Âşıklar Bayramı – Kemal Varol

Yazan: Özgü Altındağ

Kemal Varol’un İletişim Yayınlarından çıkan romanı, 25 yıl sonra görüşen baba-oğulun âşıklar bayramına gitmek için birlikte çıktıkları yolculuğu ve yeniden uyanan duygularını anlatıyor.

Sitede Yayınlanma Tarihi: 17 Eylül 2022

Ülke: Türkiye

Türü: Roman

Hedef Kitle: Aile ilişkileri temalı kitapları, sinemaya uyarlanan kitapları sevenler.

Sayfa Sayısı: 227 sayfa

İmla: ☺️

Ebat: 13 x 19,5 cm

Kategoriler:

İnceleme

Diyarbakır’da avukatlık yapan Yusuf’un gece yarısı kapısı çalar. Kapıyı açtığında elinde sazı ve bavuluyla karşısında babasını bulur. Açılan kapı beraberinde kırgınlıkları, kızgınlıkları ve hayal kırıklarını getirir.

“Konuk kabul ediyor musun?”

 Oğlunun evine bir yabancı gibi giren Heves Ali, kuşağının altına saklamaya çalıştığı kan dolu sondası ile aslında bir vedalaşma turuna çıktığını, ilk sayfalardan anlatıyor okura. Daha öncesinde hiç gelmediği evde, kirletirim endişesiyle oturacak bir yer bulmaya çalışır. Oğlunu son bir kez görüp, Kars’a âşıklar bayramına gitmek için yola çıkacaktır. Yusuf, babasını otogara bırakır, otobüse bindirir ve “Hoşça kal,” deyip iner ama bir türlü otogardan çıkma gücünü kendinde bulamaz. Babasını Kars’a kendi arabasıyla götürmeye karar verir. İç hesaplaşmalar, yeni tanışmalar böylece başlamış olur.

“Babam uzaklardayken, yıllar yılı kayıpken, nerede sefa sürdüğünü, yaşayıp yaşamadığını bile bilmezken, varı yoğu belirsiz bir türküden ibaretken daha güzel kavga ediyordum onunla. Çünkü bir babanın kendisiyle değil, hatırasıyla kavga etmek her zaman daha kolaydı, belki de daha zor, kim bilir.”

Affet

 Kitapta, çıkılan yolculukta rahatsızlanan Heves Ali için gidilen hastaneler ve güzergahta bulunan uğradıkları evlerde yaşanılanlar anlatılır. Aslında yolculuk gidilen yoldan ziyade, Yusuf’un içinde de yaptığı bir yolculuktur. Yıllardır içinde tuttuğu kırgınlıklarını söyleyebilecek midir Yusuf? Babasıyla birlikte yolculukta geçirdiği zaman, ona kaybettikleri yılları telafi etmeyi ve onu affetmesini sağlayabilecek midir?

Çıkılan yolculuklarda hayatınızı, ilişkilerinizi, pişmanlıklarınızı temize çekersiniz. Yeni kararlar alıp uygulamaya geçersiniz. Kitapta da Yusuf’un babası ile ilgili iç hesaplaşmalarının yanı sıra unutamadığı aşkı Aylın’a yazdığı bir türlü gönderemediği dokunaklı mektupları da okuyoruz. Yusuf, yolculuk sırasında gönder tuşuna basmaya cesaret edebiliyor. Babası ile kaybettiklerini, hayatındaki özel insanlarla da kaybetmeyi istemeyerek… Uzun zamandır taşıdığı yükleri arabanın içinden atmaya çalışıyordur belki de.

“Bize bir ömür daha lazım vefatımızdan sonra. Çünkü bu ömrümüzü sadece umutlanmakla geçirdik.” Şeyh Sadi-i Şirazi

Kitabı dolan gözlerle okudum. Aile ilişkileri ve birlikte geçirilemeyen zamanın dilenen affı, etkileyici oldu benim için. Affetmenin, bir hafifleme, bir özgürlük olduğunu gördüm. Arka kapakta da yazdığı gibi, “Âşıklar Bayramı içli bir türkü.”

Yazarın üslubu ve kurgusu çok başarılı. Kemal Varol’u Âşıklar Bayramı kitabı ile tanıyanların diğer kitaplarını da merak ettiklerini düşünüyorum.

Âşıklar Bayramı kitabı filme uyarlandı. Etkileyici müzikleri ve deneyimli oyuncu kadrosu ile Netflix’te yayımlanmaya başladı. Başrol oyuncusu Kıvanç Tatlıtuğ’un oyunculuk performansının çok etkileyici olduğu konuşuluyor. Kitabı okuduktan sonra filmi de izleyecekseniz mendillerinizi hazırda tutmanızı öneririm.

Diğer kitap incelemelerini okumak için tıklayın.

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “Âşıklar Bayramı – Kemal Varol”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer İnceleme ve Tanıtımı Yapılan Kitaplar