O Zaman Gerçeği Nasıl Öğreneceğiz? – Şeyma Ünal

Editör: Tezer Beğenmiş
Başak Bingüler

İçindeki çocuğun sesini duyabiliyor musun? Eğer cevabın “Hayır,” ise Şeyma Ünal’ın Küsurat Yayınlarından çıkan O Zaman Gerçeği Nasıl Öğreneceğiz? kitabı tam sana göre. Henüz Şeyma Ünal ile tanışmadığını da biliyorum çünkü yazarın ilk kitabı.

Sitede Yayınlanma Tarihi: 9 Kasım 2022

Ülke: Türkiye

Türü: Öykü

Okur Yaşı: Genel Yetişkin Okur Kitlesi

Hedef Kitle: Öykü okumayı sevenler.

Sayfa Sayısı: 115 sayfa

İmla: ☺️

Ebat: 13.5 x 19 cm

Kategoriler:

İnceleme

“İçindeki çocuğun sesini duyabiliyor musun?” sorusuna birçoğumuzun verdiği cevap hayır. O sesle aramıza giren o kadar çok etken var ki; halledilmesi gereken işler, yetişmemiz gereken yerler, ailemize karşı üstlendiğimiz sorumluluklar, arkadaşlarımıza ayırdığımız zaman ve dışında kalmadan yetişmek istediğimiz, hiç durmadan akıp giden zaman. Tüm bu karmaşanın içinde kendi içimizdeki sesle aramıza giren sis perdesinin farkına varamayız ya da fark ettiğimizde bu sisin ardındaki sese nasıl ulaşacağımızı bilemeyiz. Şeyma Ünal yaklaşık yüz sayfalık O Zaman Gerçeği Nasıl Öğreneceğiz? kitabında yer alan öyküleri neredeyse tam olarak bu sisi yok etmek için yazmış.

Öykülerin etkileyici dili

Kitabın içerisinde toplamda on tane öykü yer alıyor, bunlardan bir tanesi kitaba da adını veren: O Zaman Gerçeği Nasıl Öğreneceğiz? Öykülerin hepsini ufak bir kız çocuğunun gözünden okuyorsunuz. Hepsi kısa ama oldukça etkileyici çünkü her birinde kendi çocukluğundan bir ize rastlıyorsun. Yetişkin bir sen olarak çocukluk izlerini anımsamak seni tahmin ettiğinden daha fazla mutlu edecek çünkü bunların her biri şimdiki seni oluşturan minik parçalar. Anlatıcının ufak bir kız çocuğu olduğunu söylemiştim, bu kız çocuğu âdeta elinizden tutuyor, gözlerinizin içine bakıyor ve tüm kitap boyunca size onu heyecanlandıran, aklını karıştıran, kimi zaman üzen ve kimi zaman da mutlu eden duygularını, sırlarını anlatıyor. Siz de onu dinlerken ne kadar ortak duygulara sahip olduğunuzu fark ediyorsunuz.

Yoksa bu senin içindeki ses mi?

Öyküler o kadar tanıdık ve o kadar ortak ki anlatıcı ile kendi içindeki sesin ne kadar benzer olduğunu fark ediyor ve bunu fark ettikçe de içinde duymayı unuttuğun çocukla arandaki sisin ortadan yok olduğunu görüyorsun. Sonuçta hepimiz küçük birer çocuktuk ve hepimizin içinde bir yerde onu duymamızı bekleyen bir çocuk bekliyor. Ondan uzaklaştıkça, onu duymaktan vazgeçtikçe aslında kendimize de yabancılaşıyoruz.

“Dışarıdaki her şeyin sürekli değişmesi, hiçbir şeyin başta göründüğü gibi kalmaması canımı sıkıyor. Bu sürekli hareket ve bilinmezlik öyle kafa karıştırıcı ki… Ardı arkası kesilmeyen bir tahmin etme ve yeniden tahmin etme oyunu.”

Şimdi bu oyunun neresindesin ya da kaçıncı tekrarındasın bilmiyorum ama öykülerdeki küçük kızın sesine kulak verirsen bunun sonu gelmeyen bir oyun olduğunun farkına varacağını ve bu oyunun gerçeğini, kurallarını öğreneceğini biliyorum.

Çocuklarla empati kurmak

Şeyma Ünal bu öykülerdeki anlatıcı ile aslında bize sadece unuttuğumuz kız çocuğunun sesini hatırlatmıyor aynı zamanda etrafımızdaki çocukların algılarının ne kadar geniş olduğunu da fark etmemizi sağlıyor. Öyküde kırılmış bir çocuğu okurken etrafındaki çocukların neye, nasıl ve neden kırılabileceğini öğreniyorsun. Başka bir öyküde kendi dünyasında kaybolduğunu sandığın bir çocuğun aslında seni izlediğini, dinlediğini ve kendi içinde seni değerlendirdiğini anlayabiliyorsun. Hiç duymaz, anlamaz sandığın zamanlarda aslında seni ne kadar doğru ve derinden anladığını görebiliyorsun.

Bu nedenle kitap hem kendi içindeki çocuğa yakınlaşmanı sağlıyor hem de etrafındaki diğer çocukları daha doğru anlamanı ve algılarını asla hafife almaman gerektiğini gösteriyor. Aynı zamanda ne kadar hassas ve ne kadar affedici olduklarını da hatırlatıyor.

Şeyma Ünal kimdir?

15 Ağustos 1988 tarihinde Kahramanmaraş’ta doğdu. Yeditepe Üniversitesi’nde Matematik Öğretmenliği bölümünü bitirdikten sonra aynı alanda Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisansını tamamladı. Bir süre proje yöneticisi olarak çalıştıktan sonra kurumsal hayattan ayrılıp girişimci sıfatıyla kendi markalarını kurdu. Şimdilerde bir çocuk kitabı üzerine çalışan Şeyma Ünal, O Zaman Gerçeği Nasıl Öğreneceğiz? adlı ilk kitabını 2021 yılında çıkardı.

Diğer kitap incelemelerini okumak için tıklayın.

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “O Zaman Gerçeği Nasıl Öğreneceğiz? – Şeyma Ünal”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More Products