyi Aşmak – David Sobel – Yeni İnsan Yayınevi
Aralık 2021: Ekoloji: Gezegen için 40 Aktivist – E. Combres&V. Joffre- İletişim Yayınları
Ocak 2022: Atık – Brian Thil- İthaki Yayınları
Şubat 2022: Bisiklet Mucizesi- Marc Augé- Hil Yayınları
Mart 2022: Böceklerin Gezegeni- Anne Sverdrup-Thygeson
Kulübün Adı: Yeşil Kitaplar Kulübü
Kulübün Kuruluş Tarihi: Kasım 2021
Buluşma Sıklığı: Ayda bir kez. Ayın ilk günü.
Hangi Türde Okuyorlar: Çevre ve ekoloji literatüründen telif veya çeviri kitaplar
Platform: Google Meet (Sabit Link: meet.google.com/khy-xbco-yxo)
Kimler Katılabilir: Aylık okumalar herkese açık ve bütün etkinlikler ücretsiz. Seçilen kitapları okuyan veya merak eden herkes katılabilir.
Katılımcı Sayısı: 4 ila 6 katılımcı arası (Aydan aya değişkenlik gösteriyor.)
Kurucu: Barış Gençer Baykan (Moderatör)
Instagram: https://www.instagram.com/yesilkitaplartr
Diğer kitap kulüplerini incelemek için tıklayın.
DilekGecit
Katılımcı olarak keyifle devam ediyorum Yeşil Kitaplar Kulübüne, seçilen kitaplar çok güzel. Dinleyici olarak da katılabilirsiniz.
Yeşil kitaplar önemli, soluduğumuz hava, içtiğimiz su, toprak, dünyadaki diğer canlıları hakkı (#doğahakkı) önemli.
Su, toprak, hava ve biyoçeşitlilik olmazsa insanın yaşamını devam ettirmesi mümkün değil. O sebeple kulübü önemsiyor ve başta öğretmenler olmak üzere daha çok insanın yeşil kitaplar okumasını hayal ediyorum.
Teşekkürler, Bookinton